En Sevilen Yöresel Lezzetler

En Sevilen Yöresel Lezzetler

Geleneksel Türk mutfağının en önemli ürün çeşitliliğinde yöresel mutfaklarımızın rölü büyüktür. En farklı dolmaları, sarmaları, en iyi kebap tarifleri ve çorbaları saymakla bitmez. Peki yöresel mutfaklarımızda en sevilen..

 
Geleneksel Türk mutfağının en önemli ürün çeşitliliğinde yöresel mutfaklarımızın rölü büyüktür. En farklı dolmaları, sarmaları, en iyi kebap tarifleri ve çorbaları saymakla bitmez. Peki yöresel mutfaklarımızda en sevilen lezzetlerimizden hangilerini bu güne kadar evinizde yaptınız?
 
En başarılı Türk mutfağı şeflerimizin ve yöresel lezzet taşıyıcılarımızın özel tariflerinden faydalanmak istermisiniz? Türk aşçı haberleri olarak Türk mutfağı yemek arşivimizde en farklı yöresel lezzetlerimizi sizler için seçtik.
 
İşte sizler için seçtiğimiz en sevilen yöresel lezzetlerimiz, haydi mutfağa...
 
Patlıcan Böreği nedir? Afyon mutfağında Patlıcan Böreği nasıl yapılır? Evde Patlıcan Böreği yapmak için hangi malzemelere ihtiyaç vardır. Yöresel mutfaklardan Afyon mutfağında Patlıcan Böreği yaparken nelere dikkat edilir?
 
Türk aşçı haberleri olarak araştırdık ve sn. Tolunay Sandıkçıoğlu hocamızın sosyal ağında bulduk...
 
Patlıcan Böreği Nasıl Yapılır?
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
Afyon'a ait Patlıcan Böreği adlı börek. Kendisi biraz tepsi kebabını andıran çok farklı ve çok lezzetli bir yemek. Az bilinen bu yemeğin tarifi ise şöyle: 
 
5-6 patlıcanı alaca soyup bütün olarak kızartın. Diğer tarafta yarım kilo kıyma, biraz maydanoz, 2 yumurta, karabiber, kırmızı biber ve tuzu karıştırıp bir harç hazırlayın. 
 
Kızaran patlıcanları bıçakla ufak ufak kıyın. Mevsimiyse içine bir adet domates de doğrayabilirsiniz. Hazırlanan kıymalı harcı ikiye bölün, yarısını patlıcanlara ilave edip iyice karıştırın. 
 
Bir tepsiye patlıcanlı karışımı yayıp üzerine kalan kıymalı harcı ilave edin. Üzerini halka şeklinde dilimlenmiş domates ve yeşil biberle süsleyip fırına verin. 
 
Not: 
İlgili tarif sn. Tolunay Sandıkçıoğlu hocamızın sosyal ağından alınmıştır. Türk aşçı haberleri olarak bu faydalı mutfak bilgilerini paylaştığı için teşekkür ederiz.
 
***
Peynirli Girit Kabağı Dolması
Fazile Paksoy
 
Bugün de önceleri anneannemin elinden yediğim ve sonra annemden uygulamalı olarak öğrendiğim bir tarif hazırladım size. Gene evde ne varsa kullanılarak yapılan çok yaratıcı ve bana göre lezzetli bir tarif .
 
Büyüklerim Kara kabak derlerdi uzun ve dışı koyu yeşil olan kabakla yaparlardı. Ben yuvarlak girit kabağıyla  yaptım. Umarım sizlerde yapar ve beğenirsiniz.
 
Peynirli Girit Kabağı Dolması
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
Peynirli Girit Kabağı Dolması Malzemelerimiz :
 
*  5- 6 adet kabak
*  1 orta boy soğan,
*  3 diş sarımsak
*  1 adetDomates
*  Yarım çay bardağı bulgur
*  Peynir 
*  Zeytinyağ
*  Dereotu,
*  maydanoz veya nane
*  Karabiber,
*  tuz
 
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden Peynirli Girit Kabağı Dolması Yapılışı :
Kabaklarımızı oymakla başlıyoruz yemeğimizin yapımına. Daha sonra soğanımızı ve sarımsakları yemeklik doğruyoruz.
 
Soğan ve sarımsakları  zeytin yağında şeffaflaşana kadar kavuruyoruz . Kavrulan soğanların üzerine oyduğumuz kabak içlerinin yarısını ve doğradığımız domatezi koyup biraz daha  kavuruyoruz.
 
Tencereyi ocaktan alıp hazırladığımız içi biraz soğutuyoruz.
 
Daha sonra bulgurumuzu, peynirimizi dereotunu ve karabiberi ekliyoruz. Hazırladığımız içi kabaklarımızın içine dolduruyoruz. Kabakların dip kısımlarını bir bıçakla bir iki yerinden deliyoruz . Pişireceğimiz tencereye sıralıyoruz. Yeterince su ve istediğiniz miktar zeytinyağı ekleyerek kabaklar yumuşayana kadar pişiriyoruz.
 
Yemeğimizin aslı bu. Ben kalan kabak içlerini de kullanmak amacı ile domates, sarmısak ve zeytinyağ kullanarak bir sos hazırladım. Yemeği sunarken sosu kullandım.
 
Tadı da görüntüsü de muhteşem oldu. Dolmanın içinde peynir olarak beyaz peynir ve lor karışımı kullandım. Sizler başka peynirle de deneyebilirsiniz. Bulgur yerine pirinçte kullanabilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet olsun. Sofralarımızdan bereket ve sevdiklerimiz eksilmesin.
 
Sevgilerimle.
 
***
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde de Meşhur Yöresel Çorbalaradan "Hülüklü Çorba" Nasıl Yapılır?
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
Türk Mutfağında En İyi Çorbalardan Gülüklü Çorba İçin Kullanılan Malzemeler
 
*     250 Gram Kıyma
*     500 Gram Tavuk Eti
*     4 Su Bardağı Su
*     1 Kase Haşlanmış Nohut
*     1 Kahve Fincanı Pirinç
*     1 Adet Domates
*     1 Yemek Kaşığı Salça
*     1 Çay Kaşığı Karabiber
*     1 Çay Kaşığı Kırmızıbiber
*     1 Yemek Kaşığı Nane
*     1 Adet Limon
*     1 Yemek Kaşığı Tereyağı
*     Tuz
*     Sıvı Yağ
 
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden ve Nefis Çorba Tariflerinden Gülüklü Çorba Nasıl Yapılır?
 
Tavuk etini 5 su bardağı suyla birlikte haşlanmaya bırakın. Gülük adı verilen köfteler için kıyma, tuz, karabiber ve kırmızı biberi derin bir kasede yoğurun.
 
Nohut büyüklüğünde minik köfteler haline getirin. Sıvı yağı kızdırıp köfteleri kızartın. Domatesi rendeleyin.
 
Çorba için tereyağını ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı tencerede kızdırın. İçine salçayı ilave edip kavurun. Domates rendesini ekleyip kavurmaya devam edin.
 
Haşladığınız tavuğun suyunu tencereye ekleyin. Üzerine 3-4 bardak daha sıcak su ilave edip kaynamasını bekleyin.
 
Kaynayan çorbaya pirinç ve tuzu ekleyip 5 dakika daha kaynatın. Ardından köfteleri, haşlanmış nohutu ve didiklenmiş tavuk etini ekleyin. Bir taşım daha kaynattığınız çorbaya naneyi ve limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Afiyet olsun…
 
***
Kabak dolması nasıl yapılır? En meşhur dolma ve sarma tariflerinden Kabak dolması yapmak için hangi malzemeler kullanılır? Evde kabak dolması yapmanın püf noktası nelerdir? Yöresel mutfaklarımızda kabak dolması en çok hangi ilimizde yapılır?
 
