Şef Nilay Tulum; Önce Pişir Sonra Reçeteye Dök
Sadece bir şef değil, aynı zamanda bir yemek blogu yazarısınız. Sizce yazmak mı yoksa pişirmek mi daha zor?
Pişirmek bana her zaman çok daha kolay geldi. İçinden geldiği gibi pişirdikten sonra o tarifi reçeteye dökmek, özellikle okurlarınızın kolaylıkla anlayacağı bir formata çevirmek daha zor.
Yemek fotoğrafçılığının kapılar ardındaki o mühim üç sırrı nedir?
Işık, prop ve kompozisyon
Sizce yapması en zor tarifler hangileri?
Uzun uzun ön hazırlık gerektiren tarifler hazırlamak bana zor geliyor.
Sürekli bir tarif hazırlama durumunuz söz konusu. Bu süreç nasıl kıvılcım alıyor?
Buzdolabını açtığımda, pazara ya da markete çıktığımda, kileri kurcaladığımda ilk düşüncem ben elimdekilerle neler yapabilirim oluyor. Sürekli yemek düşününce ya da pişirince hazır geziyorsunuz.
Mutfağınız için bir mutfak aleti icat edebilseydiniz, ne olurdu?
Hala üzerinde çalışıyorum. Bunu kendime saklayacağım.
Blogunuzda diyet tariflere yer vermenizin başlangıç sebebi nedir?
Diyetteyken de insanların lezzetli tarifler hazırlayabileceklerini göstermek dersem kısaca özetlemiş olurum.
En sevdiğiniz yöresel yemekleri sorsak…
Islama, Çingene pilavı, simit kebabı
Son zamanlarda Türkiye’de gitmek istediğiniz yemek noktaları nereler?
Gaziantep ve Mersin’e tekrar gitmeyi çok istiyorum. Fırsat olursa bir de Malatya mutfağını yerinde tadımlamak harika olur.
Kendinize hep tekrarladığınız bir nasihat var mı?
Mutluysan çalış, üzgünsen iki kat daha fazla çalış.
Pazar kahvaltılarına ne şekilde bir giriş yapmaktan yanasınız?
Pazar kahvaltısı bizim için çok önemli. Hafta içi aceleye gelen kahvaltı, Pazar günleri uzun uzun sohbete ve keyife dönüşüyor. Bence en güzel giriş hamur işleriyle yapılan.
Nilay Tulum bu işlere nasıl başladı?
Yemek yapma işine başlamam aslında çok komik. Evlendikten sonraya denk geliyor. Yemek yapmaktan her zaman keyif alırdım. Ailemde de yemek yapan insanlar var, ama ben hiç bu kadar bu işin içinde yer almamıştım. Evlendikten sonra, işimle evim arası mesafe çok uzadı. Yollarda geçen vakitler yüzünden hiçbir şeye fırsat bulamamaya başladım.
Sonrasında, yemek yaparken bu işten keyif aldığım' fark ettim.
Yaptığım yemekleri, nasıl süslerim, farklı ne yapabilirim diye düşünürken çok bilinen bir yemek kitabı aldım. Aldığım yemek kitabı çok kötü çıktı. Yaptığım hiçbir tarif tutmadı, görseli ve tarifi birbirinden farklı farklıydı. Bu sayede blog yazarlarıyla tanıştım. Daha sonrasında ben niye yazmıyorum diye düşünmeye başladım.
Bu kötü çıkan kitap vesile oldu o zaman
Aynen öyle benim aldığım ve kötü çıkan kitap vesile oldu. Eşimin 2007 yılında bir hediyesi sayesinde mutfak sırları oldu, büyüdü ve gelişti. Mutfak sırları bana yatırım yaptı, ben mutfak sırlarına yatırım yaptım. Bu şekilde büyüdük ve yemeğin içine iyice girdim.
Daha once ne iş yapıyordunuz?
Yönetici asistanıydım
Tamamıyla mutfağa uzak bir iş
Üniversiteyi de onun üzerine okudum. 6 yıl yönetici asistanı olarak çalıştım. Mutfak sırları açıldığında da çalışmaya devam ediyordum. 3 yıl boyunca da mutfak sırlarını çalışarak yürüttüm.
2007’de mutfak sırları kuruldu. Kurduğunuzda amacınız neydi? Hiç bu noktalara geleceğini düşünmüş müydünüz?
Hiç düşünmemiştim. Aklımda olan tek şey benim gibi yeni evlenen kadınlara yardımcı olmaktı. Ben yaşadım, siz yaşamaym düşüncesinden yola çıktım. Her yemek yapışımda endişeliydim, olacak mı olmayacak mı diye. Ondan sonra adım adım yaptığım her şeyi yazmaya başladım. Bu sefer eşimde beğendi ve yaptıklarını paylaşmalısın, dedi. Mutfak sırları böyle adım adım tırmandı.
Sizinki bir blog iken artık sizing isminiz üzerinden blog açılıyor.
Evet, aynen öyle. Mutfak sırları blog sistemimiz var. Şu an 600'den fazla bloğumuz var. Biz sosyal ağlarda çok kuvvetliyiz. 400.000'den fazla takipçimiz var. Mutfak sırları sayesinde, bloggerlarımız da hemen takipçiye sahip oluyorlar. Mesela, elifikmutfakta.mutfaksirlari.com. Kendi facebook fun sayfası var. Takipçi sayısı 6000 kişiye ulaştı. Kendi kendine büyüyor bu şekilde. Emek verdikçe karşılığını alıyorsunuz.
Bloglardan Sofranıza Seçme Lezzetler kitabının süreci nasıl gelişti? Kitapta hem kendi bölümünüz oldu hem de tüm fotoğrafları siz çektiniz. Nasıl bir deneyimdi?
Fotoğraflarını ben çektim, çok güzeldi. Yemek ve fotoğraf ikisi de benim aşk olarak nitelendirdiğim şeyler.Bana teklif geldiğinde çok mutlu oldum. Sevgili Ebru Altan, Eyüp Şef ve Devletşah konuşurken "fotoğrafları çeker misin? Senin fotoğraflarını beğeniyoruz, gerçekten emek verildiği belli" dediler. Bende seve seve kabul ettim
Şef Nilay Tulum Kimdir? İşte Şef Nilay Tulum Hakkında Merak Edilenler…
Yemek blogu yazmaya başladıktan sonra stüdyo fotoğrafçılığı ve ilk profesyonel mutfak eğitimim olan İstanbul Culinary Institute – Chefschool -Uygulamalı Profesyonel Mutfak Eğitimi Sertifika Programı’nı bitirerek New York Institute of Culinary Education (ICE) sertfikasını aldım.
2013 yılında burslu olarak Usla’da 2. profesyonel mutfak eğitimim olan Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik Sertifika Programı’nı bitirdim. American Hospitality Academy tarafından verilen uluslararası geçerli olan “Certificate in Professional Baking and Pastry” sertifikası ve Milli Eğitim Bakanlığı sertifikalarını alarak eğitimi bitirdim.
2014 yılından bu yana Hotpoint Küçük Ev Aletlerine danışmanlık yapıyorum. Sayısız dijital proje için danışmanlık yapmaya, içerik üretmeye ve fotoğraf çekimi yapmaya devam ediyorum.
Sevgiler…
Sertifikalarım:
18.10.2008 Ventura Pastaneleri – Pasta Kaplama ve Süsleme Eğitimi
15.10.2008 FotoTrek -Temel Fotoğraf Eğitimi
25.01.2009 FotoTrek -Stüdyo Fotoğrafçılığı Eğitimi
12.10.2009 Mutfak Sanatları Akademisi – İtalyan Mutfağı Eğitimi
11.01.2010 Mutfak Sanatları Akademisi-Pizza ve Salata Workshop
11.02.2010 Cumartesi Şarapları- Şarap Tadım Eğitimi
21.10.2010 Şef Kiyoshi Hayamizu ile “Unconventional Approaches with Soy Sauce” eğitimi
13.02.2011 Delicatessen Nişantaşı – Tatlı Aşkı Workshop
24.05.2011 Kayra Wine Center – Şarap & Peynir Uyum Atölyesi
13.07.2011 İstanbul Culinary Institute – Chefschool-Uygulamalı Profesyonel Mutfak Eğitimi Sertifika Programı (6 Ay)
30.11.2012 Food Styling’ e giriş Mutfak Sanatları Akademisi
19.01.2012 Yemek Fotoğrafçılığı (MATES)
16.05.2013 USLA – Profesyonel Pastacılık ve Ekmekçilik Eğitimi (8 Ay)
Farklı firmalarla yapılan sayısız tanıtım ve tadım…