Bitkisel Süt Çeşitleri Nelerdir?
En iyi bitkisel süt hangisi?
Soya Sütü Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir.
Bitkisel süt mü inek sütü mü?
Besin değerleri açısından; bitkisel sütlerin protein, kalsiyum ve B vitamini oranları hayvansal olanlara göre daha düşüktür, kalorisi düşüktür, doymamış yağ oranı fazladır, laktoz içermez, sindirimi daha kolaydır. Ayrıca bitkisel sütler, vitamin-mineral desteği ile de zenginleştirilebiliyor.
Bitkisel Süt (Vegan Süt) Nedir?
Bitkisel süt, süt ürünlerinin hayvansal kaynaklar yerine bitkisel kaynaklar kullanılarak üretilen alternatifleridir.
Bu nedenle, diğer bir adı da vegan süt olarak da bilinir. Geleneksel süt ürünleri, genellikle inek, keçi veya koyun sütü gibi hayvan kaynaklıdır, ancak bitkisel sütler farklı bitkilerden elde edilir. Örneğin, badem sütü, soya sütü, hindistan cevizi sütü, yulaf sütü, fındık sütü gibi çeşitli bitkilerden elde edilebilir.
Bitkisel Süt Nedir?
Bitkisel sütler, vegan ve vejetaryen diyetleri takip edenler, laktoz intoleransı olanlar veya süt ürünlerine karşı alerjisi olanlar gibi insanlar için hayvansal sütlerin yerine geçebilecek bir alternatif sunar. Ayrıca, bitkisel sütler, süt ürünleri endüstrisiyle ilgili çevresel ve etik kaygıları olan tüketiciler tarafından da tercih edilebilir.
Bitkisel süt üretiminde kullanılan bitki türleri genel olarak şu şekildedir;
Buğdaygillerden elde edilen Bitkisel Sütler Nelerdir?
Arpa, mısır, darı, yulaf, pirinç, çavdar, buğday, karabuğday, kinoa...
Baklagillerden elde edilen Bitkisel Sütler Nelerdir?
yer fıstığı ve soya...
Kuruyemişlerden elde edilen Bitkisel Sütler Nelerdir?
badem, kaju, fındık, ceviz, pikan cevizi..
Diğer ürünlerden elde edilen Bitkisel Sütler Nelerdir?
Hindistan cevizi
Bitkisel Süt Çeşitleri Hangileridir?
Bir bardak yulaf sütü önerilen günlük demir ihtiyacınızın yaklaşık olarak %10’unu karşılayabilir, 4 gram protein ve 2 gram lif içermektedir. Yulaf sütünün bu değerleri diğer süt alternatiflerine göre fazla sayılmaktadır. Yulaf tüketmeyi seven kişiler için tat olarak da iyi bir seçenektir. Yüksek lif içermesi ile sindirim sistemi dostu ve mide problemlerine yardımcıdır.
Bitkisel Sütlerden "Badem Sütü" Nedir Özellikleri Nelerdir?
Badem sütü kuruyemiş grubundan elde edilen bitkisel sütlerde arasında öne çıkmaktadır. Badem sütü görünüşte ve kıvamda inek sütüne benzer kremsi bir yapıdadır. Laktoz içermemektedir ve E vitamini barındırmaktadır. Bir bardak badem sütü tüketim günlük E vitamini ihtiyacının %50 kadarını karşılayabilmektedir.
Bitkisel Sütlerden "Hindistan Cevizi" Sütü Nedir Özellikleri Nelerdir?
Hindistan cevizinin kabuğundan ayrılması ile elde edilen hindistan cevizinin belirli işlemlerden geçmesi ile elde edilmektedir. Özellikle içinde bulundurduğu potasyum ve magnezyum açısından zengindir.
Bitkisel Sütlerden "Pirinç" Sütü Nedir Özellikleri Nelerdir?
Pirinç sütü laktoz ve gluten içermemektedir. Pirinç sütü, pirinçten elde edilmektedir bu sebeple karbonhidrat içerir. Karbonhidrat içermesi sebebiyle enerji sağlama oranı yüksektir. Sindirim sistemini sorunları yaşanmasına engel olmaktadır. Pirinç sütü aynı zamanda B vitamini, demir, bakır, selenyum ve manganez açısından zengindir.
Bitkisel Sütlerden "Fıstık" Sütü Nedir Özellikleri Nelerdir?
Antep fıstığı kullanılarak yapılan bu süt çeşidi tekli doymamış yağlar ve oleik asit bakımından zengindir. Antioksidan açısından zengin, özellikle karotenler ve fitosteroller gibi antioksidan açısından zengindir.
Bitkisel Sütlerden "Soya" Sütü Nedir Özellikleri Nelerdir?
Soya sütü, baklagiller içerisinde yer alan soya fasulyesinin işlemden geçirilmesi ile elde edilir. A, E vitaminleri bakımından oldukça zengin bir besin çeşididir. Bir bardağında yaklaşık olarak 8-10 gr protein barındırmaktadır bu sebeple sık tercih edilen bitkisel süt çeşitleri arasındadır.
Bitkisel Sütlerden "Fındık Sütü" Nedir Özellikleri Nelerdir?
Fındık, kuruyemişler grubundan olmasıyla enerji veren ve yüksek besleyiciliği olan bir gıdadır. Fındığın içerisinde fosfor, potasyum, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum bulunmaktadır.
Mineral ve vitamin açısından zengin besin içeriğiyle hücrelerdeki metabolik fonksiyonların devam etmesi ve dokuların işlenmesine katkı göstermektedir. Fındık sütünde bulunan omega-9 yağ asitleri kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korumada etkilidir.
Bitkisel Sütlerden "Kenevir Sütü" Nedir Özellikleri Nelerdir?
Kenevir sütü vücudun ihtiyacı olan temel besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Özellikle çinko, demir, potasyum, fosfor ve magnezyum bakımından zengin yapıya sahiptir. Sahip olduğu mineraller sayesinde kemik sağlığını ve sinir sistemi fonksiyonlarını destekleyici etkide bulunur.