Osmanlı Mutfağında Çorba

Yunus Emre AKKOR
Yazar:Yunus Emre AKKOR
Bu yazı

Osmanlı Mutfağında Çorbayı yazdım... Birçok yabancı yazar ve diplomat, Osmanlı’da halk ve saray sofralarında önemli bir yeri olan çorbaların çeşitliliğini ve lezzetini günlüklerinde anlatır. XV. yüzyılda saray mutfağında 40'tan fazla çorba çeşidi vardı.
 
Bütün giderleri devlet tarafından karşılanan daimi ordu için çorba simgesel bir değer kazanmıştı.
 
Yeniçerilerin çorbayı içmeyip kazan kaldırmaları, başkaldırdıklarının işaretiydi. Aynı Yeniçeriler için çorba kazanını savaş meydanında düşmana kaptırmak da büyük bir utanç sebebiydi.
 
Ünlü seyyah Evliya Çelebi, seyahatnamesinde çorbaya sıklıkla yer verir.
 
Buğday çorbası, tıpkı buğday gibi sembolik değer taşıyan bir yiyecek olarak Seyahatname’nin çeşitli yerlerinde geçer. Evliya Çelebi şöyle der:
 
“İlk sıcak yemeği yiyen Hz. Âdem’dir.” Yediği yemek de Aşı Baba diye adlandırılan buğday çorbasıdır.
 
Evliya Çelebi'ye göre Osmanlı tekkelerinin, imarethanelerinin ve kervansaraylarının tek ortak yiyeceği buğday çorbasıdır.
 
İmarethaneler buğday çorbasını “şerefli günler” diye bilinen tüm kutsal geceler, bayramlar ve cuma günleri haricinde pişirir, şerefli günlerde ise buğday yerine pirinç çorbası yaparmış.
 
Evliya Çelebi, İstanbul’daki işkembeci dükkânları ve burada baharatlarla tatlandırılan sakatat çorbasına da dikkat çeker.
 
Kelle paça çorbasına “Taam-ı Atîk” diyerek kadim bir yemek olduğunu belirtir ve bu çorbanın Hz. Peygamber'e (s.a.v.) sunulan bir yemek olduğundan da bahseder.
 
Günümüzdeki çorbacılar da Osmanlı dönemindeki çorbacıların geleneğini devam ettiriyorlar. Ama kendiniz yapmak isterseniz Çorbalar tariflerimize göz atın.
 
Aşçılık Camiasısının Haber Merkezi Türk Aşçı Haberleri Web Sitemizde Osmanlı Saray Mutfağı Ve Anadolu Mutfağı Ve Şeflerin Özel Yemek Tariflerine'de Linklerimizi Tıklayarak İnceleyebilirsiniz. Tüm Meslektaşlarımıza Ve Aşçılık Camiasına Destekleri İçin Teşekkür Ederiz… 






Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not:
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.