Hums Lokması Tarifi

Hums Lokması Tarifi

Nohut nedir? Nohutun özellikleri nelerdir? Nohut nerelerde yetişir? Nohut , yüksek miktarda protein ve nişasta içerir, tahıllardan iki...

Hums Lokması Tarifi
Hums Lokması Kullanılan Malzemeler
 
*    500 Gr Çiğ Beyaz Nohut

*    80 Gr Çam Fıstığı

*    80 Gr Kuş Üzümü (Ilık Suda Bir Saat Islatılmış)

*    20 Gr Toz Tarçın

*    20 Gr Deniz Tuzu

*    150 Gr Sızma Zeytinyağı

*    1 Adet Limonun Suyu
 
Hums Lokması Yapılış Tarifi
Nohut bir gece önceden yıkanır, tuzlu, sıcak içme suyunda ıslatılır. 
Ertesi gün robottan ince olarak çekilir. 
Bir fincan kızdırılmış zeytinyağında çam fıstığı hafif pembeleşinceye kadar kavrulur, karışım süzgeçten geçirilir, kalan yağ kullanılmak üzere ayrılır.
Nohuta çam fıstığı, kuş üzümü, tarçın, daha önce ayrılan zeytinyağı ile limon suyu eklenerek bütün malzemeler iyice harmanlanır. 
Lokmalar istenilen şekle getirilir, üzeri çok hafif toz tarçın ve çam fıstığı ile süslenerek servise tranş limon eşliğinde çıkartılır.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
 
Nohut nedir? Nohutun özellikleri nelerdir? Nohut nerelerde yetişir?
Nohut , yüksek miktarda protein ve nişasta içerir, tahıllardan iki misli daha fazla proteine sahiptir. Koçbaşı, İspanyol, Kıvırcık ve leblebilik çeşitleri vardır. Nevşehir, Ürgüp, Biga, Gönen, Ezine, Konya, Isparta nohutları ve iri boyda olanlar tercih edilmektedir. Ankara, Eskişehir, Tokat, Gaziantep, Kilis, Çorum, Yozgat, Denizli ve Çanakkale nohutları da tüketilmektedir.
 
Nohutta yöresel farklılıklar fiyatta önemlidir. Belirli yörelerden toplanan nohutlar kesinlikle karıştırılmamalıdır. Çünkü yöresel pişme farklılıkları vardır. Eğer karıştırılarak kullanılırsa tanelerin bazıları pişmekte bazıları ise pişmemektedir. Nohut Eleme yapılarak boylanmakta, el seçmesi yapılarak rengi koyu olanlar ve delikli taneler ayıklanmaktadır. 9-10 mm olanlar en iri, 8-8.5 mm olanlar iri, 8 mm ve altı leblebilik olarak ayrılmaktadır. Paketlemede 9-10 mm olan en iri taneler tercih edilmektedir. Nohutta kalibraj önemlidir. 
 
ANTEP MUTFAĞI1 mm.´lik bir fark, fiyatta % 30-40 arasında farklılık oluşturmaktadır. Koçbaşı ve İspanyol nohut, lüks nohut sınıfına girmektedir. Bu nohutlar iri, köşeli ve uzundur. Uzunlukları, genişliklerinin 1.5 misli olup derinlik ve genişlikleri eşittir.Nohut taneleri, buruncuğa doğru daralmaktadır.Nohut tanelerinin üzeri damarlıdır ve rengi açık sandır. Kuru ve dayanıklı ürünler paketlemede kullanılmaktadır. Nohutta yeşil renkli ham taneler, koyu kahverengi sert taneler olmamalıdır. Bu tip nohut taneleri pişmemektedir. Taneler tüylü ise tercih edilen bölgelerin nohutları değildir.
 
