Yükte Hafif, Pahada Ağır “Safran”

Tolunay SANDIKCIOĞLU
Yazar:Tolunay SANDIKCIOĞLU
Bu yazı

Buz ve soğuk gül suyu içerisinde çözdürdüğüm bu bitki "safran"  "iran safranı"
 
Mor renkli çiçekler açan bu bitki başta Iran olmak üzere Doğu mutfaklarında ve tabii ki Osmanlı mutfağında çokça kullanılırdı.
 
Doğudan batıya giden baharatlar arasında en pahalı olanlarından birisiydi Safran (ki hâlen de oldukça pahalı). 
 
Safran o kadar değerli bir ticaret malzemesiydi ki tarih boyunca ticaretini ele geçirmek için uğraşıldı. Baharat yolunun yükte hafif, pahada ağır bu hazinesi için ne savaşlar, ne keşifler yapıldı. 
 
Ortaçağ Islam mutfağının en önemli özelliklerinden birisi yemekte koku ve renge verilen önemdir diyebiliriz. Safran her ikisini de sağlayabilen, özellikle rengiyle büyüleyen bir baharattı. 
 

safran

Halk arasında safran almaya gücü yetmeyenler daha ucuz olan zerdeçal, aspir, alacehri kullanılırdı. 
 
Safrandan çözülünce salınan sarı renk eski Türklerde mutluluğun, bereketin rengi sayılırdı.
 
Düğün, şölen gibi özel günlerde hali vakti yerinde olanlar konuklarına safranlı pilavlar, tatlılar ikram ederlerdi.
 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.