Sorgul projesinin lansmanın da tanıştım, Mardin'deki ari üreticileri ile. 73 yaşındaki Bal Birliği Başkanı Şevket Amca "Sen bulursun" dedi. Neyi dedim? "Pamuk tohumunu" dedi...
Yerel Pamuk Tohumları Arılar İçin Ekiliyor "Şef Ebru Baybara Demir"
Hayal kurmak iyidir, hayallerin olmazsa gerçeklerinde olmaz! Derler... Hayal, aslında bir fikrin her aşamasını kurgulamak demek. Sonrası, hayata geçirmek. Iyi kurgulanan bir hayal, mutlaka mucizeye dönüşüyor.
Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (Fao) ile yürüttüğümüz Sorgül projesinin lansmanın da tanıştım, Mardin'deki ari üreticileri ile. 73 yaşındaki Bal Birliği Başkanı Şevket Amca, "Sen bulursun" dedi. Neyi dedim? "Pamuk tohumunu" dedi.
"Şimdi yabancı tohum kullanıyorlar, ilaç kullanıyorlar arılar ölüyor" dedi. Meğer yerel pamuk tohumlarının içerisindeki nektar arıları besliyormuş. Artık Türkiye’de yerel pamuk tohumu yok. Tüm bölgeyi taradık. Sadece bir köylüde 100 kg bulduk ve satın aldık. Bu değerli tohumları bir ekosisteme dönüştürmemiz gerekiyordu.
Bu konuda Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (Fao) Türkiye Ofisine minnettarız. Projeyi ekosisteme dönüştürmek için inanılmaz destek verdiler. Proje hazırlandı. Eğitim programı planlandı.
Eğitimi programına katılacak ve bu işi devam ettirecek 40 kadın seçildi. Mühendislerimiz eğitimlere başladı. Amacımız sağlıklı arıcılığı ve bal üretiminin yani sıra bir ekosistem yaratmaktı. Kovanları nisan ayında yerel pamuk tohumunu ekeceğimiz sahaya şimdiden konumlandırmayı planladık.
Bu proje ile bulduğumuz yerel pamuk tohumlarını çoğaltacağız, İyi tarım uygulamaları ile toprağı temizleyeceğiz, pamuk tohumlarının doğal yapısı ile arıları besleyeceğiz. Bütün bunlarla sağlıklı bal ile kadınların sürdürülebilir geçim kaynaklarına ulaşmalarını sağlayacağız.
Derik ilçesinde gerçekleştirdiğimiz teorik eğitimlerimiz bitti. İş başı eğitimlerimiz başladı. Tarım Orman Bakanlığı Mardin il Müdürlüğü ve Kızılay desteği ile projede eğitim alan kadınlarımıza bugün üretim sahasında kalacakları kovanları dağıtıldı.
Tarımı bu topraklardan yeniden dünyaya anlatmaya niyet ettik. Basta Derik Kaymakamımız Sayın Hakan Kafkas' a, Fao Türkiye Ofisine ve emeği gecen herkese teşekkür ederiz. "Şef Ebru Baybara Demir"