• 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

  • 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

  • 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

  • 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

  • 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

  • 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

  • 2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

    2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?


2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?

Dünya'da 2023 yılında uygulanacak restoran trendler nelerdir? En iyi restoranlarda 2023 yılında hangi yemek trendleri uygulanacak? En iyi yemekler ve en iyi restoran..

Ottoman and Turkish Cuisine World Volunteer Ambassador
Saygıdeğer Türk Mutfağı Şefleri, İlk 4 Paragrafım Sizleredir...
 
Yazmak zorundayız, üretmek zorundayız, bilgimizi paylaşmak zorundayız, eğer gelecekte var olmak istiyorsak ürettiğimiz kadar olacağız... İnanın bana bu tür makaleleri İngilizce yazanlar bizden kesinlikle daha iyi değiller!
 
Oturun bilgisayarınızın başına yada alın elinize kalemi ve yazmaya başlayın. Gün bizim günümüz, Dünya'da zaman "TÜRKİYE YÜZYILI" dır...
 
Biz, Köklü Türk mutfağı, Anadolu mutfağı ve Zengin Osmanlı Saray Mutfağının Dünyaya Kaynak Olan Lezeetlerin Gerçek Sahibi Olduğumuz Gibi Tarihi Kültürümüzden Günümüze Yansıyan Şanslı zanaatkarlar 'ız...
 
Mesleki geleceğimize yatırım yapmak zorundayız. Ünlü, meşhur, bilgili, becerikli, Türk mutfak şeflerim; 100 sene üzerimizde oynanan toplum mühendislikleri ile her açıdan başkalarının yazdığı tarihi okuduk, okumak zorunda bırakıldık, kaynak gösterdik, özendik ve özendirildik...
 
Artık bizim yazma zamanımız gelmedi mi? Biz bunu yapamazmıyız? Günümüz Türkiye yüzyılında Türkçe makalelerin yabancı ülkeler tarafından aşçılık mesleğinde kaynak gösterilme zamanı gelmedi mi?
 
Eyy Türk Mutfağı Şefleri, Popülerlikleriniz Yarın Unutulur, Ama Paylaştığınız Bilgiler Ebediyete Uzanır Ve Genç Meslektaşlarımız Tecrübelerimizin Kayıtlarından Faydalanıp Yaşatarak Geleceğe Taşır; 
 
Biz bizi bilmezsek kim bizi bilir? Biz bizi yaşatmazsak kim bizi yaşatır? Biz bizi geleceğe taşımazsak kim bizi geleceğe taşır? Biz bizi anmazsak kim bizi anar? Biz hayran olmak için değil, bilgimiz, tecrübemiz ve köklü mutfak kültürümüz ile geçmişte olduğu  gibi şimdi de Dünyada Türk mutfağına hayran olunması için var olmalıyız !!!
 
Türk mutfağı şefleri Uluslararası gastronomide dikkate alınmanız için sadece konuşmak yetmez, amaçlarınız ve iddia ettiğiniz hedeflerinizdeki konular ile ilgili çaba sarfetmiş ve bu alanlarda bir şeyler üretmiş olmalısınız.
 
***2023 Dünya Restoran Ve Yemek Trendleri Nelerdir?
 
Gelişen ve küreselleşen Dünya’da ev mutfaklarından başlayarak yiyecek, içecek ve konaklama işletmelerinde bulunan profesyonel mutfaklarda yenilikler takip edilmesi gereken bambaşka uzmanlık alanları meydana getirdi? Daha düne kadar gastronomi ve mutfak kültürleri alanında duymadığımız yeni terimler ve yeni meslek dalları ile karşılaşıyoruz.
 
Yeni gastronomi trendleri içerisinde enteresan olan bu terimlerin ve yeni meslek alanlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada anında yeni trendler arasına en üst seviyelerden girmesidir. Belki de beslenme ve gıda dünyada her şeyden önce takip edilmesi gereken alanlardan birisidir.
 
Dünya’da gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkelerde yeme içme sektörünün hızla büyümesi, gastronomi alanında hizmet veren ticari işletmelerinde heyecanını kabarttığı gibi daha çarpıcı yenilikleri gündeme getirmektedir. Sosyal ağlar, bilgiye ulaşım kolaylığı, restoran yemek resimlerinde Gastronomide Görselliğin Önemi Gastromesaj hedefleri ile ilgili başarılı basın çalışmaları, yerli ve yabancı mutfak şefleri, köşe yazarı ve gastronomi uzmanları bile halen "Dünya Mutfağı" derken yeni gastronomi trendlerinin oluşmasında bilinçsizce rol almaktadırlar.
 
Şehrin En İyi Restoranları yeme-içme işletmeleri günümüzde yapmış oldukları yenilikleri kamuoyuna tanıtmakta fazla zorlanmamaktadırlar. Bu alanda kullanılan magazin ve gastronomi konseptindeki web siteleri de yeni gastronomi trendleri kamuoyuna aktarmada görev ve sorumluluk almaktadırlar.
 
Özellikle gastronomi trendlerinde başı çeken, Uluslararası Gastronomide Aranılan ve Profesyonel Bir Mutfak Şefi olmak isteyenler tarafından geliştirilen yeni sunum teknikleri ve klasik yada teknolojik pişirme teknikleri olarak mutfakta uygulamaya konulan yemek trendlerinde yaşansa da yeni trendler sadece bunlardan ibaret değildir.
 
2023 dünya gastronomi trendlerine bazı ana temalarda örnek verecek olursam:
 
“Mutfak Ve Yemek” Alanında 2023 Dünya Gastronomi Trendleri Nelerdir? Günümüzde Restoranların Gelecekteki Gelişim Ve Dönüşümü Nasıl Olacaktır?
 
* Yeni yemekler,
* Sunum teknikleri ile birlikte yemek stilistliği detayları,
* Pişirme teknikleri, slow food (yavaş yemek)
* Klasik yemeklerin gün yüzüne çıkarılması,
* Şeflerin özel test ve sunum menüleri, yenilebilir çiçekler,
* Özel içeceklere göre uyarlanan Restoran menüleri,
* Özel yemek sunumlarına göre uyarlanan içecek menüleri,
* Alkollü ve alkolsüz kokteyller,
* Yenilikçi vegan yiyecek turizmi ve vejeteryan menüleri,
* Kasap menüler ile masada pişirme ve şov teknikleri,
 
--Ana içerik belirleyici temalar olabilir. Yukarıdaki ana başlıklar içerisinde ortaya çıkacak olan yeni gastronomi trendlerini yazımın devamında ilgili örnekler ile şekillendireceğim.
 
“Yeni Restoran Konsept Çeşitleri” Alanında 2023 Dünya Gastronomi Trendleri Nelerdir?
 
* Alanında Menü Mühendisliği ve Menü Tasarımı uygulanmış uzman konsept restoranlar,
* Yazlık ve kışlık konsept üzerinde açık ve kapalı restoranlar,
* Sadece yazlık ve sadece kışlık standart menüleri ile hizmet veren restoranlar,
* Kıtalararası, yerel ve yöresel, et yada deniz ürünleri, vegan ve vejeteryan restoranlar,
* Esnaf lokantası, orta sınıf ve yüksek restoran konseptleri ve Alakart Restoranlar,
* Al götür, eve servis, vip catering ve yemek market restoranlar,
* Kır kahvesi, fast food, Bistro ve pub restoranlar,
* Türkiye ve dünya ülkelerinde restorancılığın gelişimi, Kebap, çorba ve sakatat restoranları,
* Kahvaltı, börek, pasta, kurabiye ve tatlı restoranları,
* Özel klüp ve eğlence sektöründeki restoranlar,
 
--- Ana temalarda gündeme gelecek olan yeni gastronomi trendlerini makalemin devamında örneklendireceğim.
 
“Konaklama İşletmeleri” Alanında 2023 Dünya Gastronomi Trendleri Nelerdir?
 
* Kamp, bungalow, Pansiyon ve moteller,
* Yazlık, şehir içi ve kışlık Butik oteller,
* Yazlık, şehir içi ve kışlık yıldızlı oteller,
* Golf, kongre ve her şey dahil konseptte temalı oteller, 
* Turizm ve tatil amaçlı hizmet veren gemiler,
 
---Konsept çeşitliliklerinde hizmet veren konaklama işletmeleri hakkında 2023‘te uygulanacak yeni dünya gastronomi trendleri hakkındaki örneklerime yazımın devamındaki başlıklarda daha detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.
 
Dünyada yaşanan savaşların meydana getirdiği ekonomik krizler, özellikle ilk belirtilerini 2023'te göreceğimiz gıda sıkıntısı, sağlıklı beslenme kaynaklı küresel hastalıklar ve enerji krizleri 2023 dünya gastronomisinde de ciddi değişikliklere yol açacak. Bu değişiklikler dünyada 144 ayrı iş koluna yansıyacak olsa da ben makalemde sadece gastronomi alanındaki konulara yer vermek istiyorum. 
 
** 2023 Dünya Gastronomi Trendlerinde En Önemli Başlık Olarak Gördüğüm “Gastronomi İşletmelerinde Sıfır Atık Dönemi” Atık Gıda Yönetimi Ve Sürdürülebilirlik En Üst Seviyede Uygulanacak…
 
Günümüzde Aşçılık Sanatında "Şovmenlik" Esintileri Biraz Abartılsa da Gelişen mutfak teknolojisi, sürdürülebilirlik ve dünyada yaşanan gıda sıkıntıları gıda atıkları konusunda daha sıkı tedbirler almaya zorlayacak. Sıfır atık yönetimi özellikle yiyecek, içecek ve konaklama işletmelerinde daha sıkı kontroller ile gözetim altına alınması 2023’te resmi kontroller ve bu alandaki teşvikler ile de destekleneceğine inanıyorum.
 
Bugün dahi Avrupa ve Amerika’da yeni projeler ile güçlendirilmeye çalışılan sıfır atık yönetimi sadece gıda ürünleri üzerinde çalışılan bir yöntem değildir. 2023 yılından itibaren sıfır atık dönemi çok daha detaylı ve daha geniş alanlarda yeni gastronomi araştırmaları ile yeni gastronomi trendleri arasında sıkça karşılaşacağımız sistem olarak geliştirilecektir.
 
Dünyada bulunan 7 kıta ve 8 milyara yakın insan her gün beslenmek zorunda. Dünyada her gün 3500 ton gıda çöpe atılırken yıllık verilere göre bu israf  1,3 milyar tonluk zayi olan gıda olarak karşımıza çıkıyor. Dünyada her 10 kişiden biri yeteri kadar beslenemediği gibi açlıkla mücadele ederken bu mücadelede yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklardan dolayı ölenlerin sayısı ise Birleşmiş milletler raporlarına göre Dünya genelinde 35 milyon kişidir.
 
Yine ilgili gastronomi araştırmalarına göre dünyada üretilen gıdanın %40 gelişmiş dünya ülkeleri nüfusu tarafından satın alınarak kullanmadan çöpe gidiyor. İsraf edilen gıdalar arasında en çok yer alan grup ise ekmek ve ambalajsız gıdalar olarak yer alıyor. Bu konulardan dolayı makalemde yer verdiğim ilk başlık olarak Sıfır atık yönetimi ve israf konularına yer vermek istedim.
 
** Yerel Ürünler Ve Yöresel Mutfak tasarımı ve Konsepti İle 2023 Dünya Gastronomi Trendleri Arasında Daha Ekonomik Kuru Gıda Ürünleri Yeni Yemek Trendleri Arasına Girecek…
 
Özellikle Ukrayna ve Rusya savaşının ortaya çıkaracağı Asya ve Avrupa ülkelerindeki ekonomik ve enerji krizinin sonucunda sürdürülebilirliğin de ötesinde daha hesaplı olan yerel ve yöresel ürünlerin değeri artacak. İlgili gastronomi işletmeleri ana yemek menülerini bu yönde geliştirerek bu ürünler hakkında daha yeni sunum teknikleri ile birlikte daha tercih edilebilir lezzetleri yeni pişirme teknikleri ile yakalayacakalar. 
 
Yeni lezzetler arasında en çok kullanılacak ürünlerden bahsedecek olursam; bakla, mercimek, ülübü, buğday, fasulye, nohut gibi hububatlardan oluşturulacak yeni lezzetlere hazırlıklı olun. Her coğrafyanın kendine özel ürünleri vardır. Tazelerinden yapılacak olan yemeklerde de yeni çeşitlilikler oluşacak. Yerel ve yöresel ürünlerde yaşanacak olan bu çeşitlilikler yeni yemek çeşitleri olarak mutfak arşivlerinde yerini alacak.
 
Orta sınıf ve yüksek sınıf restoranlarda fine dining bu yeni lezzetlerden mutlaka faydalanacaklar. Yenilikçi ve geleceğe dair ufku açık olan başarılı şefler ortaya çıkan bu lezzetlerden mutlaka yeni sunum teknikleri ile fine dining restoran menülerine “şefin imzası” adı altında yeni yemek çeşitleri kazandıracaklar.
 
 Turkish-Cuisine-Chefs-Turkish-Chef-Restaurant-Consultancy-Kitchen-Consultanc
** 2023 Dünya Gastronomi Trendleri Arasında Fransız Mutfağı Ve “Michelin Yıldızı” nın Çöküşü Artarak Devam Edecek. Çifte standartlarının ıspatı olarak Fransada sokak aralarındaki sokak satıcılarına bile yıldız dağıtan michelin Ayakta Kalabilmek İçin 2., 3. Ve 4. Dünya Ülkelerine Bile Yıldız Dağıtmaya Başlayacaklar.
 
İspanya ve Fransa ekolü olarak ilgili tekelin oluşturduğu hazır gıda markalarının desteği ile ayakta duran yapılanma özellikle Avrupa artık rağbet görmüyor. Amerika'da ise sonradan görme ikinci ve üçüncü dünya ülkelerinden gelen zenginlerin tercih ettiği michelin yıldızlı restoranlar restoran yemek menülerini baştan sona yenileyecekler. Burada "zenginler" derken soylular'dan bahsetmiyorum. "Sonradan görmeler" den bahsediyorum. Çünkü asalet farklı bir şeydir, zenginlik farklı bir şeydir. Bir gecede zengin olabilirsiniz, ama soylu ve asil olamazsınız. 
 
İkinci dünya savaşından sonra dünya da özendirmeye dayalı bir proje olan yapılandırılan Fransız mutfağı 2023’te sadece özenti sahibi, gerçeklerden uzak ve hayalperest gurmelerin kaleme aldığı makalelerinde çok daha az yer alacak. Zaten gelişen dünnyada o eski maaş ile çalışan ve isteneni yazan gurmelerin dönemi'de bitiyor artık. En son Türkiyede yabancı italyan ve fransız hayranlığından kendi kültürümüzde çok daha fazlası olmasına rağman göremeyen bu hor gurmelerden birini istanbulda bir sahil restoranından kaprisleri yüzünden denize atıyorlardı ama son anda kurtuldu. Tabi bu hoş bir şey değil ! Özellikle Avrupa'da yaşanmaka ekonomik kriz ve enerji krizinden kaynaklanacak olan yeni krizde Fransız Restoran İşletmeciliğinde menüleri baştan sona yenileyerek daha ekonomik yemekeler ile ayakta kalmaya çalışacaklar.
 
