Yahni Tarifi “Isparta”

Yahni Tarifi “Isparta”

Yahni Ne Demektir? Bizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’...

Yahni Tarifi “Isparta”
Yahni Tarifi'nin Malzemeleri 
 
*  8-10 Kişilik – Pişirme Süresi: 60 dk
*  1 kg Kuşbaşı Et (Tercihen Dana Eti)
*  1 Adet Büyük Boy Kuru Soğan
*  3 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
*  2 çorba Kaşığı Sıvı Yağ
*  1 çorba Kaşığı Biber Sal.ası
*  1 çay Kaşığı Karabiber,
*  Kırmızı Toz Biber
*  1 çay Kaşığı Tuz
*  Su ya da Et Suyu
 
Yahni Tarifi'nin Yapılışi
Etler tencerede kefi (köpüğü) alınarak haşlanır.
Kuşbaşı doğranmış soğanlar suda kısa süreli haşlanır.
Ayrı bir tencerede yağda sal.a kavrulur. 
 
üzerine et suyu ilave edilir ve baharatlar eklenir.
Sos ozleşinceye kadar kaynatılır.
Diğer taraftan yayvan bir tencerenin tabanına haşlanan etten, soğandan ve nohuttan birer sıra halinde dizilir.
Salçalı sos üzerine dökülerek ağzı kapatılıp kısık ateşte pişirilir.
 
Yahni Tarifi'nin Ek Bilgisi :
Klasik olarak bilinen etli nohuttan farkı et oranının yüksek olması ve karıştırılmadan bastı tekniği ile pişirilmesidir. Yalvaç ilçesinde düğün yemeği olarak ikram edilir.
 
Türk Aşçı Haberleri İlgili Tarif İçin Alternatif Tavsiye;
Sizler için İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada takipçilerimize layık bulduğumuz “Yahni Tarifi” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Türk aşçı haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli yemek tariflerini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak bizimle paylaşırsanız seviniriz.
 
Yahni Ne Demektir? 
Bizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım...
 
Yahninin önemini neden kimse vurgulama gereksimini duymaz, bunu anlamakta zorluk çekerim. Belki de ‘yüksek’ bir konu olmadığı için kalemşorlarımız kalem oynatmaktan kaçınmışlardır. Halbuki yahni, tüm dünya mutfaklarının ortak lezzetidir. Hiçbir şeyde fikir birliği yapamayan dünya, yahninin lezzeti konusunda tek sesli davranır.
 
Yahni, bir tencere yemeğidir. Yani, mutfağında tencere kullanan her ülkede yahni pişer. Farsça kökenli kelimenin, ‘suda kaynamış et’ anlamına geldiği söylenir.Yahninin dünyanın en eski yemeklerinden biri olduğunu söylemek pek abartılı olmaz. Tarihçilerin tarihçisi Heredot, İskitler’in işkembe içinde yahni pişirdiklerini belirtir. Bu pişirme tekniğinin tarifi şöyledir:
 
Küçük parçalara ayrılan etler işkembenin içine doldurulur, su ilave edilip, ateşin üstüne asılır. Bu ateşte, aynı hayvanın kemikleri kullanılır. Amazon ormanlarında yaşayan ilkel kabilelerin ise yahniyi kaplumbağa kabuğunda pişirdikleri kayıtlara geçmiştir. Araştırmacılar, yahninin 8 bin yıllık bir geçmişi olduğu konusunda da fikir birliği yaparlar.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: inci yilmaz
    9/18/2018

    tesekkurederizcoksevindim ben

  • Yorumlayan: NURI OZEN
    9/12/2018

    Kültürümüze ait yemeklere yer vermeniz takdire sayendir. Yöresel ve Bölgesel yemeklerimiz çok güzel. Keşke diğer sitelerde bu kadar önem verse. Osmanlı ve Türk mutfağına destekleriniz için teşekkür ederiz

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler