Çiftçiye Allah Veriyor, Şeker Fabrikası Elinden Alıyor
KIRŞEHİR Şeker Fabrikası’nın A kotada ton başına verdiği 210 TL’yi, C kota olarak belirlediği ek kotada 115 TL’ye düşürecek iddiaları Kırşehirli şeker pancarı üreticilerinin tepkisine neden oldu.
Çevre illerdeki fabrikalar da 170 TL fiyat verilen C kota pancar alımı için Kırşehirli çiftçiler eylem yapmayı düşünüyorlar. Milletvekilleri devreye girmezse yalnız kalacaklarını ve haklarının gasp edileceğini ifade ettiler.
Şeker fabrikasının Alımları fiş keserek sıraya bağladıkları için,Kışın kapıyı çaldığı bu günlerde halen tarlasındaki mahsül ün üç de ikisini çıkartamayan çiftçiler don düşme tehlikesi ilede karşı karşıyalar.
Şehrimizin bazı bölgelerinde gece hava sıcaklığının gündüz sıcaklığının yarısı olarak ölçüldüğünü belirten pancar üreticileri sıkıntılarını anlatacak mevki bulamıyorlar.
Tarım la uğraşmalarına rağmen pancar üretimi ve şeker üretiminin şeker fabrikalarının Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı olduklarını dile getiren çiftçiler, milletvekili nezninde bu çözülebilecek bir sorun olduğunu düşünüyorlar.
Kota fazlası ürünlerinin hem yüzde 5 ile sınırlandırılmasına öfkeli olan üreticiler hemde yarı yarıya düşen fiyatların zararına üretim yapmak olduğunu düşünüyorlar, verilen paranın stopaj ve vergilerle aşağı çekildiğini, ulaşım masraflarının ekstralarınında hesaplandığında ellerinden mahsüllerinin alındığını düşünen üreticiler çaresiz durumdalar.
C kotanın yüzde 5 den fazlalık kısmının da 90 liranın altına alınacağı iddiaları ürünlerini sökmeden tarlada bırakma yoluna sevk edebilir.
Kotan Kadar Konuş Diyorlar
Ülkenin kriz günlerinde KEMAL DERVİŞ yasalarıyla birlikte üreticinin hayatına giren kotalar ve kota fazlası mahsül verimi kendilerine ceza olarak görüyorlar ve bir an önce çözüm bulunmazsa ekmeğe muhtaç olan çiftçiler üreteceksiniz diyorlar.
Çorum’a Sürgün Çiftçiler
Kırşehir şeker fabrikası üretim yapamadığı kısmı anlaşma yaptığı diğer illlere yönlendriyor, geçen sene Mucur tarafını komple Çoruma gönderme kararı alan ama sonrasında bir kısmı gönderilen üreticiler aynı şeyle bu sene de karşı karşıya kaldılar.
“Buğday değil ki yol boyu un fabrikalarına verelim” diyen çiftçiler DEVLET den başka sığınacak kapılarının olmadığını bu sorunu da ancak devlet adamlarının, millet vekillerinin çözeceğini ifade ettiler.