Edirne Köftesi Tarifi

Edirne Köftesi Tarifi

Edirne Köftesi Tarifi, Evliya, Defterdarzade Mehmed Paşa'nın mutfağında pişen nefis yemekler için için "bir vüzera sofrasında görmedim" diyor. Osmanlı saray mutfağında...

Evliya Çelebi'nin Diliyle Şehirlerde halkın neler yiyip içtiklerini öğreniyoruz: 
İstanbul'un bozahanelerinde sunulan sakatat çeşitleri [I 247], Rum balık aşçılarının pişirdikleri deniz ürünleri ve perhiz sırasında pişirdikleri çeşitli etsiz sebze yemekleri, Şam'ın kahvehanelerinde satılan çay, salep, süt, palude gibi içecekleri Muhteşem bir mutfak teşkilatıyla seyahat eden ve büyük bir gurme olan Defterdarzade Mehmed Paşa'nın aşçılarıyla ilgili anlatılanlar, saray çevresi mutfağının üstün niteliğini yansıtıyor.
 
Eldiven takmak mecburiyetinde olan bu aşçıların her biri ayrı bir konuda uzmandır: hamurcu, kebapçı, köfte kebapçı, yahnici, tatlıcı, çorbacı, dolmacı ve kıymacı. Yeni ve lezzetli bir yemek icad eden aşçılar da ödüllendiriliyor, giysisi, eli veya tırnağı kirli bulunanlar iki yüz kızılcık değneği yiyordu. 
 
Dolmacı ve kıymacı ve köfte kebabcıların kullandıkları etlere sinek konmaması için sık balık ağından özel çadırlarda saklanıyordu. Evliya, Defterdarzade Mehmed Paşa'nın mutfağında pişen nefis yemekler için "bir vüzera sofrasında görmedim" diyor [II 190-191].
 
Osmanlı saray mutfağında ve geleneksel Türk mutfağında kıymalı yemekler, Köfteler, sofraların vazgeçilmez çeşitlerinden biriydi. Bu yemekler bölgesel mutfaklarımızda ve yöresel mutfaklarımızda da ahali tarafında tercih edilerek coğrafyadaki ürünler dikkate alınarak halen yaşatılmaktadır.
 
Nefis Köfte Tariflerinden Edirne Köftesi Tarifi  "Edirne mutfağı"
Kullanılan Malzemeler 
 
*    500 Gr Kuzu Kıyması
*    1 Beyaz Soğan
*    3 Dilim Bayat Ekmek İçi
*    Tuz
*    Karabiber
*    2 Yumurta
*    10 Gr Zeytinyağı 
 
Edirne Köftesi Yapılış Tarifi
Beyaz soğanı soyup rendeleyin. Ekmek içlerini soğuk suyla ıslatıp ufalayın.
Kıyma, kıyılmış soğan, ekmek içi, tuz ve karabiberi derin bir kapta yoğurun. 
Yumurtaları ekleyip tekrar yoğurun.
Cevizden biraz daha büyükçe parçalar koparıp avucunuzun içinde yassılaştırarak köfteler hazırlayın.
Köftelerin her iki tarafına zeytinyağı sürüp ızgarada kızartın. 
 
Türk Aşçı Haberleri Alternatif Tavsiye;
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Edirne Köftesi Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz
 
10 Numara Köfte Tarifi - Edirne Köftesi
 
Edirne Mutfağı Ve Edirne Yemek Kültürü...
Makedonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Arnavutluk’tan gelen muhacir ve göçmenlerin yanı sıra Ermeni, Roman, Gagavuz, Tatar, Yahudi gibi birçok halk topluluğu bu coğrafyada yüzyıllarca beraber yaşamış, komşuluk etmiş ve çok zengin bir mutfak kültürü kazandırmıştır bu topraklara. Edirne, geniş ve bereketli topraklara sahip olmasının avantajını tarımda olduğu gibi hayvancılıkta da görmektedir. Bu da yine Edirne mutfağının çeşitliliğine yansımıştır. Bölgede en çok koyun, kıl keçisi, sığır ve manda yetiştirilir. 
 
Peynirciliğin önemli olduğu şehirde meşhur Edirne peyniri, koyun sütünden elde edilir.
Saray mutfağına en özel lezzetlerini armağan etmiş bir şehirdir Edirne. İlk yazılı yemek kitabımız olarak bilinen ‘Melceü’t-Tabbahin’ içerisindeki tariflerin kaleme alındığı Edirne’de, Saray-ı Cedîd-i Âmire’nin mutfak yapısı olarak bilinen Matbah-ı Amire’yi gördüğünüzde Osmanlının mutfak kültürüne verdiği önemi tekrar hatırlıyorsunuz.
 
Edirne denince akla ilk gelen yemeklerden yumuşacık ve damakları şenlendiren tava ciğeri olsa da Edirne mutfağı hem sebze yemekleri hem de et yemekleriyle ön plana çıkar. Edirne mutfağının en özel et yemeklerinden mutancana, Osmanlı mutfağının özel reçetesi olan, 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı saray mutfağında saray ziyafetlerinde sunulan bir yemektir. Ceviz içi ve yörenin meşhur beyaz peyniriyle hazırlanan hassa böreği Osmanlı saray mutfağında, padişah ve özel misafirler için hazırlanan sofraların önemli yemeklerinden biridir. 
 
Orijinali yaban ördeği ile yapılan, şimdilerde ise tavuk eti ile hazırlanan, alışılmışın çok dışında özel bir lezzet kandilli mantısı. Rumeli mutfağından saray mutfağına kadar giren, iç pilavın kuzu gömleğe sarılmasıyla elde edilen ciğer sarması özel lezzetlerdendir. Edirne, yörede üretilen bademleri ile de meşhurdur. Yöre mutfağında badem üzerine azımsanmayacak bir mutfak kültürü oluşturulmuştur. 
 
Bademli Edirne kurabiyesi (Kavala kurabiyesi olarak bilinir), Badem ezmesi, Bademli Edirne baklavası gibi pek çok tarifte rastlıyoruz. Osmanlı saray mutfağında da Kanuni Sultan Süleyman’ın oğulları Şehzade Beyazıt ve Şehzade Cihangir’in sünnet merasimi için Edirne Sarayı’nda düzenlenen ziyafette badem çorbası, bademin başrolde yer aldığı nefis bir tatlı olan levzine ve kavun dolması menünün en lezzetli tatlarıydı. 
 
Yani Edirne’nin mutfağı ve yemekleri, hikayeleriyle âdeta saklı bir cennet.
Osmanlıdan miras kalan zirva, patlıcan, maydanoz, domates, sarımsak sivri biberle hazırlanan mamzana, peynir helvası, elbasan tava, taratorlu patlıcan, ekşili köfte, soğanlı yumurta, taze soğanlı kapama, yaprak kebabı, hünkâr beğendi, dilber dudağı, akıtma, sepet hurması, gerdan tatlısı, süt böreği, kaymak böreği, bulgurlu kol böreği, bohça böreği, vişneli ekmek, zerde, aşure, nişasta helvası, patlıcan reçeli, patlıcan turşusu, sütlü turşu... 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler