Kemeli Tas Kebabı Tarifi (Urfa)

Kemeli Tas Kebabı Tarifi (Urfa)

Şanlıurfa'da, ilkbahar yağışlarıyla ortaya çıkan keme mantarının etle buluştuğu "keme kebabı", sadece mart ve nisan aylarında tüketilebiliyor.'Halil İbrahim sofrası ve bereketi' ile özdeşleşen..

Kemeli Tas Kebabı Tarifi (Urfa)
Kemeli Tas Kebabı Tarifi (Urfa) Malzemeler;
 
*  750 gr keme, 
*  750 gr kuzu eti, 
*  150 gr sadeyağ, 
*  1 tatlı kaşığı, 
*  domates salçası, 
*  tuz.
 
Kemeli Tas Kebabı (Urfa) Yapılış Tarifi 
Kemelerin üstü iyice temizlenir.
Soymaya gerek yoktur.
Ancak üzerine yapışmış kum veya toprak varsa kazınarak temizlenebilir. 
 
Keme ve et fındık büyüklüğünde doğranır.
Bir tencereye et, salça ve yağ konulur.
Et biraz kavrulduktan sonra üzerine keme, 5 su bardağı su ve tuz ilave edilerek et yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
Yanında pirinç pilavıyla servis yapılır. 
 
KEBAB TARİFLERİKemeli Tas Kebabı Tarifi (Urfa) Keme: 
(Terfesia) Urfa ve havalisinde bol miktarda bulunan bir mantardır.
Patates büyüklüğündedir. Toprağı, hatta kaya altında olacak olsa, kayayı dahi yerinden oynatacak kadar güçlü bir şekilde tümseklik oluşturarak yerini belli ettiren, oldukça lezzetli bir mantardır.
 
Henüz kültür mantarı gibi yetiştirilememektedir.
Bazı yıllar bol bulunmasına karşın bazı yıllar çok az görülmektedir.
Güzün 45. Gününde doyurucu yağmurun yağdığı yıllarda bol miktarda keme bulunduğu doğrudur.
 
Ancak neden ve nasıl oluştuğu hakkında, bugüne kadar, bilimsel sonuçlara ulaşılamamıştır.
Kemeye başka yörelerde domalan, tomalan, kemi de denilir. 
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz Etli Yemekleri denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
KÖFTE TARİFLERİŞanlıurfa'da, ilkbahar yağışlarıyla ortaya çıkan keme mantarından yapılan ve yüksek fiyatına rağmen ilgi gören keme kebabı sofraları süslemeye başladı. Dağlık bölgelerde yağışlara bağlı olarak toprak altında yetişen ve patatese benzeyen keme mantarının etle buluştuğu 'keme kebabı', sadece mart ve nisan aylarında tüketilebiliyor
 
Şanlıurfa'da, ilkbahar yağışlarıyla ortaya çıkan keme mantarının etle buluştuğu "keme kebabı", sadece mart ve nisan aylarında tüketilebiliyor.
'Halil İbrahim sofrası ve bereketi' ile özdeşleşen ve gastronomi turizminde adından söz ettiren Şanlıurfa'daki kebap çeşitleri, yöre halkının yanı sıra damak tadını önemseyen yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor.
 
Bölgede bahar yağmurlarının ardından yetişen 'keme mantarı'ndan yapılan kebap da sadece mart ve nisan aylarında tüketilebildiği için yüksek fiyatına rağmen ilgi görüyor.
 
Yer altında yetişen ve görüntüsü patatese benzeyen keme, dağlık bölgelerde yağışlara bağlı olarak ortaya çıkıyor. Köylüler tarafından toplanan ürünü, kebap ustaları etle karıştırıp şişe dizerek özenle pişiriyor. Keme kebabı, közlenmiş biber ve kuru soğanla servis ediliyor.
Malatya’da Domalan, Antep’te Keme mantarı, Araplarda Kama mantarı, Avrupa ve Amerika’da Türüf mantarı olarak adlandırlan bu mantar, Domalan mantarı(Rhizopogon luteolus)Keme, domalan , tombalak mantarı, topalak mantarı, geme mantarı, kumi mantarı bir çeşit mantardır. ünlü trüf mantarının akrabasıdır.
 
OSMANLI SARAY MUTFAĞIDünyada 16 çeşidi olan trüf mantarı var. Bunlardan biri de, Güneydoğu bölgemizde ilkbaharda çıkan keme ya da domalan mantarı sadece belli bölgelerde yetişen ve kısa bir dönemde bulunabilen özel bir mantar türüdür.
Toprak altından çıkarılan trüfün iyisi yumrularının yuvarlaklığı ve uygun sertlikte olmasından anlaşılıyor. Ne var ki normal olarak doğada 30-40 gram ağırlığında yumrular halinde bulunan bu çok kısa ömürlü yer altı mantarı neredeyse ağırlığınca altın değerinde, lüks bir yemek malzemesi.
 
küçük parçalar halinde topraktan çıkarılıyor ve yemeğe de çok az miktarda rendelenmesi yeterli oluyor. 1.5 kilo ağırlığındaki bu mantar ancak dünyanın en zengin kişilerinin ulaşabilecekleri bir ürün olarak kalmıyor. Onu tatmak isteyen ve lüks bir lokantada bir akşam yemeğine verecekleri parayı gözden çıkaranlar da onun küçük bir parçasına ulaşabiliyor ya da yemeklerini daha da ucuza trüf yağı ile zenginleştirebiliyorlar.
 
Domalan Mantarının Özellikleri
Trüf mantarını çeşidi olan domalan mantarı Diğer mantarlardan farklı olarak toprağın altında yetişir. Bu mantar; küremsi, birazca uzun ve armut veya soğan, patates şeklinde, 3 cm kadar ceviz büyüklüğündedir. Yüzeyi derin, dar oluklu, labirent gibidir.
 
Dış kısmı kösele gibi, esnek ve sarı esmer renktedir. Gençken saman rengindedir, daha sonra esmer ve pas rengine değişir. Yüzeyi ince tüylüdür, bilhassa dibinde, bükülmüş yuvarlak, ince esnek iplikler vardır. Oldukça nadir bulunan bu mantar her yerde yetişebilir. Özellikle kumlu iğne yapraklı ve çam meşçereleri toprağında yapısı toprak içinde olmak üzere gelişir. Temmuz-ekim ayları arasında görülür.
 
PİLAVLARİlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir. Konya ve civarında ve Şanlıurfa ve civarında Kumi otuyla birlikte mikorizal olarak yaşamaktadır.
 
Protein açısından besleyici ve afrodizyak etkileri ile bilinmektedir.
(Rhizopogon rubescens) adı ile bilinen mantarda domalan mantarının bir çeşididir.
 
Bu türünde; Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Büyüklüğü 4 x 7 cm kadardır. Düzensiz şekilde küre gibidir. Toprak altında iken genç mantar saf beyazdır, bastırılan kısımları gül rengi ila pembeye döner. Toprak dışına yeni çıkartılanlar önce beyazdır, daha sonra yukarı kısmı zeytin yeşili lekeli sarımtrak, aşağı kısmı beyazımtrak olur, yaşlı nümuneler daha da koyulaşır, kuruyunca kahverengi veya siyah lekeli esmer bir renk alır.
 
Dış Kısım: Yüzey hemen hemen düzgündür, fakat bazı sırtlar, kanallar ve çöküntüleri vardır. Yarım milimetre kadar kalınlıkta, taze iken saf beyazdır, kesildiği zaman et gibi pembeye veya gül rengine döner. Yapışkan olmayıp, birçok kahverengi kristaller ve sıkı şekilde bir araya gelmiş ipliklerden ibarettir.
 
İç Kısım: Taze iken saf beyazdır, bastırıldığı zaman pembemsi olur, ancak zaman gelince kesilen kısımlarda pembelik kaybolur ve yaşlı nümuneler kesildiği zaman soluk kahverengileşir, kuruyunca soluk zeytin yeşili rengini alır. Oldukça katı ve dayanıklıdır. Önceleri tadı ve kokusu yoktur. Kurutulanlar da kokusuzdur, kendi kendine yok olmakta olan nümuneler çürümekte olan elma veya çilek gibi güzel bir kokuya sahiptir ki bu durumda mantar böcekler tarafından istila edilmiş haldedir.
 
YÖRESEL MUTFAKLARAçık esmerimtrak sarıdır.
Kışın ve sonbaharda, kumlu çıplak topraklarda veya ince çayırlıklarda, daima çam, sedir ve meşe ağaçlarına yakın ve bunların altındaki toprak üzerindeki gevşek ölü yaprak tabakasının hemen altında gelişir.
Domalan Mantarının Faydaları Nelerdir?
-Domalan mantarı Omuriliğin kuvvetlendirilmesinin bitkisel tedavisinde kullanılır.
-Kolesterol tedavisinde kullanılır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler