Kaldırık Dolması Tarifi (Bolu-Mengen)
Kaldırık Dolması Tarifinin Malzemesi:
* Yarım kilo kaldırık,
* yarım kilo un,
* bir baş kuru soğan,
* süt,
* salça,
* biraz karbonat,
* biraz tuz,
* iki adet yumurta,
* yarım su bardağı sıvı yağ,
* dört- beş diş sarımsak,
* bir kase yoğurt.
Kaldırık Dolması Tarifinin Yapılışı:
Büyükçe bir tencerede su kaynatılır ve kaynayan bu suda kaldırıklar hafifçe haşlandıktan sonra, soğuk suya bırakılır.
Hafifçe suyu süzülüp bir kabın içerisine alınır.
Ayrı bir yerde, un, süt, yumurta bir miktar su ile karıştırılarak dolma içi hazırlanır.
Bu karışım gayet yumuşak olmalıdır.
Hazırlanan iç asma yaprağı gibi sarılır.
Tavada yağ ve soğan hafif pembeleştirilip salçası konulduktan sonra biraz da su ilave edilerek sarılan dolmanın üzerine konulup pişirilir.
Piştikten sonra dolmanın üzerine bolca sarımsaklı yoğurt dökülerek servise sunulur.
Kaldırık yaprağı;
ormanlardan toplanıp kurutulmak suretiyle elde edilmekte veya bu yaprağın fidesi ormandan alınarak bahçelerde de yetiştirilebilmektedir.
Bu yaprağın toplandığı ekim-kasım aylarında Mengen pazarında tazesi satılmakta, kış için ise kurutularak muhafaza edilmektedir.
Yörede düzenlenen çeşitli yöresel yemek yarışmaları ve festivallerde bu yemek de yerini almaktadır.
Kaynak kişi olarak belirtilen Mualla Ünal’ın da bu yemek yarışmalarında birinciliği vardır.
Mengen’de misafirlere ikram edilen bu dolma, yöresel yemeklerin yapıldığı restoranlarda; turist olarak gelen yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunulmaktadır
Türk Aşçı Haberleri Olarak İnternet üzerinde yapmış olduğumuz bir araştırmada sizlere layık bulduğumuz “Kaldırık Dolması Tarifi (Bolu-Mengen)” ile ilgili alternatif bir videonun sunumundan da faydalanabilirsiniz.
Bolu Mutfağının Özellikleri Ve Bolu Yemekleri;
Bolu’da köy ve kasabalardaki evlerin tamamında tuğla veya topraktan yapılmış fırınlar bulunuyor. Bolu’nun en meşhur lezzetlerinden biri ‘ekmek atımı’ denen gözleme. Cevizli çörek, paşa pilavı, kedi batmazı, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme Bolu’nun yöresel yemeklerinden en bilinenleri. Mudurnu’ya özgü saray helvası tüm ülkeye yayılmış eşsiz bir tat. Bunların yanı sıra Mengen kuzu güveç, Mengen pilavı, çantıklı pide, kaldırık dolması, kaşık sapı, keşli cevizli erişte, bakla çullaması Bolu mutfağından çıkan diğer lezzetler.
Bolu Mutfağının Başlıca yöresel yemekleri
Çorbalar:
Ovmaç çorbası, kızılcık tarhana çorbası, tarhana çorbası, nohutlu çorba, yayla çorbası, yoğurtlu bakla çorbası, imaret çorbası.
Bolu Mutfağının Hamur işleri:
Çiğ börek, kabaklı gözleme, acı su bazlamacı, çantıklı pide, etli mantı, ekmek aşı, patatesli köy ekmeği.
Bolu Mutfağının Yemekleri:
Mantar sote, orman kebabı, kaldırık dolması, kaşık sapı, Mengen pilavı, Mengen kuzu güveç, kaşık atmaç, bakla çullaması, paşa pilavı, piran (kuyu kebabı).
Bolu Mutfağında Tatlılar:
Höşmerim, kabak hoşafı, kara kabak tatlısı, kedi batmaz, palize, coş hoşafı, saray helvası
Bolu Mutfağında Keş (katık):
Süzülerek iyice katılaştırılmış yoğurda tuz katılıp beze veya 300-400 gramlık topaklar halinde kurutulur. Yoğurdun kurutulmasından dolayı ekşiye yakın lezzete sahip sert bir çeşit peynirdir. Özellikle ev makarnasına veya erişteye rendelendiğinde muhteşem bir lezzet verir.
Bolu’dan bir düğün yemeği mönüsü: Yayla çorbası, kedi batmazı, paşa pilavı, cevizli çörek, yoğurtlu bakla çorbası, kabaklı gözleme, keş, yaprak dolması, et yemeği, hoşaf, börek, baklava.
