Mercimek Çeşitleri Nelerdir? Kaç çeşit kırmızı mercimek var? Cilalı mercimek ne demek? Turuncu mercimek nedir? Kum mercimek nedir? Kabuklu Mercimek, Kahverengi mercimek, Beluga Mercimeği....
Türk aşçı haberleri ve en güncel
mutfak haberleri olarak aaştırdık.... Kaç çeşit mercimek var?
Mercimeklerin tohum renkleri gri, sarı, kırmızı, yeşil veya kahverengi olabilmektedir. 50'den fazla mercimek çeşidi bulunmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edilenler ise genellikle lezzetli olduğu için yeşil, sarı ve kırmızı mercimeklerdir.
Mercimek Nedir?
Mercimek kuru baklagil ailesinin bir üyesidir. Mercimeğin birçok farklı çeşidi vardır.
Mercimek boyutları bölgelere göre de farklılıklar göstermektedir. Akdeniz bölgesinde mercimek büyük, Afganistan’da küçük, Anadolu’da orta büyüklüktedir. Mercimeğin tarihi ilk dağlara kadar gitmektedir. Diğer yıl yeniden ekilmesi gerekmektedir. Mercimek çeşitleri göre de farklılık gösterir.
Türk standartların göre 143 tane mercimek çeşidi olduğu bilinmektedir.
Kaç çeşit kırmızı mercimek var?
Top taneli ya da yaprak taneli olarak iki çeşit kırmızı mercimek satışı yapılmaktadır. Yaprak taneli olanı daha kısa sürede pişmekte ve saklama koşullarında böceklenme yapmamaktadır. Çorbada kullanılacaksa 10 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi zamandan kazandırmaktadır.
Bunlar öncelikle iç ve kabuklu mercimek olmak üzere ikiye ayrılır. İç mercimek grubu da ikiye ayrılır. Bunlar; kırmızı iç mercimek ve yeşil-sarı iç mercimektir. Kabuklu mercimekler konu başlığında kırmızı mercimek, sultani mercimek, yeşil mercimek bulunur. Mercimek fiyatları ise değişkenlik göstermektedir.
Mercimek Çeşitlerinden Kırmızı mercimek iyisi nasıl anlaşılır?
Kırmızı mercimeğin yöresel özellikleri vardır. Bazı yörelerin ürünlerinde böceklenme olmakta, taneler erimemekte ve geç pişmektedir. Mercimek taneleri, sağlam, bütün, iyi kurutulmuş ve rutubeti en fazla % 14,5 olmalıdır. Yabancı madde, bozuk tane, kalbur altı tane oranı en çok % 0,5´tir.
Mercimek Çeşitlerinden Cilalı mercimek ne demek?
Cilalı mercimekler, market raflarında güzel gözükmesi için pamuk yağı ile hafifçe parlatılmaktadır. Naturel mercimekler ise değirmenden kabuğu soyulduktan sonra hiçbir parlatma işlemine girmeden doğal haliyle paketlenmektedir. Rengi o yüzden soluktur.
Kırmızı Mercimek Neden Turuncudur? Geleneksel Türk mutfağında
en iyi çorbaların baştacı Kırmızı mercimek içerisinde pigmentler bulunmaktadır. Karoten bitkilere turuncu rengini sağlayan bu pigmentlerden dolayı kırmızı mercimeğin rengi turuncudur.
Antepte mercimeğe ne denir?
Kırmızı mercimek, Gaziantep ve yöresinde malhuta veya malhıta diye bilinir.
En az bilinen Mercimek Çeşitlerinden Kum mercimek nedir?
Kum mercimeği de denilen bu küçük ve şişman taneli mercimek türü, pişince kabuğundan ayrılmaması, erimemesi ile ünlü bir atalık tohumdan üretildi. Yüksek protein oranı ile bitkisel kaynaklı protein tercih edenlerin, sporcuların gözdesi olabilir. 1 kglık, kraft keselerde gönderilir.
Mercimek Çeşitlerinden İç Mercimek
İç mercimekler annelikle daha yumuşak ve şişman olur. Yumuşak oldukları için genellikle çorba yapımında tercih edilir.
Kırmızı iç mercimek; kırmızı, turuncu renktedir. Nişasta oranı en fazla olan mercimek türüdür. İyi yıkanmalıdır. Çorba yapımında kullanılır. Kırmızı mercimeklerin boyutları değişmektedir. Ülkemizde çorba yapımında daha çok kırmızı mercimek tercih edilir.
Yeşil-sarı iç mercimek; bu gruba giren mercimekler genellikle hazır çorba yapımında kullanılır. Protein oranı oldukça yüksektir. Yurt dışında kırmızı mercimekten daha çok tercih edilmektedir.
Mercimek Çeşitlerinden Kabuklu Mercimek
En İyi
Ramazan Çorbalarından Kabuklu mercimekler iç mercimeklere oranla daha sert ve incedir. Yemek veya mantı yapımında ülkemizde sıkça kullanılır.
Kabuklu kırmızı mercimek; tüketime hazır hale gelmesi için işlenerek kabuklarının soyulması gerekmektedir.
Sultani mercimek; bu gruptaki mercimekler genellikle yeşil veya sarı renktedir. Benekli yapıda da olabilirler. Diğer mercimek türlerinden daha büyük boyuttadırlar.
Yeşil mercimek; diğer mercimek türlerinden daha sert yapıdadırlar.
Bu mercimek türü pişirildiğinde kolay kolay dağılmamaktadır. Bu yüzden yemek yapımında tercih edilmektedir. Yeşil mercimek diğer mercimek türlerinden besin değeri bakımından daha zengindir. Protein değeri etle aynıdır.
Mercimek Çeşitlerinden Diğer Mercimekler
Bu mercimekler genellikle yurt dışında yetiştirilir. Ülkemize ihraç ile gelmektedir.
Mercimek Çeşitlerinden Kahverengi mercimek;
bu mercimeğin lif oranı diğere tüm mercimeklerden daha yüksektir. Bu yüzden sporcular ve sağlıklı beslenen kişiler tarafından oldukça fazla tüketilmektedir. Kahverengi mercimeğin hadi şekerimsi ve aromalıdır. Bu yüzden genellikle çorba yapımında ve salata yapımında kullanılır. Oldukça sert yapıdadır ve kolaylıkla dağılmaz.
Mercimek Çeşitlerinden Puy Mercimeği;
yuvarlak ve oldukça küçüktür. Oldukça kolay pişmektedir. Oldukça besleyici olan bu mercimek küçük olmasına rağmen piştikten sonra dağılmaz. Bu yüzden salatalarda oldukça fazla tercih edilir.
Mercimek Çeşitlerinden Beluga Mercimeği;
Siyah mercimek olarak da bilinen beluga mercimeği diğer türlere oranla daha sert ve küçüktür. Piştiğinde parlaklaşan beluga mercimeği piştiğinde siyah değerli taşlara benzemektedir. Çorbası, salatası, mezesi oldukça fazla tercih edilmektedir. Bol lif ve protein içerir.
Diğer mercimeklere oranlara besin değerleri çok daha fazladır. Protein bakımından zengin olması sayesinde vegan ve vejeteryan beslenen kişiler tarafından oldukça tercih edilmektedir.
Etle ayınan proteinin eş değer protein siyah mercimekle almak mümkündür. Suriye’de oldukça fazla yetişen beluga mercimeği antioksidan içerir. Antioksidanlar yaşlanma karşıtıdır ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Diyabet, kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu özelliği vardır.