Yani bu tür gurmeler artık kasaba gazetelerinde dahi iş bulamayacak hale gelecekeler. Zaten bu tür hor gurmeleri övdükleri o yabancı ülkelerde dikkate alan basın kuruluşları olmadığı gibi kendinden emin şefler restoranlarında yemek bile servis etmezler bunlar... Hatta aynı restoranların “eve servis“ ve “gel al” hizmetlerini yeni restoran konseptlerine ekleyeceklerini düşünüyorum. Michelin yıldızlı şeflerin aldıkları ücretler ile gerçekten alanında başarılı mutfak şeflerinin ücretleri arasında pek fazla bir fark kalmayacak. Aynı zamanda kuyruğu halen dik tutmaya çalışan ve işsiz gezen michelin yıldızlı şefleri 2023 yılında görmeye alışacağız…
 
Michelin yıldızının bana göre kirli ve şaibeli olarak düşündüğüm geçmişi en fazla 5 yıl içerisinde öncelikte gelişmiş dünya ülkelerinde sonra ise tüm dünya tarafından ispatları ile kuruluş amacındaki proje hedeflerinde yer alan amaçları bilinecek gastro milliyetçilik ve ülkelerin gerçek mutfak kültürü milliyetçiliğini yeni mutfak akımları ile yok ederek kendi finansmanlarının market raflarındaki paket ve fabrik lezzetlerini indekslemek amaçlı gerçek hedefleri tüm çıplaklığı ile ortaya çıkacak. İster misiniz dünyada Michelin yıldızı almak için o kadar para harcamış devletler ve ilgili restoranlar bir o kadar da bu yıldızın isminden kurtulmak için para harcasınlar…
 
Sermayesi Doğu'nun yemek kültürü olan Batı'nın gıda markaları neden gasp ettikleri kültüre ödül versinler düşünmeye değmez mi? Fidel Castro’nun sözünü hatırlatmak isterim; “eğer düşmanın sana ödül veriyorsa sen de bir puştluk vardır” diyor. Türkiye'ye düzenlenen Gastronomide'ki Haçlı Seferlerini hatırlatmak isterim. Bu ekolün kültürü, proje amacı ve kimliği belli, şimdi sormamız lazım kendimize; dünyada gerçekleştirmek istedikleri hedeflerine ulaşmak için tek engel olan Türk mutfak kültürüne neden yıldız versinler? Bu adımlarının arkasında nasıl bir hesap var? Türkiye'de bir takım gurmeler ki bu mesleği icra eden bazı kişiliklerin Gurmeliğin Zanaatkâr ‘lık Anlayışı nın değişeceğini sanmadığım gibi gerçeği bilmeden michelin tarafında bir çöküşün yaşanmaması için maalesef alkış tutmaktadırlar.
 
Michelin yıldızı yılladır uyguladığı bir çok kendi kurallarını sümen altı ederek ikinci ve üçüncü dünya ülkelerinin turizm ve kültür bakanlıkları ile bağlantıya geçip ilgili ülkelerdeki restoranlara ve şeflere kendi kuralalrını kabul ettirebildikleri kadar diretip bir noktada bir çoğundan vazgeçerek yıldız dağıtmaya devam edecek. Bu genişlemenin adına da “küreselleşen dünyada yeni mutfak kültürlerinin oluşumunu dikkate almalıyız” diyecekler. Oysa bana göre gerçekte kendi çöküşlerinin başlangıcını kendileri başlatacaklar. 
 
İşin diğer bir sebebi de finansmanlarının kaynağı hazır gıda markalarının yaşadığı kriz nedeni ile ürünlerinin büyük market raflarında son kullanma tarihlerini doldurması diyebiliriz. Çünkü 2000’li yılların başında yaşanmaya başlayan ve 2020 ile gastromilliyetçilik akımlarından payını negatif ölçüde alan yabancı hazır gıda markaları  bu kriz ile baş edemiyor. Bu arada yıllardır görmek istemedikleri ve son andaasırlarca dünyaya gastronomi alanında zenginlik saçmış deniz ve kara ipekyolunun merkezi ve son durağı İstanbul mutfak kültürünü ve istanbul mutfağını görmelerinide cehalet ve siyasi kararlarının körlüğünde bir mucize olarak görebiliriz. Cehalitin mutfağa getirdiği siyaset budur işte... Mutfakta siyaset olmaz diyenlere şiddetle duyurulur...
 
İstanbul mutfağı gibi kültürlerin füzyon birikimi olan ve kendi kültürlerine "sermaye" yaptıkları dünyanın hayran olduğu bir mutfak zenginliğini 2022'nin son çeyreğinde görmeleri bu körlüklerinin, çifte standartlarının ve dünyadaki "onursuz, kişiliksiz, omurgasız" siyasi çıkarlarının ıspatıdır.  Acaba Turizm bakanlığı bunlara kaç lira ödedi onuda merak ediyorum açıkçası. Yabancı gıda markaları, Dünya Mutfak Tarihinde market raflarındaki ürünlerini tanıtabilmek ve satabilmek için denemedikleri yol kalmadı. İşte aşağıda da bahsettiğim konular bu çöküşün başlangıcının başladığının göstergeleridir. 
 
Son çare olarak bazı yabancı hazır gıda markaları ve marketleri hizmet verdikleri ülkeler özel isimler ile kendi isimlerini ve ürettikleri markaların isimlerini değiştirmeye başladılar. Aynı zamanda yine hizmet verdikleri ülkelerdeki bilinen yerli şefleri de kadrolarına katmaya çalışırken gastronomi öğrencilerini yada 40 yaşın üzerinde ağzı laf yapmasını bilen mimar, mühendis yada avukat gibi mesleklerden istedikleri karakterlerde kişiler seçerek ilgili medya kuruluşlarında (televizyon, dergi, web sitesi, vb.)
 
Bilindiği üzere Dünyada Aşçılık Tarihinde 3 ayda parlattıktan sonra daha vilayetini görmemiş kişileri “dünyaca ünlü şef” diye kamu oyuna lanse etmeye çalışıyorlar, bu çalışmalarının boyutlarını başta Türkiye olmak üzere ayakta kalabilmek için daha da yükseltecekler. Onun için yeni gündeme gelen şeflerin televizyon ekranlarında ve ilgili yazılı basında konuştuklarını ve tavsiyelerini mutlaka yargılayın ve araştırın...
 
** 2023 Dünya Gastronomi Trendleri İçerisinde Tüketiciler Tarafından Daha Güvenilir, En Düşük Maliyet İle En Yüksek Kazanç Sağlayacak, Her Zaman İstenilen Miktarda Bulunabilecek Ve Yerel Özellikleri Taşıyan Tedarik Zincirleri Tercih Edilecek…
 
Ekonomik krizlerin gastronomi işletmeleri üzerindeki etkisi satmış olduğu ürünlerde maksimum kazanç sağlayabileceği çeşitlere yönlendirecek. Örnek olarak yüksek maliyetli ürün çeşitleri restoran yemek menülerinden çıkartılacak. Çok zahmetli ve üstün meziyet gerektiren ürünlerde çıkarılacak. Yüksek maliyetli, profesyonel şefler yerine daha düşük maliyetli ustalar ile çalışmayı birçok restoran deneyecektir. 
 
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada başka şehirlerden tedarik edilen bir çok gıda eksik listelerinden çıkarılacağı gibi orta ve ortanın altı sınıflardaki restoran menüleri yeniden gözden geçirilecek. Bu gelişmeler büyük ölçüde yüksek sınıf restoran ve restoran gruplarının bir çoğuna yansıyacak. Yerel üreticiler ile bağlantıya geçilerek istenilen gramajlarda belirtilen ürünlerin mevsim boyu üretilmesi sağlanacak.
 
Tedarik zincirindeki bu gelişmeler büyük ölçüde otel işletmelerine de yansıyacak. Hatta otel işletmelerinde de aktivite ve banket menüleri yenileneceği gibi  bu organizasyonlarda uygulanacak program detayları da otel yönetimleri tarafından yeniden değerlendirilecek. Büyük tedarik zincirleride çok kısa sürelerde bu diğerlerine ayak uydurmak zorunda kalacağı için yereli destekleyen ürün yelpazelerini güncelleyecekler.
 
** Özellikle Asya Ve Arap Ülkelerinde Daha Fazla Gastromilliyetçilik Ve Mutfak Kültürü Uygulamaları Başlayacak.
 
Her ülkenin bir coğrafyası vardır. Ülkelerin mutfak kültürleri de bu coğrafyada yetişen gıdalar olduğu gibi coğrafyada yaşayan halkların gelenek, görenek ve adetlerinin füzyon birikimi ve Artisan Yemekler ve Gıdalar olarak bu kültürün ana değerlerini oluşturur. Her ne kadar yabancı gıda markalarının rünleri ve fast food kültürü bir süre yörede yaşayan insanlar tarafından denense de bu alışkanlıklar geçicidir. 
 
Her ne kadar Kaç Çeşit Steak Vardır, Orijinal Steak Çeşitleri nelerdir konularında internet aramaları artsada 2023 gastronomi trendleri içerisinde her mutfak kültürü bu konuları kendi mutfak kültürleri içerisine yerleştirmeye çalışıyor.
 
Her millet uluslararası arenada kendi kültürü ile var olmak istediği gibi kendine ait olanlar ile anılmak ve bilinmek ister. Bu alışkanlıklar başka kültürler tarafından bazen cezbedici bulunmasa o kültürün fertleri için vazgeçilmez unsurlardan biridir. Aynı zamandan başka kültürler ve insanlar tarafından hor görülmesi ve aşağılanması doğru değildir.
 
Dünyanın herhangi bir yerinde cenaze evinde veya bir düğünde hamburger dağıtılmaz (bu belki ABD’de olabilir(!)) halkın geleneksel kültüründeki yemekler yapılır ve bu yemeklerin birleştirici yönü vardır. Sadece özenti sahibi ve kendi öz kimliğini kaybetmiş insanlar kendi mutfak kültürlerini beğenmezler. Esasında bu konu psikolojik bir hastalıktır. Bu konuda Gastromilliyetçilik & Mutfak Kültürü Milliyetçiliği Nedir nedir isimli bir makale yazmıştım. Daha geniş bilgi için inceleyebilirsiniz.
 
Her yemek temiz ve hijyenik şartlarda konuya vakıf ustası tarafından yapıldığı takdirde tüketilebilir. İkinci ve üçüncü dünya ülkelerinin koloni faaliyetleri ile mutfak kültürleri de ilgili ülkeler gelişmiş Avrupa ülkeleri ve Amerika tarafından işgal altında oldukları için buralarda yaşayan halklar tam olarak kendi mutfak kültürlerini bilmemektedirler. Her yaşayan halkın içerisinde araştırmacı ve kurtarıcı cengaverler vardır. 
 
Bu kurtarıcılar günün birinde ortaya çıkarlar ve bir anda her şeyin değişmesi için bir kıvılcım meydana getirdikleri gibi ilgili akademik birkaç çalışma ile insanların bir hedefe yönelmesini sağlarlar. Burada etkili olan “bizim” kelimesidir. Bizim kelimesi ve Gastronomide Görselliğin Önemi çok büyük anlam ifade eder. (bizim yemeğimiz, bizim ürünümüz, bizim kültürümüz, bizim soframız, bizim coğrafyamız, vb.)
 
 Turkish-Cuisine-Chefs-Turkish-Chef-Restaurant-Consultancy-Kitchen-Consultanc
** Özellikle Gelişmiş Dünya İlkelerinde Yeşil Enerji Kullanan Gastronomi İşletmeleri 2023 Dünya Gastronomi Trendleri İçerisinde Tercih Edilmeye Başlanacak…
 
Birçok restoran ve otel restoran yemek menülerinin altında göze çarpan yeşil puntolar ile yazılmış “biz yeşil enerji kullanıyoruz” sloganlarına rastlayacaksınız. Hatta bu sloganlar ilgili gastronomi işletmelerinin televizyon, gazete ve dergi reklamlarında dahi yer alacak. Kullanıcıların bir çoğu bu sloganları dikkate alarak yeşil enerji kullanan işletmeleri tercih edecek.
 
Hatta yeşil enerji kullanımında dikkat çekmek amacı ile bir çok restoran ve otel işletmesi rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi panelleri kullanmaya başlayacağı gibi bir çok elektrik şirketi aynı elektrik hatları üzerinden sadece yeşil enerji satmaya başlayacaklar ve bu çalışmaları kullanıcılar tarafından rağbet görecek.
 
** Daha Düşük Maliyetler İle Topraktan Tabağa Sürdürülebilir Gastronomide Organik Tarım ve Önemi ve Ürünleri Dönemi Başlayacak…
 
Dünyanın farklı ülkelerindeki bazı şehirlerinde değişen ölçeklerde ziraat ve tarım üzerine yeni gelişmeler yaşanacak. Özellikle evlere ve iş yerlerine yönelik bahçeden direk satış yapan manav benzeri yeni bahçeler oluşacak. Tarladan satış yapan bu işletmeler çok kısa sürede değişen ölçeklerde müşteri portföyleri oluşacak.
 
Her iki taraf için de çok kârlı olan bu işletmeler daha ürünler dalında iken satmaya başlayacaklar. Arz ve talep karşılığında meydana gelen bu işletmelerin kısa sürede sayıları artacağı gibi gastronomi ve ziraatte yeni bir iş kolu ve kazançlı bir Pazar haline gelecekler. Özellikle Türkiye ve Avrupa ülkelerinde hayata geçecek olan bu yeni Pazar bireysel kullanıcılar, restoran ve otel işletmeleri için vazgeçilmez bir tedarik zinciri haline gelecek.
 
** Daha Ekonomik Restoranlar Ve Daha Ekonomik Yemekler Ve Yemek Marketleri 2023’Te Yeni Dünya Gastronomi Trendleri Arasına Girecek…
 
Sokak aralarındaki küçük esnaf lokantaları ve kafelerin misafir portföyleri artacak. Özellikle Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da farklı büyüklüklerdeki marketlerin bir bölümünde kilo ile yemek satılan alanlar oluşturulacak. Adeta yeni bir iş kolu olan bu yemek marketlerde isterseniz kilo ile satın aldığınız yemekleri evinize götürebileceğiniz gibi arzu ederseniz satın aldığınız alanda da tüketebileceksiniz.
 
Avrupa’da döner ve pizza tüketicileri çoğalırken en büyük müşteri kaybına uğrayan orta sınıf ve yüksek sınıf restoranlar olacağı gibi bu kayıplar işsizliğin artmasına vesile olacak. Özellikle Avrupa ülkelerini enerji krizinin yanında gastronomide de zor günler bekliyor. Bu yemek marketlerinin menülerinden bahsedecek olursam normal bir restoran menüsünde bulunan çeşitlerden daha fazlasını bulabileceksiniz.
 
** Market Raflarındaki Hazır Sos Ve Hazır Gıda Ürünlerinin Kullanımı Minimum Seviyelere Düşecek…
 
Hazır yemek ve bir çok hazır gıda markası da 2023'te en zor günlerini yaşayacaklar. Özellikle Avrupa'da bir çok hazır gıda markası enerji krizinden kaynaklanan maliyetlerinden dolayı küçülmeye ve personel çıkarmaya başlayacak. Market raflarındaki ürün yelpazelerinden bir çoğunun üretimini durduracaklar.
 
Avrupa ve Amerika’daki hazır gıda markalarının bir çoğu ya kapanacak yada Türk markaları ile ortaklık kurmak zorunda kalacaklar. Dünyada 2023 Türkiye’nin yüzyılı olarak bilinecek. Bir çok Türk firması Dünyada Türk Mutfağı ve gastronomide de yeni fırsatlar ve yeni ortaklıklar ile büyümeye giderken Avrupa’da bazı markalar Türk firmaları ile rekabet şansı dahi olmayacak.
 
Avrupa’daki gastronomi üzerine üretim yapan bir çok firma fabrikalarını Türkiye’ye taşıyacak ve Türkiye Cumhuriyeti bu firmaları çok daha iyi imkanlar ve vergi muafiyetleri tanıyacak. Türkiye’ye üretim üslerini taşıyan bu fabrikalar istihdama da büyük katkı sağlayacağı için Türkiye yüzyılında işsizlik çok büyük ölçüde azaldığı gibi Türkiye gastronomide de bir üretim üssü haline gelecek.
 
** Orta Sınıf Ve Yüksek Restoranlarda Diyet Menüler Dönemi Başlayacak…
 
Sağlıklı beslenme 2023’te yeni dünya gastronomi trendleri en önemli alışkanlıklardan biri haline gelecek. Yaşlanan dünya nüfusu gastronomi sektöründe de yeni iş kolları meydana getirecek. 2023’ün ikinci çeyreğinden sonra birçok restoranda diyet menüler ile karşılaşacaksınız. Hatta evlere servis yapan bir çok hazır yemek firmasında diyet menüler birden fazla çeşit olarak karşımıza çıkacak.
 
Diyet menüleri cazip hale getirmek için aynı firmalar daha ekonomik fiyatlar ile ilk etapta bu menüler üzerinde indirim uygulayacaklar. Sadece bununla da yetinmeyerek haftalık ve aylık diyet menü abonelikleri başlatacaklar. Hatta bu menülerin altında ünlü diyetisyenlerin ismi yer aldığı gibi aynı diyetisyenler tarafından sağlıklı beslenme tavsiyeleri de yer alacak.
 
** Restoran Misafirleri Tarafından Yapılan Talepler Karşısında Her Restoran Grubunda Vegan Lezzetler Ve Vegan Menüler Zaruret Haline Gelecek…
 
Vegan ve vejetaryen lezzetler gün geçtikçe ilgi gördüğü gibi zaman içerisinde gelişmiş dünya ülkelerindeki bu alışkanlık ikinci ve üçüncü dünya ülkelerinde de talep görmeye başlayacak. Zincir marka restoranları ve gastronomide yeni girişimciler tarafından sadece vegan ve vejetaryen özelliklerinde yeni restoran açılacağı gibi normal restoranlarda da bu tür menüler kullanıcıların hizmetine sunulacak.
 
Evlere servis yapan hazır yemek sektöründeki bazı kuruluşlar ise konuyu daha ciddiye alarak vegan ve vejetaryen yemeklere ilave olarak bu konuda hazır soslar geliştirerek bu konuda bir pazar oluşturacaklar. Bu konuda yeni nesil gençlik bilinçli tercihlerin yanı sıra bir kısmı da bilinçsiz olarak psikolojik eğilimler, özenti ve merak duygularından etkilenerek bunu bir seçenek olarak görüp tercih haline getirebiliyor.
 
** 2023’te Yeni Dünya Gastronomi Trendleri Arasında Dijital Gastronomi Tercihleri Artarak Gel Al Ve Eve Servis Konseptlerinde Yüksek Artış Yaşanacak…
 
Yüksek katlar, şehirleşme, kalabalık trafik, gittikçe pahalılaşan bir hayat, yalnız yaşamak, zamandan kazanmak ve ulaşım sıkıntısı gastronomide de farklı seçeneklerin oluşmasında etkin rol oynayacak.  Özellikle gelişmiş dünya ülkelerinde ve büyük metropollerde gel al ve eve serviste başrol olan kuryeler konusunda hizmet veren özel şirketler oluşacak.
 
Hatta bu konuda alanları bilen ve bölgeleri tanıyan eğitim verilmiş lisanslı kuryeler oluşarak bu kazançlı bir meslek haline gelecek. Aynı zamanda bazı restoran zincirleri müdavimlerine sadece yemek servisi değil catering olarakta bilinen evde, villada ve ofislerde düzenlenecek olan vip organizasyonlara da internet üzerinden sundukları dijital menü seçenekleri ile hizmet vermeye başlayacaklar. 
 
** Asya Ve Avrupa Gastronomisinde Yenilebilir Böcekler 2023’Te Yeni Dünya Gastronomi Trendleri Arasında Yeni Müdavimleri Tarafından Daha Fazla Tercih Edilecek…
 
Asya kültüründe Çin, Japonya, Kore ve Hindistan gibi ülkelerdeki en sevilen sokak lezzetleri arasında gördüğümüz yenilebilir böcekler yani Beslenmede Alternatif Protein Kaynakları artık Avrupa ve Amerika sokaklarında da karşımıza çıkacak. Her ne kadar ilgili ülkelerin sağlık departmanları kuralları içerisinde böyle bir uygulama olmasa da yenilebilir böceklerden karınca kızartması, akrep kızartması, soya soslu kurbağa bacağı haşlama, tarla faresi ızgara, kurutulmuş yılan gibi çoktan sokaklarda satılmaya başladı.
 
Hem insanlarda merak uyandırması hemde bu tür yiyeceklerin bir tür afrodizyak olduğu düşünülmesi ile birlikte bazı yeniliklere açık olan yeni nesil gençliğin bir kısmı bunları deneyecekler. Her ne kadar Müslüman ülkelerde bu tür yiyecekler tercih edilmese de Avrupa ve Amerikalı gençlik için bir tercih olmaktan öte çoktan tüketilmeye başlandı bile…
 
** Özellikle Avrupa Ve Amerika’da Helal Gastronomi ve Helal Sertifikalı Gıda (Beslenme) Kültürü Devri Çok Daha Yüksek Boyutlara Ulaşacağı Gibi Orta Sınıf Ve Yüksek Sınıf Helal Restoranlar 2023’te En İyi Dönemlerini Yaşayacaklar…
 
Dünya helal zirvelerinin sayısı artıyor. Aynı zamanda helal gıda ve helal gıda tüketimine önem veren uluslararası kuruluşlar kontrollerini sıkılaştırmaya başladı. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika’da helal kuruluşları halk hareketi ve vakıflarca da dikkatle takip ediliyor. Adeta bir Michelin yıldızından daha katı kurallar ile şehrin en iyi restoranlarının kapılarında “helal” çıkartmalarını çoktan görmeye başladık.
 
Sağlıklı beslenmenin ilk sıralarda yer aldığı 2023’te yeni dünya gastronomi trendlerinde başı çeken Avrupa ülkeleri ve Amerika'da her geçen gün artan Çiğ Beslenme (Raw Food) ve helal restoranlar diğer restoranlara oranla daha fazla tercih edilir duruma geldi. Özellikle bu ülkelerde bulunan Yahudi ve Müslüman halkın büyük bir bölümü gittiği restoranların kapılarında “helal” çıkartması yada amblemini ararken diğer bir kısmı da sipariş vermeden önce domuz eti olup olmadığını soruyor. 
 
Yeni dönemde Alakart Restoran Nedir konuları hakkında dijital çalışmaların artacacağı gibi ve bu konuda Restoran Tanıtımlarında Nelere Dikkat Edilmelidir veya "Açık Mutfaklar" yani Şov Mutfağı'nın Özellikleri'ne yönelik yeni yapılanmalar meydana gelecek.
 
Eğer restoranda domuz eti içeren bir ürün var ise bu restoranlarda yemek yemeyi tercih etmiyorlar. Son yapılan gastronomi araştırmalarını da sağlıklı beslenme açısından dikkate alacak olursak dana etinin ve kuzu etinin her şekilde domuz etinden daha sağlıklı olduğu bir gerçek. Aynı zamanda domuz etinin yeterli sindirim süresi olmadığı gibi içerisinde bulunan bakterilerin tamamen ölmesi için ilgili ülkelerde bulunan restoranlarda Az Pişmiş Domuz Eti  ve orta pişmiş seçeneklerde servis edilmesi sağlık departmanı kanunları gereğince yasak.
 
Helal gıdayı savunan uluslararası kuruluşların yapmış oldukları son çalışmalarda içerisinde michelin yıldızı almanın en önemli geekçelerinden biri olan domuz eti ve katkısı bulunan; bisküvi, çikolata, şekerleme ve diğer gıda ürünlerinin içeriğinde bulunan gıda kodları kontrol edilerek Müslüman ülkelerin sağlık departmanları bilgilendirilmektedir. 2023 yılında bir çok ülke içerisinde domuz kodları bulunan gıdaların ithalatını yasaklanması bekleniyor.
 
Ahmet Özdemir
Has Aşçıbaşı 
Uluslararası Restoran Ve Mutfak Danışmanı
Osmanlı Ve Türk Mutfağı Dünya Gönül Elçisi
 
İngilizce web sitem; 
https://gastronomyconsultation.com
 
Türkçe web sitem: 
https://www.hasascibasiahmetozdemir.com
 
Makalenin tamamı aşağıdaki gibidir...
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler