Boyun Dolması Tarifi (Urfa)

Boyun Dolması Tarifi (Urfa)

Şanlıurfa Mutfak kültürü, geçmişten gelen en zengin kültürel miraslarımızdan biridir. Urfa Mutfağını, müstesna konumuna getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir...

Boyun Dolması Tarifi (Urfa) 
Boyun Dolması Tarifi (Urfa) Malzemeler
 
*  1 adet kuzu boynu, 
*  1 çorba kaşığı domates, salçası, 
*  3 çorba kaşığı sadeyağ,
 
Boyun Dolması Tarifi (Urfa)  İç Malzeme: 
*  1 cay bardağı pirinç, 
*  1 çorba kaşığı sadeyağ, 
*  1 çay kaşığı domates salçası, 
*  1/2 cay kaşığı karabiber, 
*  1 çorba kaşığı kuşüzümü, 
*  Tuz.
 
Boyun Dolması (Urfa) Yapılış Tarifi 
Kuzu boynunun gerdan kısmı uzun bir bıçak yardımıyla kemiğe yakın tarafından yarılıp bir kese oluşturulur.
1 çorba kaşığı salça hafifçe sulandırılarak boynun her tarafına sürülür.
 
3 çorba kaşığı sadeyağda her tarafı pembeleşinceye kadar kızartılır.
Diğer yanda pirinç yıkanıp 1 çorba kaşığı sadeyağda kavrulur. 
1 çay kaşığı salça, karabiber, kuşüzümü, tuz ve yarım çay bardağı su ilave edilerek pirinç biraz pişirilir.
Az pişmiş pilav önceden hazırlanmış boynun kese kısmına doldurulup uzun bir iğne ile ağzı dikilir ve tencereye alınır. 
 
Boynun üzerini kapatacak kadar su eklenip 1,5 saat kadar orta sıcaklıkta pişirilir.
Boyun pişince tencereden alınarak servis yapılır.
Kalan et suyu ile istenirse ayrıca pilav pişirilir.
Bu pilava az miktarda salça, tuz ve yağ eklenir.
 
Not;
Türk Aşçı Haberleri olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu tarifi denediğinizde yorumlar bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Gerdan Dolması” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Şanlıurfa Mutfak kültürü, geçmişten gelen en zengin kültürel miraslarımızdan biridir. Urfa Mutfağını, müstesna konumuna getiren, sahip olduğu tarihsel ve kültürel birikimidir. Urfa mutfağında Müslüman, Yahudi mutfağı, Hıristiyan, Türk mutfağı, Arap mutfağı, Süryani mutfağı, Ermeni mutfağı, Yezidi mutfağı, vb. her milletten ve her kültürden izler bulabilirsiniz. Hz. İbrahim (a.s)’in sofrasından eksiltmediği “Tırıt” yemeği ve misafirperverliği, ateşe atılması ile öykülendirilen “Çiğköfte”si her Urfalının mutfak kültüründe yaşattığı en önemli mirasıdır. 
 
Patlıcanlı Kebap Urfa, Dünya tarihinin yazılmasına kaynak teşkil ettiği gibi insanlığın damak zevkine, sofrasına, mutfağına da kaynaklık etmiştir. Urfa mutfağında, köfte ve kebap çeşitleri en çok bilinen yemeklerdir. Baharat, un ve pirinç ikinci planda; sebze üçüncü planda kullanılır. Lahmacun Urfa Mutfağında genelde sabah, öğle ve akşam yemeği olmak üzere üç öğün yemek yenilir. 
 
KÖFTE TARİFLERİSürekli olmamakla birlikte yatsı namazından sonra 4. öğün olarak sayabileceğimiz “Çiğköfte”, “Kıyma”, “Şıre”, “Palıza” ve meyve yenmesi, Urfa Mutfağına özgü bir özelliktir. Sabah kahvaltıları evlerde yapılır. Urfa’da, genelde akşam yemeği ana öğün yemeği olarak kabul edilir. Ana öğünde günlük yemek yapılır. 
 
Haşhaş Kebabı Ciger Kebabı Ağzı Açık Genellikle yaz mevsiminde patlıcanlı ve domatesli kebap, patlıcan, domates ve biber üçlüsünden oluşan fırın ağırlıklı yemekler, kış mevsiminde et yemekleri, çorbalar ve pilav çeşitleri yapılır. Sonbahar ve kış aylarında çiğköfte, ilkbaharda mercimekli ve yumurtalı köfte, yaz aylarında ise yumurtalı köfte daha çok yapılır. 

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler