Kayganak Tarifi

Kayganak Tarifi

Kayganak Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da yöresel mutfaklarda yumurtadan yapılan bir iştah açıcı veya..

Kayganak Osmanlı ve Türk mutfağı ve geleneksel Türk mutfağında da yöresel mutfaklarda yumurtadan yapılan bir iştah açıcı veya kahvaltılıktır. Anadolu'nun çeşitli yörelerinde farklı şekillerde hazırlanan Kayganak asırlardan buyana yemek kültürümüzde ahali tarafından sofralarımızda yerini almaktadır.  
 
Kayganak Tarifi
Kayganak Kullanılan Malzemeler
 
*     6 Yumurta
*     100 Gr Tereyağı
*     2 Su Bardağı Pekmez
*     Yarım Su Bardağı Su
*     Yarım Su Bardağı Tozşeker
 
AŞÇI DERNEK FEDERASYONKayganak Yapılış Tarifi
Yumurtaları iyice çırpın. Tereyağını tavada kızdırın. 
Çırpılmış yumurtayı tel süzgeçten ince ince kızgın yağa akıtın. 
Tel tel olacak şekilde pembeleşinceye kadar çatalla karıştırın. 
Pekmez, su ve tozşekeri bir tencereye alıp kaynatın. 
Kızartılmış yumurtanın üzerine gezdirerek dökün. 
Bir taşım daha kaynatıp servis tabağına alın. 
Sıcak olarak servis yapın. 
 
Yumurtanın Faydaları Nelerdir? İşte Yumurtanın Yararları
Türk mutfağında, özellikle kahvaltılarımızda önemli bir yer tutan yumurta aynı zamanda insan sağlığı için de önem arz etmektedir. Dişi hayvanların ve özellikle kuşların embriyoyu korumak amacıyla yumurtladığı yuvarlak ve oval şekilli cisimler olarak tanımlayabileceğimiz yumurta, sayısız yemeğin hazırlanmasına teşkil etmektedir. Peki, hemen hemen her gün hepimizin tükettiği yumurtanın faydaları nelerdir? İşte yumurtanın yararları hakkında merak edilenler
 
Yumurta, yaş ayırt etmeksizin, 7'den 70'e herkesin tükettiği önemli bir besindir. Yapısında içerdikleriyle insan sağlığı için son derece önemli bir gıda olan yumurta, vücut sağlığı açısından da son oldukça yararlıdır. Öyle ki, yapılan birçok araştırmada besinler içindeki en kaliteli proteinin yumurtada olduğu saptanmıştır. Yumurta ayrıca, dışarıdan vücuda alınması gerekli olan amino asitleri dengeli miktarda içermektedir. 
 
YÖRESEL MUTFAKLARBunun yanında, insan sağlığı için son derece gerekli olan A, B, D, E ve birçok vitamini yüksek oranda barındırmaktadır.
Yumurtanın sağlığımız açısından faydalarını saymadan önce, bu denli önemli bir kaynak olan yumurtayı kullanım alanlarımıza da bakmamız gerekli. Zira, Türk mutfağında kahvaltıların ne kadar önemli olduğu yadırganamaz bir gerçektir. Kahvaltılarımızda ana besin olarak dikkat çeken yumurta, hemen hemen her gün kullandığımız bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanında Türk mutfağında birçok yemeğin yapımında da yumurta kullanılmaktadır. Peki, yumurtanın faydaları nelerdir?
 
İşte Yumurtanın Faydaları
İyi kolesterolün yükselmesini sağlar. Yumurta, içerdikleriyle iyi kolesterolü yükselterek kalp sağlığı gibi sorunlara karşı koruma mekanizması oluşturur.
Kas ve kemik gelişimi için önemlidir. Yüksek miktarda protein içeren yumurta, kas ve kemik gelişiminde önemli rol oynar.
Vücudu besleyici bir yapıya sahiptir. İçerdiği birçok vitamin ve amino asit ile insan vücudunu karma bir şekilde besler.
Beyin sağlığı için oldukça yararlıdır. Kolin maddesini içeren yumurtanın yararları arasında beyin sağlığına iyi gelmesi de bulunuyor. Olası hafıza kaybı probleminin önüne düzenli olarak yumurta tüketerek geçebilirsiniz.
Meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türünün görülme riskini azaltır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Göz sağlığı için oldukça yararlıdır. Göz bozukluklarına iyi gelir.
Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu demir seviyesini arttırır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler