Türk Mutfağında Alaturka Ve Alafranga Mutfak Kültürü

 Güncel Mutfak Haberleri
Yazar: Güncel Mutfak Haberleri
Bu yazı

 
Cumhuriyet’ten Günümüze, Türk Mutfağında Alaturka Ve Alafranga Mutfak Kültürü Nedir?
 
Cumhuriyet döneminde Türk mutfağında alaturka ve alafranga mutfak kültürleri yan yana var olmuştur. Alaturka, geleneksel Türk mutfağını temsil ederken, alafranga mutfak ise Batılılaşma etkisiyle ortaya çıkan ve modern yemek tarzlarını yansıtır. 
 
Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte, Osmanlı mutfak kültüründen miras kalan geleneksel yemekler, Saray ve İstanbul Mutfağı, halk mutfakları ve çok kültürlülük harmanlanarak bir değişim ve dönüşüm sürecine girmiştir. Bu dönemde, özellikle büyük şehirlerde modern sofra adabı ve alafranga lezzetler yaygınlaşmış, dışarıda yeme kültürü gelişmiş ve Batı modelindeki restoran kültürü ortaya çıkmıştır. 
 
1950'lerden sonra kentlere göçle birlikte yöresel lezzetler de kent mutfak kültürüne dahil olmuş, endüstriyel gıda ürünleri Türk halkının beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye başlamıştır​.
 
Kaynak:
Şef Ahmet Özdemir'in şahsi Aşçılık kütüphanesi






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.