Geleneksel Türk mutfağında en ünlü sarma tarifleri nelerdir? Evde sarma yaparken nelere dikkat edilir? Sarma içinin
özellikleri nelerdir, En farklı yöresel sarma tariflerini' mi aradınız?
İşte sizlere Türk aşçı haberleri olarak Geleneksel
Türk mutfağı yemek arşivimizde en iyi sarma tariflerimizi araştırdık ve mutfaklarınıza getirdik...
En ünlü sarmalardan Etli Yaprak Sarması Tarifi Malzemeler:
* 5-6 deste yaprak (taze veya salamura edilmiş)
* 1 su bardağı pirinç
* 1 çay bardağı bulgur (arzu edilirse)
* 2 adet kuru soğan
* 3 diş sarımsak
* ¼ deste maydanoz
* 1-2 domates
* 1 yemek kaşığı salça
* ½ kg orta yağlı kıyma
* Tuz,
* karabiber,
* pul biber
Osmanlı Saray Mutfağı ve Türk Mutfağında Nefis Dolma Ve Sarma Tariflerinden Olan Etli Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı:
Soğan ve sarımsaklar yemeklik doğranır. Kıymaya ilave edilir. Maydanoz ince ince kıyılır. Domatesler rendelenir salça, tuz, karabiber konulur.
Pirinç yıkanıp ilave edilir. Hepsi birden yoğurulur. 1/2 çay bardağı kadar su ilave edilip tekrar yoğurulur. Yapraklar eğer taze ise kaynar tuzlu suda biraz haşlanır.
Çıkarılıp süzdürülür. Haşlanır Eğer salamura ise iyice yıkanıp avuç içinde hafifçe sıkılarak fazla suyu alınır.
Sonra sarma işlemi yapılır ve yayvan bir tencereye muntazam bir şekilde eğer varsa pirzola kemikleri tencerenin dibine yayılır ve dolmalar onun üzerine dizilirse daha lezzetli olur.
Suyu koyulup ağır ateşte pişirilir. Arzu edilirse üzerine sarımsak, kırmızıbiber ve nane ile hazırlanmış tereyağlı sos dökülür.
Patlıcanlar da aynen bu şekilde yapı (Kurutulmuş biber ve patlıcanlarda aynen bu şekilde yapılır. Ancak bunlar önceden biraz haşlanıp suyunun süzülmesi gerekir. Birde pirinç miktarı biraz daha arttırılır)
***
En Meşhur Bayram Yemeklerinden Vişneli Yaprak Sarması...
Geleneksel Türk mutfağında en iyi bayram sofralarının baştacı Vişneli Yaprak Sarması nasıl yapılır? En meşhur dolma ve sarma tariflerinden Vişneli Yaprak Sarması yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? Evde bayram yemeklerinden Vişneli Yaprak Sarması tarifinden faydalanmak isteyen Türk aşçı haberleri takipçileri için işte size nefis bir bayram sarması tarifi...
Peki evde Vişneli Yaprak Sarması yapmanın
püf noktası nelerdir? En iyi bayram lezzetlerinden Vişneli Yaprak Sarması yapmaya hazırmısınız? İşte sizlere videolu sarma tariflerinden Türk mutfağı şeflerinden Ömür Akkor'un kaleminden siz takipçilerine özel Vişneli Yaprak Sarması taifi...
En ünlü sarmalardan ve En İyi Bayram Lezzetlerinden Vişneli Yaprak Sarması Nasıl Yapılır? "Ömür Akkor"
En Meşhur Bayram Lezzetlerinden Vişneli Yaprak Sarması İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* Tokat Yaprağı
* 1 Su Bardağı Zeytinyağı
* 1 Su Bardağı Yıkanmış Pirinç
* 2 Kase Donuk Vişne
* 4 Adet Orta Boy Soğan
* 1 Yemek Kaşığı Çam Fıstığı
* 1 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
* 2 Çay Kaşığı Tarçın
* 1 Çay Kaşığı Yenibahar
* 1 Çay Kaşığı Şeker
* 1 Çay Kaşığı Tuz
* 1/2 Bağ Dereotu
En ünlü sarmalardan En Meşhur Bayram Yemeklerinden Vişneli Yaprak Sarması...
