Şimdi Nasıl Anlatayım ?

Seyfi Ali ERŞAHİN
Yazar:Seyfi Ali ERŞAHİN
Bu yazı

Değerli arkadaşlarım meslektaşlarım, dostlarım ve genç öğrenci kardeşlerim. Turizm sezonu başladığında hepimiz bir yerler ile anlaşmaya vardık ve çalışıyoruz.
 
Ama bazen bize vaad edilenler veya gittiğimiz yerlerdeki konseptler bize uymuyor.
 
Ya işletmecinin bu işle ilgili bir deneyimi yok veya sizlerin haricindeki çalışan personelin eğitimsiz ve bilgili olmadığı görülüyor. 
 
İste bu seferde orda problemler başlıyor. Nasıl mi anlatayım?
 
Oteldeki ön büro veya resepsiyon size kaç kişi var otelde kaçı oda kahvaltı kaçı yarım pansiyon veya tam pansiyon haber vermezse siz nasıl hazırlık yapacaksınız? nasıl hizmet vereceksiniz. Bir başka misal işletmeci işletmeyi devralmış ama içinde mutfak envanteri yok onu başka bir işletmeden ikinci el olarak almış. 
 
Şimdi bu ikinci el envanterler (ocak fırın küvet vs ) bu yeni yere monte edilecek tamam oda  ama ikinci el malzeme ikinci el az kullanılmış elbise gibi sağı solu durmadan ariza yapıyor. Buda tam isinizde çalışırken arizaya sebep olunca sizin moral sıfır. 
 
Bir başka misal eğitilmiş servis elemanı yok ya amca oğlu ya da dayı oğlunu servis elemanı olarak getirmişler. Misafir geliyor bunu su masaya götürün diyorsunuz bir başka masaya  götürüyorlar  veya  ayni masaya iki sefer sipariş gidiyor. 
 
Örneğin bir servis elemanı bir misafire başka bir servis elemanı aynı misafire iki sefer mutfağa sipariş veriyor. Bir başka misal alım satım bir alem sipariş veriyorsun ya çürük veya kullanılamaz ve veya çok fazla solmuş ezik malzeme geliyor. 
 
Tabii bütün bunların doğru olanlarını izah edip göstermeye kalktığın zamanda senin modun düşüyor. Düşünsenize bir siparişin yanlış yere gidip tekrar ayni sipariş için uğraşman veya hazırlık yapman ne kotu en kötüsü emek eriyor zayi oluyor. 
 
Birde bu eğitilmemiş personel ile polemiğe giriyorsun moralin bozuluyor. İyi bir servis elemanı misafirin ne istediğini iyice anlayıp mutfağa bildirmek ama bir servis için 3 - sefer gidip gelmek hem ona hem mutfakta çalışana külfet. Sonuç olarak insanın sağlığı bozuluyor modu düşüyor. 
 
Birde bütün bunları yaparken az elemanla yapmak gibi bir sorununuz var. Örneğin hem sanatsal yemek yapacaksınız hem de mutfağın temizliğini  bunun yanı sıra kendinde iyi ve sağlıklı olman lazım mümkün mü ?
 
Sonuç olarak palamut bükü bi nefes Datça  maceramı bitirmiş bulunmaktayım. Sevgili patronum Süleyman bayram ve ortağı murat beye   ve sevgili eşleri Türkan Sarıkaya  ve serap bayram hanıma  islerinde başarılar dilerim…
 
Sevgilerimle…






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.