Bolu’nun diğer yöresel yemekleri
Bolu Mutfağında Ala pilav:
Pirinç ve bulgur karışımı bir pilav yapılıp içine kuşbaşı doğranıp tavada kızartılmış bazlama parçaları eklenir.
Bolu Mutfağında Bolu Hızır kebabı:
Yahni gibi pişmiş kuşbaşı kuzu etlerinin suyu alınıp mantar eklenir. Yayvan bir tavada ince omlet yapılır ve etler içine doldurulup kubbe gibi tabağa yerleştirilir. Etrafına yemeğin, suyundan dökülüp yanında pilav ve sote edilmiş sebzeyle servis yapılır.
Bolu Mutfağında Bolu orman kebabı:
Aynen orman kebabı gibi yapılır, Kanlıca mantarı kullanılır.
Bolu Mutfağında Bolu usulü piliç:
Piliç sekiz parçaya bölünüp parmak büyüklüğünde doğranmış patateslerle karıştırılır. Az tereyağı ve az çiçek yağıyla karıştırdıktan sonra piliçle patates birlikte fırına verilip kızartılarak pişirilir.
Bolu Mutfağında Cizleme:
Mayalı cıvık hamur büyük kalın krep şeklinde toprak sac üstünde pişirilir.
Bolu Mutfağında Coş hoşafı:
Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4 saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir. Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.
Bolu Mutfağında Deli bakla çorbası:
Küçük doğranmış baklalar haşlanıp un, yumurta, yoğurt ve suyla yapılmış terbiyeyle bağlanır. Çeşni katılır.
Bolu Mutfağında Kaşık sapı:
Basit hamurdan büyükçe bir yufka açılıp küçük kareler şeklinde kesilir ve iki ucu birbirine yapıştırılır. Haşlandıktan sonra süzülür. Tepsiye alınıp üzerine keş, ceviz ve tereyağı kızdırılıp dökülür.
Bolu Mutfağında Kaz tiridi:
Ev yufkası üçgen biçimde sekiz parçaya kesilip kızarmış kazın yağıyla iki tarafı da yağlanarak sıcak şekilde servis yapılır.
Bolu Mutfağında Kedibatmaz:
Kaynar suya mısır unu eklenip yumuşak bir pişmiş hamur olunca kaşık yardımıyla lokmalar şeklinde servis kabına çıkarılır. Üzerine tereyağı, ceviz, şeker veya pekmez ilave ederek servis yapılır. Veya (tuzlu olarak) tereyağı, ceviz ve keşle de servis edilebilir.
Bolu Mutfağında Keşkek:
Aşurelik buğdayla birlikte, bir miktar dana eti veya koyun eti pişirilir. İyice pişmiş et alınıp didiklendikten sonra tekrar keşkeğin içine katılıp ezilircesine karıştırılır. Üzerine tereyağıyla kavrulmuş kıyılmış soğan eklenir.
Bolu Mutfağında Keşli, cevizli, etli hamur aşı:
Etli ev mantısı hazırlanıp haşlandıktan sonra süzülüp üzerine keş, ceviz ve tereyağı kızdırılıp ilave edilir.
Bolu Mutfağında Kızılcık tarhanası:
Aynen tarhana gibi hazırlanır, ancak unun içine bolca kızılcık püresi katılır. Çorbası, kaynar suya kızılcık tarhanası eklenip pişirilir. İçine sarımsak ve tereyağı katılır.
Bolu Mutfağında Kömeç:
Un, tuz, su ve karbonat yoğrulur. Ekmek gibi yapılıp köy ocaklarında külün içine gömülerek pişirilir.
Bolu Mutfağında Köroğlu kiremitte yaprak kebabı:
Kuzu eti ince dilimlere kesilip sote yapılır. Köy ekmeği kuşbaşı doğranıp kızartılır ve etle karıştırılır. Üzerine tereyağı, domates, sarımsak, sivri biber ve maydanozdan oluşan bir sos dökülüp kiremitte servis yapılır.
Bolu Mutfağında Ovmaç çorbası:
Bir miktar kıyma yağla kavrulur. Salça ilave edilip bir dakika daha kavrulduktan sonra su eklenir. Bir dakika kaynatılır. Çorba kaynaya dursun, bir miktar un bir kaba konur ve içine az miktarda su ilave edilir. Un elin içiyle ovularak, hamur haline getirmeden, un kırıntıları haline getirilir. Kaynayan çorbaya eklenip beş dakika yavaş yavaş kaynatılarak pişirilir. Tuz ve biber katıldıktan sonra sıcak olarak servis edilir.