En Meşhur Bayram Yemeklerinden Vişneli Yaprak Sarması Sosu İçin
* 1 Limon
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1 Adet Soda
* 1 Çay Kaşığı Şeker
* 1 Çay Kaşığı Tuz
En Farklı Osmanlı Saray Mutfağı Yemeklerinden Vişneli Yaprak Sarması Yapılış Tarifi;
Zeytinyağını tencereye koyun ve üzerine incecik piyazlık doğradığınız soğanı ekleyin. 5 dakika sonra şekeri ekleyin ve 1,5 saat kadar çok kısık ateşte soğanı pişirmeye devam edin.
Soğan ne kadar kısık ateşte ne kadar uzun pişirse şekeri artacağından lezzet artar. 1,5 saat sonra pirinç başta olmak üzere tüm malzeme ve baharatları ekleyeceğiz ve 5 dakika daha kavurup altını kapatacağız.
Biz pirinci 30 dakika sıcak suda ıslattığımız için bu aşamada su ilave etmeyeceğiz. daha sonra Tokat yaprağı ile sarmaya başlıyoruz. bu esnada her sarmanın içine bir tane vişne koyuyoruz.
Ne çok sıkı ne de çok gevşek sarmaya dikkat edin. bir fırın kabının içine iki kat yaprak serin ve sarmaları yerleştirmeye başlarken aralara vişne de ekleyin. diğer yanda limon, zeytinyağı, tuz, şeker ve soda ile bir sos hazırlayın ve fırın tepsinin üzerine gezdirin.
Hazır olan tepsiyi ağzı kapalı şekilde 170 derecede 100 dakika pişirin. pişirdikten sonra 1 saat ağzını açmayın. ağzını açtıktan sonra soğumaya alın.
Soğuduktan sonra tekrar bir kapak kapatıp 18 saat buzdolabında dinlenmeye alın bu esnada asla piştiği kaptan çıkarmayın. ertesi gün servis edin.
***
En ünlü sarmalardan Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Nasıl Yapılır?
Yöresel Lezzet Taşıyıcısı "Şükriye Ersoy"
En iyi Dolma ve Sarma Tariflerinden Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Tarifi...
Küçüklüğümüzde şimdiki gibi çarşı pazar yoktu. Tüm köylü bahçesinde ne yetişiyor onu tüketirdi. Bahçeye dikilen lahana göbeklenmeye kalmadan taze yaprakları toplanır, o yemyesil yapraklar sarma yapılırdı yada bulgurlu kavurması. Lahana denmez gök yaprak denirdi.
Gök Yaprak (Yeşil Lahana) Sarması Nasıl Yapılır?
Ben de bahçemden topladığım gök yaprakları cocuklar icin sardım. Topladığım yaprakları güzelce yıkayıp kaynayan suda hafif haşladım.
2 su bardağı pirinç, Yarım su bardağı bulgur, 1 soğan, 1 demet taze nane, Yarım demet maydanoz, 3 diş sarımsak, 3 adet küçük boy rende domates, 2 tatlı kaşığı karabiber, 1yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı kuru nane, tuz, 1su bardağı zeytinyağı ile iç malzemeyi hazırladım.
Yaprakları sarıp tencereye dizdim. Az miktarda icim kalmıştı onuda 2 adet domatesin içini çıkarıp doldurdum. Tenceredeki yemeğe yarım limon suyu sıkıp, 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirdim.
Suyunu ilave edip kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirdim. Servis ederken üzerine sıkılan limonla tadına doyum olmaz. Dolma içine bulgur eklemek benim büyüklerinden gördüğüm bir alışkanlık.
Sanırım pirincin az bulunduğu zamanlarda bulgurla çoğaltıyorlardı. Ben de bu alışkanlıktan vazgeçemedim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun...
***
Lahana Nedir? Lahana Nasıl Kullanılır? Lahana Faydaları ve Lahananın Yan Etkileri Nelerdir?
Azotlu gübre ile toprağın desteklenmesi, verimin daha bereketli olmasını sağlar. Gerekli olgunluğa ulaşması için göbek bağlaması gereken lahana, aşırı sıcak veya aşırı soğuk havalarda yetişmeye elverişli değildir.
Lahana kış ve ilkbahar aylarının mutlaka tüketilmesi gereken, en besleyici, en sağlıklı sebzelerinden. Salatadan kapuskaya çeşit çeşit tarifte kullanabileceğiniz lahanayla, lahana sarması yapmaya ne dersiniz? Etli de yapabileceğiniz lahana dolmasını bugün biz zeytinyağlı yapmaya karar verdik, çok da nefis oldu. İşte lahana sarması tarifi…
Osmanlı ve Türk Mutfağında ve Osmanlı saray mutfağında Lahana birçok yemekte kullanıldığı gibi anadolu mutfak kültüründe de sarması ve dolması tercih edilir.
En ünlü sarmalardan Lahana Sarması Tarifi
En ünlü sarmalardan Lahana sarması kullanılan Malzemeler
* Orta boy sarmalık beyaz lahana
* 1,5-2 su bardağı pirinç
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 2-3 orta boy domatesin rendesi
* 4 adet orta boy kuru soğan
* 5-6 dal dereotu
* 5-6 dal maydanoz
* 5-6 dal taze nane
* 2 adet kesme şeker
* 2 çay kaşığı yenibahar
* 1 çay kaşığı kimyon
* Pul biber
* Tuz
* Karabiber
En ünlü sarmalardan Lahana sarması Sosu için:
* Yarım çay bardağı kadar zeytinyağı
* Yarım limonun suyu
* Tuz
* Su
En ünlü sarmalardan Lahana sarması yapılış Hazırlanışı;
Büyük bir tencerede su kaynatın. Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın. Dolma harcı için yağı tencerede ısıtıp yemeklik doğradığınız soğanları içine ekleyin ve kavurun.
Domates rendesini de suyunu çekene kadar kavurduktan sonra pirinci, şekeri ve tuzu ilave edin. İçine bir çay bardağı ılık su ekleyip pirinçler suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
Ocaktan aldığınızda içine kıydığınız dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyin.
Baharatları da ekleyip güzelce karıştırın ve ılınmaya bırakın. Tencerenin dibini kalın ve yırtık lahana yapraklarıyla kaplayın. Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencerenin tabanına yerleştirin.
Tüm malzeme bitince üzerine tuz serpip zeytinyağı gezdirin. Son olarak limon suyunu da ekleyip dolmaların üzerini biraz geçecek kadar ılık su ekleyin.
Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve iyice pişirmeye bırakın. Dolmanızı sıcak da soğuk da servis edebilirsiniz.
***
En ünlü sarmalardan Cevizli Yaprak Sarma Tarifi
En ünlü sarmalardan Cevizli Yaprak Sarma Tarifinde Kullanılacak Malzemeler
* 1 Su Bardağı Pirinç
* 2 Adet Kuru Soğan
* 1 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz İçi
* 250 Gram Asma Yaprağı
* Tuz, Karabiber
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
* 1,5 Su Bardağı Sıcak Su
En ünlü sarmalardan Cevizli Yaprak Sarma Üzeri için:
Servis sırasında bütün veya yarım cevizler
Cevizli Yaprak Sarma Yapılış Tarifi;
Yapraklar, salamura yapraksa tuzundan arındırmak için yarım saat kadar sıcak suda bekletilir. Diğer tarafta soğanlar ince ince doğranır. Doğranmış soğanlar tencerede yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
Daha sonra yıkanmış pirinç tencereye ilave edilir. Pirinç kavrulur, yarım su bardağı sıcak su ilave edilir. Karabiber, tuz ve nane ilave edilir, sonra suyunu çekince ocağın altı kapatılır. İri kıyılmış cevizler eklenir.
Pirinç biraz demlendikten sonra suyu süzdürülen ve sapları koparılan yapraklara, iç malzemesi yerleştirilir, ince bir şekilde sarılır.
Yaprakların sapları, arzu edilirse, tencerenin tabanına yerleştirilir. Sarılan yapraklar aralık kalmayacak şekilde tencereye dizilir. Artan yapraklarla üzeri kapatılır.
Üzerine 1 su bardağı sıcak su gezdirilir, kısık ateşte suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Zeytinyağlı olduğu için soğuduktan sonra ikiye bölünmüş iç cevizler eklenerek servis edilir.
Cevizin Faydaları Nelerdir?
Beyin ve kalp sağlığı açısından cevizin faydaları çok önemlidir. Omega 3 bakımından en zengin yemiş olan ceviz, bu özelliği ile kalp hastalıkları riskini yüzde 30, inme riskini de yüzde 49 azalttığı yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda cevizin sperm sağlığı bakımından da etkili olduğu belirlenmiştir. Antioksidan olan polifenoller cevizin içeriğinde yüksek oranda bulunmaktadır. Bu özelliği ile kalp hastalığı ve kanserden korunmayı sağlar.
***
En ünlü sarmalardan Lor sarması Tarifi
En ünlü sarmalardan Lor sarması Tarifi için Kullanılan Malzemeler
En ünlü sarmalardan Lor sarması İç Harcı İçin;
* 200 Gr Lor Peyniri
* 1 Su Bardağı Pilavlık Bulgur
* 50 Gr Kaymak Tuz
* Pazı Yaprağı Sarmak İçin
En ünlü sarmalardan Lor sarması Üzeri İçin
* Tereyağ
* Yoğurt
* Sarımsak
En ünlü sarmalardan Lor sarması Yapılışı Tarifi
Bulguru iki su bardağı su ile pilav yapar gibi pişirin. Piştikten sonra ılınmaya bırakın. Sonra lor peyniri ve kaymağı, tuz arzuya göre ekleyin.
Karıştırın bunu pazıların yaprak kısımlarını alıp sıcak suda az bekleterek çıkarın.
Yaprak sarma yapar gibi bu iç harçtan koyup sarın. Fırın tepkisine dizin 15 fırınlayın son olarak tereyağı kızdırın üzerine dökün. Sarımsaklı yoğurt hazırlayıp yüzerine gezdirerek servis edin.
***
En ünlü sarmalardan Pazı Sarması Tarifi
En ünlü sarmalardan Pazı Sarması Kullanılan Malzemeler
* 1 Demet Pazı,
* 100 Gram Orta Yağlı Kıyma,
* 1 Küçük Soğan,
* 2 Yemek Kaşığı Pirinç,
* 1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası,
* 1⁄4 Demet Maydanoz,
* 1 Çay Kaşığı Kuru Nane,
* Tuz, Karabiber,
* 2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ.
En ünlü sarmalardan Pazı Sarması Yapılış Tarifi
Pazıları yıkayın. Herbir yaprağını uzunlamasına ortadan kesin, damarlı saplarını atın. Soğanın kabuğunu soyun, küçük küpler şeklinde doğrayın. Pirinci yıkayın ve süzün. Salçayı yarım fincan ılık suda eritin.
Maydanozu yıkayın, kalın dallarını ayıklayın ve yapraklarını ince ince kıyın. Kıyma, soğan, pirinç, salça, maydanoz, nane, tuz, karabiber, 2 yemek kaşığı su ve yağı karıştırın ve yoğurun. Karışımdan alarak herbir pazı yaprağının alt kısmına koyun. Kıvırarak muska gibi sarın.
Açılacak kısmı alta gelecek şekilde küçük bir tencerenin dibine dizin. Sarma işlemi bitince üzerlerine porselen bir tabağı ters çevirerek koyun. Bir bardak sıcak su ekleyin. Kaynadıktan sonra kısarak 30 dakika ağır ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Sıcak servis yapın. Arzu ederseniz sofraya yanında yoğurt ile getirebilirsiniz.
***
En ünlü sarmalardan eleneksel Türk Mutfağında Çiğ Sarma Tarif
En ünlü sarmalardan Çiğ Sarma Tarifinin Malzemeleri:
* Bulgur
* Peynir
* Taze Soğan
* Tuz
* 1 Adet Yumurta
* Zeytinyağı
* Asma Yaprağı
* Maydanoz, Dereotu
Osmanlı Saray Mutfağı ve Türk Mutfağında Nefis Dolma Ve Sarma Tariflerinden Olan Çiğ Sarmanın Hazırlanış Tarifi :
Yapraklar haşlanır. Yaprağın kalan suyuna bulgur ve biraz tuz koyarak ıslatılır. Bulgur kabardıktan sonra tencereye yağ ve taze soğanın yaprakları koyarak kavrulur.
Üzerine yumurta kırılıp pişirilir.
Daha sonra üzerine bulgur eklenip biraz karıştırılır. Tamamen karıştıktan sonra üzerine peynir rendelenir, maydanoz ve dereotu eklenerek karıştırılır.
Yaprağa sarılarak yenir.
Geleneksel Türk Mutfağında Çiğ Sarma Tarifinin Servisi :
Sıcak olarak servis yapılır.