Nohutun Diğer İsimleri :
Cicer arietinum, Chickpea, Pois chiche
 
Nohutun hakkında Botanik Bilgi : 
Yemeklik baklagillerden olup yarım metre boylanabilen bir bitkidir. Derin bir kazık köke sahiptir. Fazla yan kökü vardır. Gövdenin toprağa yakın yaprak koltuklarından meydana gelen çiçek sapları, çiçekleri taşır. Çiçek beşlidir ve beyaz, pembe, mavimsi renklerde olabilir. Kendi çiçek tozları ile döllenirler. Meyveleri şişkin oval biçimindedirler. Uç tarafa doğru sivrilmiştir.
 
Ucunda tüyler bulunur. Meyve içinde 1-3 tohum bulunabilir. Tohumlar çakıldak, kapçık adını alan torbalarda meydana gelirler. Tohumlar şekil, büyüklük ve renk bakımından degişiklik gösterir. Beyaz, krem, sarımsı, kahverengi renklerde olabilirler.
 
Nohut Yetiştirilen Yerler : 
Batı, Orta ve Güneydogu Anadolu'da bolca yetiştirilir.
 
Nohutun Bilinen Bileşimi : 
Meyveleri bol nişastalı ve azotlu maddelerce zengindir. Taneleri bitkisel protein, demir, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri de ihtiva eder.
 
Nohutun Kullanıldığı Yerler : 
Bakliyat olarak yemek yapımında kullanılır. Ayrıca leblebi yapımında da kullanılmaktadır.
 
KÖFTE TARİFLERİNohutun Faydaları
Vücudu kuvvetlendirir.
Anne sütünü artırır.
Bağırsaklara yumuşaklık verir, idrarı söktürür.
Yağı ve suyu temreye sürülürse geçirir.
25 gr nohut bir gün suda bekletildikten sonra aç karna yenirse, bir miktarının da üzerine oturulursa bağırsaktaki kurtları döker.
Vücutta su toplanma hastalığına iyi gelir.
 
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında “Nohut” hakkında bazı notlar;
Osmanlı zamanında en az kalemde ama yüklü miktarda ürünler mısırdan tedarik ediliyordu. Bunlar özellikle pirinç, mercimek, nohut ve bol miktarda baharatlardan oluşmaktaydı...!
 
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta. 
 
PİLAVLARTahıllarda özellikle buğday ve arpa, yemeklik dane baklagillerden kırmızı mercimek ve nohut verim ortalamaları Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu yüksek payda buğdayın; tek yıllık bir bitki olup her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek bir bitki olması önemli bir rol oynamaktadır.10 Mardin ilinde yaklaşık 300 bin ton civarında buğday üretilmekte olup, üretilen buğday genellikle un, yem ve bulgur fabrikalarında kullanılmaktadır. 
 
Mardin ovasında bolca yetişen mercimek, sofrada da oldukça geniş bir yelpaze içinde yemekleri ve çorbaları ile yer alır. Nohut: Arapça tane ya da tohum anlamına gelen ve yine semitik bir dil olan Akadçada da aynı anlama gelen libbu sözcüğünden türeyen ‘lablab’dan gelmekte. Çayönü, Hallançemi kazılarında ve Suriye’nin değişik yerlerindeki prehistorik kazılarda nohuta rastlanılmıştır. 
 
Osmanlı’da mutfak kültürünün önemli bir parçası olan nohut, tek olarak pişirildiği gibi, diğer yemeklere de katılmaktadır. Kabak yemeği, nohutlu pilav bu yemeklerden bazılarıdır. Mardin ve çevresinde bolca yetişen nohut; kavrularak, parçalanarak ya da şekerle kaplanarak ticari bir ürüne dönüştürüldüğü gibi, Mardin mutfağı için de önemli bir kışa hazırlık yemek ürünüdür. Etli-sulu pişirilen nohut, kaynatılıp ezilerek humus yapılır. Yine kaynatılan taneleri çeşitli çorba, köfte ve pilavlara katılır.



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: yaren tuken
    5/21/2019

    NE LOKMAYMIS BEEEEE...:)

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler