Akıllı Tartı Sistemi Ve Yemekhanelerde Oluşan Gıda Atıkları....
Türk aşçı haberleri ve güncel
mutfak haberleri olarak
gastronomi haberlerinde kaynağından edinmiş olduğumuz bilgilere göre; Fazla, Akıllı Tartı Sistemi ile Abdi İbrahim yemekhanesinde oluşan gıda atıklarını azaltıyor...
Türkiye’nin ilk ve tek teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetim şirketi Fazla, profesyonel mutfaklar için özel olarak geliştirdiği Akıllı Tartı Sistemi ile Abdi İbrahim yemekhanesinde yerini aldı. 2002 yılından bu yana ilaç alanında sektör lideri konumunu koruyan Abdi İbrahim ile geliştirdiği iş birliğinde Fazla,
Akıllı Tartı Sistemi aracılığıyla genel merkez ve üretim kompleksi yemekhanesinde oluşan gıda atıklarını ölçümleyerek azaltıyor.
İsrafla ve israf kaynaklı karbon salımıyla mücadele etmek için teknoloji tabanlı bütünsel atık yönetimi çözümleri geliştiren Fazla, yenilikçi yaklaşımı ve öncü girişimleri ile Türk ilaç sanayisinin lideri Abdi İbrahim ile geliştirdiği iş birliği kapsamında, gıda atığının ölçülmesi ve azaltılması çalışmalarına devam ediyor. Dünya’ya ve içinde bulunduğu topluma karşı sahip olduğu sorumluluk ve tutkuyla çıtayı daima yukarı taşıyan bu iki kurum, kurumsal sürdürülebilirlik üzerine örnek teşkil eden bir iş birliğine imza attı.
Genel merkezde başladı, Esenyurt Kompleksi’nde devam ediyor
Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda Fazla ile 1 yıla yakın süredir iş birliği içinde olan Abdi İbrahim; Fazla’nın profesyonel mutfaklar için özel olarak geliştirdiği ve atık azaltıcı aksiyon almayı mümkün kılan IoT ürünü Akıllı Tartı Sistemi ile genel merkez yemekhanesinde üretilen gıdanın atığa dönüşme oranını büyük ölçüde azalttı. Kaydedilen bu başarı sonrası Abdi İbrahim, çalışmalarına yeni bir lokasyonda devam etme kararı aldı. Abdi İbrahim Esenyurt Üretim Kompleksi’nde Fazla Akıllı Tartı Sistemi ile gıdanın atığa dönüşme oranını ölçümlemeye ve israfa “Dur!” demeye başladı.
“Gıdanın atığa dönüşme oranını %47 oranında azalttık”
Gerçekleşen iş birliği hakkında bilgi veren Abdi İbrahim Kurumsal İlişkiler, Sürdürülebilirlik ve İletişim Direktörü Dr. Oğuzcan Bülbül şunları söyledi: “Yaptığımız günlük ölçümler sonunda aldığımız raporlar sayesinde bugün, yemek hizmeti aldığımız Sardunya ile kategori ve ürün bazında değerlendirme yapabiliyor; menü değişikliklerine gidebiliyoruz. İş birliği kapsamında, genel merkezde tüketilmek üzere üretilen gıdanın atığa dönüşme oranını %47 oranında azaltmayı başardık.
Bu iş birliği sayesinde çevresel olarak sağladığımız pozitif etkinin yanı sıra çalışanlarımızın gıda atığına dair farkındalığını da geliştirirken yemek seçimleri konusundaki memnuniyetlerini artırabiliyoruz. Fazla Akıllı Tartı Sistemi aracılığıyla gıda israfı ile bütünsel şekilde mücadele ediyoruz.”
Abdi İbrahim ile iş birliğini genişletmekten ötürü çok mutluyuz
Catering alanında hizmet veren işletmelerde satın alınan ve servis edilen gıdaların %15 ila 20’sinin düzenli olarak israf olduğunu belirten Fazla Pazarlama Lideri Koray Koçer de “Genel merkezde gerçekleştirdiğimiz ölçümler sonucunda sunduğumuz veriye dayalı içgörüler sayesinde Abdi İbrahim, aldığı aksiyonlar ile yıllık karbon salımını %36 oranında azalttı. Genel merkezde başlayan iş birliğini üretim kompleksini kapsayacak biçimde genişletmekten dolayı mutluluk duyuyoruz.
Fazla olarak yaptığımız her işte tüm paydaşlar için çevresel, sosyal ve ekonomik fayda yaratma odağıyla çalışıyoruz. Gıda israfının önüne geçerken, mutfaklarda gizli maliyet olarak işletmelerin omuzlarına yük olan atık maliyetini de azaltarak sektörde ekonomik avantaj sağlıyoruz. Akıllı Tartı Sistemi ile oluşan atığın azaltılması ve kaçınılmaz olan atıkların ise değerlendirilmesi adına sunduğumuz bütünsel atık yönetim çözümlerimiz ile iş birliğimizin kapsamını genişletmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Fazla Hakkında:
Fazla 2016 yılında kurucuları Olcay Silahlı ve Arda Eren’in İklim Eylemi’ne yönelik teknoloji tabanlı bir girişim ile çözüm bulma amacı ile fikir olarak ortaya çıkmıştır. Gıda atığı kaynaklı oluşan karbon salımı İklim Değişikliğine sebep olan karbon salımının %8’ini oluşturmaktadır.
Gıda tedarik zincirinde oluşan gıda atığı kaynaklı karbon salımının 2030 yılına kadar %50 azaltılması için teknoloji tabanlı çözümler oluşturmak amacı ile yola çıkan kurucular, 2016 yılında Fazla Gıda’yı resmi olarak kurarak özel sektörde konu üzerinde farkındalık yaratma çalışmalarına başlamış ve etki odaklı bir girişim olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dikkat çekmek ve yeni girişimlerin oluşması konusunda örnek oluşturmayı hedeflemiştir.
2023 yılı itibariyle tüm kurumsal kimliğini değiştiren ve “Fazla” ismini alan start-up, gıdanın yanına tekstil, ambalaj ve kimyasal ürün dikeylerini de ekledi. Gıda Atığını önlerken diğer iki önemli Küresel Hedef olan Sorumlu Üretim ve Tüketim ile birlikte Açlığa Son hedeflerini de çözerek dönüşüm ekonomisi oluşturma konusunda niyetini ve sağladığı altyapı ile başarılı örnekleri ortaya çıkartan Fazla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı(UNDP) tarafından desteklenen Accelerate 2030 Hızlandırma Programı’na seçilen ilk Türk etki odaklı girişim olmuştur ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından organize edilen 2017 Cenevre Sosyal Fayda Zirvesi’nde Türkiye’den tek temsilci olarak yer almıştır.
Günümüzde sosyal sorunların çözümü için Devlet Kurumları ya da Dernek ve Vakıfların tek başına tüm sorunlar ile başa çıkmasının mümkün olmadığı görüşü ve kar amacı güden işletmelerin de en az dernek ve vakıflar kadar sorumlu olduğu düşüncesi ile iş yapış şekillerini sosyal sorumlu şekilde değiştirmeleri ya da kurmaları gerektiğini düşünen Fazla bu konuda örnek olmak misyonu ile çalışmalarına devam etmektedir.