Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuruyla, şehrin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan
gastronomi haritamızda Maraş Samsası’nın coğrafi işaret tescili alındı.
Şehrin yöresel lezzetlerini, geleneksel el sanatlarını ve kültürel değerlerini koruma altına almak için tescil başvurularını sürdüren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan Maraş Samsası’nı da Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettirdi.
Büyükşehir Belediyesi, Sütçü İmam Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölümü ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yapılan başvurunun ardından
Tescilli Yemeklerimizden Maraş Samsası,
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan incelemelerin ardından hazırlanan 143 Sayılı Resmi
Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayımlanarak şehrin koruma altındaki ürünleri arasında yerini aldı.
Mahalle Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, şehrin yöresel lezzetleri ve el sanatlarına sahip çıkılarak coğrafi işaret tescilli ürünlerin sayısının artırılacağı belirtildi.
Samsa & Maraş Samsası nedir? Samsa & Maraş sarmasının hikayesi....
Hacı Ali Özturan
Yarım yüzyıl öncenin Marasında samsa, huğ denilen bağ evlerinde, fener ya da lüks (löküs) ışığında aksamdan sonraları sarılırdı. Samsa sarma biz çocuklara oldukça keyif verici gelirdi. Fener yakılır.
Lüksle aydınlatılacaksa hava aydınlıkken lüksün gazı doldurulur, gerek varsa gömleği değiştirilirdi. Hava kararınca, gömlek yeniyse, gömleğin üzerine ispirto çanağı denilen, tenekeden yapılma, ince ve uzun boynu olan bir kaptan ispirto dökülür ve hemen ateşlenirdi.
İspirtonun yanısı ve lüks gömleğinin küçülüsü çocuklar için essiz bir eğlencedir. İspirto alevi sönmeden az önce lüks pompalanır. Buharlasan gazyağı yanmaya baslar. Eger lüksün memesine pislik gelmişse gaz ocagı iğnesiyle tıkanıklık giderilir. Bu sekilde yakılan lüks, hugun ortalık bir yerine asılır.
Yere geniş bir bez açılır. Üzerine yassı taslar örs gibi yerleştirilir. Çekiçle ya da uygun bir tasla burada cevizler kırılır. Birileri cevizleri kırar, ötekiler kabuklarını ayıklar. Cevizlerin tüm çıkanları (ki buna horoz derdik) sucuk için ayrılırken, küçük parçaları ceviz çekeceğinde ufalanır.
Böylece samsanın içi hazırlanmış olur.
Sonra, daha önceleri katlanmış olan bastıklar açılır. Yaklaşık 7-8 cm eninde, uzunluğu ne çıkarsa, makasla kesilir. Bir yere dizilir ya da samsa saranlara verilir.
Samsa sararken çocuklar da heveslenerek sarmaya baslar. Samsa sarma olayında genellikle komsu baglardan yardımcılar çağrılır.
Sıra zamanı boyunca bu yardımlaşma sürer.
Samsa sarılması sırasında sesi güzel olanlar türkü, sarkı, ilâhî okur. Aklı erenler hikâyeler, masallar anlatır. Böylelikle zamanın nasıl geçtiginin ayrımına varılmaz.
7-8 cm enindeki seritler haline getirilen bastıkların bir ucuna çekilmiş iç ceviz konur. Bu iç, istenirse pudra sekerle daha da tatlandırılabilir.
Sonra şerit halindeki bastık sürekli bükülerek, üçgen haline getirilir. Böylelikle içinde ceviz bulunan, dışının koruması bastık olan, 1-1.5 cm kalınlığında üçgen bir sıra türü olan samsa sarılmış olur.
Samsa, sıra sandıklarında saklanır ve kısın yenir....
Samsa & Maraş Samsası nasıl yapılır? Samsa & Maraş Samsasının videolu tarifi....