Nohut Salatası Tarifi

Nohut Salatası Tarifi

Mardin ovasında bolca yetişen mercimek, Nohut sofrada da oldukça geniş bir yelpaze içinde yemekleri...

Nohut Salatası Tarifi
Nohut Salatası Kullanılan Malzemeler
 
*   1 Su Bardağı Nohut, 
*   1 Çay Kaşığı Tuz, 
*   1 Diş Sarımsak, 
*   2 Orta Boy Soğan, 
*   2 Orta Boy Domates, 
*   2 Sivri Biber, 
*   Yarım Demet Maydanoz, 
*   3 Yemek Kaşığı Zeytinyağı, 
*   2 Yemek Kaşığı Limon Suyu, 
*   1 Yemek Kaşığı Sirke, 
*   Karabiber. 
 
Doyurucu, Hafif, Nefis Ve Lezzetli Özel Salata Tarifleri 'mizden Harika Bir Çeşit Olan Nohut Salatası Yapılış Tarifi
 
Nohutu 8-10 saat süre ile tuzlu soğuk suda bırakın. Bir soğanın dış kabuklarını soyun, bütün olarak önceden ıslatılmış ve süzülmüş nohut ile birlikte bir tencereye yerleştirin. Nohutların üzerini üç parmak geçecek kadar soğuk su ile bir tatlı kaşığı tuz ekleyin, yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzün, soğanı atın. 
 
Soğumaya başlamadan üzerine zeytinyağını döküp karıştırın. Sarımsağı ayıklayın, çentin. Diğer soğanı ikiye bölüp yarım ay şeklinde doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın ve küp şeklinde doğrayın. Biberlerin saplarını çıkartın, tohumların boşaltın, halka şeklinde doğrayın. 
 
Maydanozu yıkayın, ince ince kıyın. Salata kabında yağlanmış nohut, Sarımsak, soğan, domates, biber, tuz ve maydanozu karıştırın. Üzerlerine limon suyu ve sirkeyi döküp harmanlayın, biraz dinlendirip sofraya getirin. Salataya kuru soğan yerine taze soğan, sadece limon suyu veya sadece sirke koyabilirsiniz. 
 
Evliya Çelebinin Ve Yabancı Seyyahların Kayıtlarında Osmanlı Saray Mutfağında “Nohut” Hakkında Bazı Dipnotlar;
Anadolu’da yetiştirilen sebzeler arasında patlıcan, lahana, bezelye, fasulye, hıyar, havuç, maydanoz, kırmızı pancar pirinç, nohut, barbunya, bakla, soğan, turp bulunmakta. 
 
Tahıllarda özellikle buğday ve arpa, yemeklik dane baklagillerden kırmızı mercimek ve nohut verim ortalamaları Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu yüksek payda buğdayın; tek yıllık bir bitki olup her türlü iklim ve toprak koşullarında yetişebilecek bir bitki olması önemli bir rol oynamaktadır.10 Mardin ilinde yaklaşık 300 bin ton civarında buğday üretilmekte olup, üretilen buğday genellikle un, yem ve bulgur fabrikalarında kullanılmaktadır. 
 
Mardin ovasında bolca yetişen mercimek, Nohut sofrada da oldukça geniş bir yelpaze içinde yemekleri ve çorbaları ile yer alır. Nohut: Arapça tane ya da tohum anlamına gelen ve yine semitik bir dil olan Akadçada da aynı anlama gelen libbu sözcüğünden türeyen ‘lablab’dan gelmekte. Çayönü, Hallançemi kazılarında ve Suriye’nin değişik yerlerindeki prehistorik kazılarda nohuta rastlanılmıştır. 
 
Osmanlı mutfak kültürünün önemli bir parçası olan nohut, tek olarak pişirildiği gibi, diğer yemeklere de katılmaktadır. Kabak yemeği, nohutlu pilav bu yemeklerden bazılarıdır. Mardin ve çevresinde bolca yetişen nohut; kavrularak, parçalanarak ya da şekerle kaplanarak ticari bir ürüne dönüştürüldüğü gibi, Mardin mutfağı için de önemli bir kışa hazırlık yemek ürünüdür. Etli-sulu pişirilen nohut, kaynatılıp ezilerek humus yapılır. Yine kaynatılan taneleri çeşitli çorba, köfte ve pilavlara katılır.
 
Osmanlı zamanında en az kalemde ama yüklü miktarda ürünler mısırdan tedarik ediliyordu. Bunlar özellikle pirinç, mercimek, nohut ve bol miktarda baharatlardan oluşmaktaydı...!
 
Ancak bazı kayıtlardan açıkça görüldüğü üzere, yeniçeriler ve solaklar gibi bazı askeri görevlilerin yanı sıra kâtiplere de dane verilmişti. Kullanılan malzemelerin revgân-ı sade, nohut ve kuru soğan olduğuna bakılırsa bu muhtemelen da- ne-i sade idi.” Üstelik, kâtipler zerdeyi askerlerle paylaşmak zorundaydılar; zerde me’muniye ve muhallebinin aksine şekerle değil, balla yapılıyordu.
 
Kâtiplere içinde soğan, karabiber, nohut, limon suyu ve maydanoz olan bir de tavuk çorbası veriliyordu, fakat paşalarmkinin aksine buna tarçın ve zencefil konmuyordu. 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler