İşletme ve İşletmeci Körlüğü Nedir?
Çalışanların zamanla işletmelerinde bulundukları ortamdaki eksiklikleri görmesini önleyen bir durumun oluşması ve gördüğü eksikliklerden, hatalardan yeterince rahatsızlık duymaması, eksikliklerin ve hataların olduğu biçimde itirazsız olarak kabullenmesidir.
İşletme körlüğünde, çalışanlar bulundukları ortamda yapılmakta olan işler ile ilgili farklı bakış açılarını, problem arama ve problemlere çözüm bulma ve motivasyonlarını zaman içinde kaybederler.
Geçmiş dönemlere ait işletmede tespit edilen sorun var mı ve bu sorunların ortadan kaldırılması için yapılan çözüm önerileri var mı?
İşletme içinde yenilik veya üretimde verimliliği arttırmak, kaliteyi arttırmak için yapılan öneriler ve özel çalışmalar var mı?
İşletme içerisinde veya ofislerde, kullanılan veya kullanılmayan malzemeler, parçalar ne kadar süredir olduğu yerde durmakta ve kimse tarafından el değmeden yanından geçip gidiliyor?
Dışarıdan bir uzman bir danışmanın farklı bakış açısı ile işletmenizi değerlendirmesini isteyebilirsiniz.
Çalışanların ve yöneticilerin öncelikle işletme körlüğü üzerine bilgilendirme yapılması gerekir. Bilgilendirme sonrasında çalışanlardan ve yöneticilerden içinde bulundukları alanları alışmış oldukları bakış açısı ve mevcut yerleşim şekillerine aykırı olarak bakmaları ve düşüncelerini bildirmelerini isteyiniz.
Bulunduğunuz alandaki fazlalıkları temizledikçe düşünce gücünüzün de genişleyeceğini fark edeceksiniz.
Bakmak ve Görmek, Farkı Fark edebilmek;
Burada soru neden insanlar baktıkları halde problemleri ve çevredeki temizlik ihtiyacını görmemektedir? Bunun cevabı, bakmakla görmek arasındaki farktır. Her insanı aynı şeye bakmakla birlikte farklı hususları görebilir. Dolayısı ile görmek öğrenilebilir.
Bunun için iş yerinde gözlerinizin hat ve sorun tespit edecek şekilde tarama yapması ve bunu zihninizin buna uygun yorumlaması gerekir. Peki görmek öğrenilebilir mi? Cevap tabi ki evettir. O zaman şirkette çalışanların fark yaratabilmesi için öncelikle görmeyi öğrenmesi gerekir. Bakmak ve görmek, “farkı fark edebilmeyi başarma sanatıdır.”
Çalışanlar yaptıkları işlere yöneticilerinden daha fazla vakıftırlar. Bunun işlerinin daha güvenilir ve sağlıklı şekilde yapılması için en doğru teklifi onlar yapabilirler.
Çalışanlar işin yapılış şekli veya tespit edilen sorunların çözümü, verimliği ve maliyetleri etkileyebilir.
Bu tekliflerin sözlü ve yazılı yapılması mümkündür. Sözlü teklifleri yöneticinin yapıcı bir şekilde dinlemesi son derece yararlı olur.
Yönetici geçen dönem içinde şirkette ne kadar teklif yapıldığını ve bunlardan kaçının hayata geçirildiğini düşünmeli ve bu rakamları gözden geçirmelidir. Eğer şirket içinde hiç bir teklif yapılmadı ise işletme ve işletmeci körlüğü mevcuttur.
Eğer şirkette teklifler mevcut ve hiçbir tanesi kısmen veya tamamen uygulanmadı ise, yönetici yeniliklere karşı direnç göstermektedir. Diğer bir yaklaşımla yöneticide, işletme körlüğü ve sistemi, ortamı kabullenme söz konusudur.
Sorunları tespit edemeyen ve bunları ortadan kaldırmak için çaba sarf etmeyen bir şirketin zaman içinde rekabet şansını kaybedeceği ve rakip firmalardan geri kalacağı kesindir.
Yukarıda Bahsedilen Konularda Hizmet Alabileceğiniz Kurumsal Bir Birim Vardır
“YİYECEK, İÇECEK ve KONAKLAMA” işletmenizin veya işletmelerinizin gizli misafirler ile işletme kalitesi, personel özveri, ürün kalitesi, servis ve mutfak detayları hakkında kalite kontrolünü tetkik ettirebilirsiniz. Bu konuda uzman çalışma arkadaşlarımıza yönlendirerek 1 haftalık süre zarfında ilgili raporumuzu sizlere sunarız.
HİZMET DETAYLARI İÇİN BAĞLANTIYA GEÇEBİLİRSİNİZ
Yiyecek ve içecek alanlarında restoran ve konaklama ve işletmelerine belirtilen konularda osmanlı ve Türk mutfağı, osmanlı saray mutfağı, anadolu mutfağı konseptlerinde uluslararası konumda yiyecek ve içecek danışmanlığı, mutfak danışmanlığı, işletmeci körlüğü konularında mesleki eğitim ve danışmanlık hizmetleri...