İşte sizlere en meşhur dolma tariflerinden Kabak dolması...
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
En iyi yöresel lezzetlerimizden Kabak dolması nasıl yapılır?
Geleneksel Türk mutfağı yemek arşivinden sevilen dolmalardan Kabak dolması için hangi malzemeler kullanılır?
 
*    8-10 adet kabak
 
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden Kabak dolması İçi için:
 
*    500 gr kıyma
*    1 bardak pirinç
*    2 kuru soğan
*    2 domates
*    2 kaşık domates salçası
*    2 kaşık biber salçası
*    Sarımsak
*    Nane
*    Karabiber
*    Tuz
*    Sıvı yağ
 
Kabak dolması sosu için:
 
*    Salça
*    Su
*    Tuz
 
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden Kıymalı Kabak Dolması Nasıl Yapılır?
 
Dolma deyince akıllara ilk gelen lezzetlerden biri olan kabak dolması yazın en sevile yiyeceklerinden biri. Hafif ve lezzetli tadıyla sofralarımızda yer eden kabak dolması özellikle de etli hali ile çok beğeniliyor. Peki, parmakları yedirtecek etli kabak dolması nasıl yapılır? İşte etli kabak dolması tarifi... 
 
Öncelikle kabakları yıkayıp, kabak soyucunun tırtıklı kısmıyla kabağın üzerini çizin. Daha sonra ortadan ikiye bölün ve içlerini oyun. Geniş bir kabın içine soğanları küp küp doğrayın. Üzerine domatesleri rendeleyin.
 
Yıkadığınız pirinçleri, salçayı, kıymayı, naneyi, sarımsak, tuz ve sıvı yağı da üzerine ekleyin. İyice karıştırın. Oyduğunuz kabakları doldurun ve tencereye dizin. Üzerine salçalı suyu dökün ve ağzı kapatın. Yaklaşık 1 saat kadar pişecektir. Yoğurt ile servis edebilirsiniz.
 
***
Şehzade Kebabı nedir? Geleneksel Türk mutfağında en sevilen fırın yemeklerinden Şehzade Kebabı nasıl yapılır? Amasyanın en sevilen etli yemeklerinden Şehzade Kebabı yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
 
Peki evinizde bu güne kadar Şehzade Kebabı yaptınız mı?
 
En sevilen klasik yemeklerden Şehzade Kebabı yapmak için Türk mutfağı şeflerinin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
İşte sizlere yöresel mutfaklarımızdan ve yöresel yemeklerimizden en meşhur osmanlı yemeklerinden Şehzade Kebabı tarifi...
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden ve En Eski Kebablardan Şehzade Kebabı
En Sevilen Kebap Tariflerinden Şehzade Kebabı İçin Kullanılan Malzemeler
 
*    1 Kilo Kuşbaşı Dana Eti
*    3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ 
*    5 Adet Patlıcan
*    2 Adet Soğan
*    3-4 Diş Sarımsak
*    1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
*    4 Adet Yeşilbiber
*    2 Su Bardağı Et Suyu
*    1 Çay Kaşığı Karabiber
*    1 Çay Kaşığı Pul Biber
*    Tuz
 
En Meşhur Fırın Yemeklerinden Şehzade Kebabının Üzerine;
 
*    Dilimlenen Soğan Ve Biberler
*    2 Adet Domates
 
En İyi Kebap Tariflerinden Şehzade Kebabı Yapılış Tarifi
 
İlk olarak etler üzerine su ilavesi yapılarak düdüklü tencereye alınır. Kaynayan su üzerindeki köpükler alındıktan sonra düdüklünün ağzı kapanır ve etler hafif yumuşayana kadar pişirilir. Patlıcanların kabukları çizgili doğrandıktan sonra küp şekli verilerek tuzlu suda bekletilir. Patlıcanların suyu iyice süzüldükten sonra yağda kızartılır. 
 
Bir tencereye sıvı yağ alınır. Soğan ve biberler sırasıyla kavrulur. Sarımsak ve baharat ilavesinin ardından da haşlanan etler eklenir ve hafifçe sotelenerek ocağın altı kapatılır. Toprak bir kaba patlıcanlar dizilir, etli karışımda üzerine ilave edildikten sonra karıştırılır. Üzerleri domates, biber ve soğan dilimleri ile süslenir. Sosu için salça 2 su bardağı et suyunda çırpılarak kaba eklenir. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
 
****
Börek çorbası nedir? En farklı çorbalardan Börek çorbası nasıl yapılır? Börek çorbası yöresel mutfaklarımızdan hangisine aittir? Bu güne kadar evinizde en iyi yöresel çorbalardan Börek çorbası yaptınız mı? Böreğin de çorbası olur mu demeyin!!!
 
İşte sizlere en sevilen yöresel lezzetlerimizden ve en iyi çorbalardan Börek çorbası tarifi...
 
En Farklı Çorbalardan Börek Çorbası Nasıl Yapılır?
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
En İyi Çorbalardan Börek Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
 
Börek Çorbası Hamur İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*    1 Kg Un
*    2 Adet Yumurta
*    Yeterince Su, 
*    Tuz
 
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden Börek Çorbası İç Harcı İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*    400 Gram Kıyma
*    2 Yemek Kaşığı Ayçiçeği Yağı
*    2 Adet Soğan
*    Yarım Su Bardağı Kıyılmış Ceviz
*    Yarım Demet Maydanoz
*    Tuz, 
*    Karabiber
 
Börek Çorbası Kızartmak İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*    Ayçiçeği Yağı
 
Börek Çorbası Çorba İçin Kullanılan Malzemeler:
 
*    175 Gram Kıyma
*    1 Adet Soğan
*    1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
*    4 Yemek Kaşığı Tuzlu Yoğurt Veya Süzme Yoğurt
*    4 Su Bardağı Su, 
*    Tuz, 
*    Karabiber
 
Börek Çorbası Yapılış Tarifi;
 
Hamur için un, yumurta ve tuzu geniş bir kaba alın. Üzerine azar azar su ekleyerek yumuşak kıvamda bir hamur hazırlayıp dinlenmeye bırakın.İç harcı için kıymayı bir tencereye alıp suyunu salıp çekene kadar kavurun. 
 
Üzerine ayçiçeği yağı ve yemeklik doğranmış soğan ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ceviz içi, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz katıp 1-2 dakika daha kavurun. Soğuması için bir kenara alın.Hazırladığınız hamurun 1/3'ünü kenara ayırın. 
 
Kalan kısmını ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın. 1 adet bezeyi merdane ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçine kıymalı harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını elinizle bastırın. Fazla kısımlarını bıçak veya ruletle kesin. 
 
Kalan bezeleri de aynı şekilde hazırlayın ve kızgın ayçiçeği yağında kızartın.Çorba için kıyma, kıyılmış soğan, tuz ve karabiberi karıştırın. Kenara ayırdığınız hamuru unlu zeminde mantı hamuru kalınlığında açın. 2x2 cm'lik kareler halinde kesin. 
 
Ortalarına kıymalı harçtan koyup karşılıklı uçlarını birleştirerek bohça şekli verin.
 
Bir tencerede ısıttığınız dört bardak suya, tuzlu yoğurdu karıştırın. Hazırladığınız mantı hamurlarını ve haşlanmış nohudu içine ilave edin. Hamurlar yumuşayana kadar pişirin. Kızarttığınız börekle birlikte servis yapın.
 
***
Ankara Tava nedir? En iyi yöresel fırın yemeklerimizden Ankara Tava yapabilmek için hangi malzemelere ihtiyaç vardır? En beğenilen yöresel lezzetlerimizden Ankara Tava yapmayı denediniz mi? Peki evde Ankara Tava için şeflerin özel yemek tariflerinden faydalanmak istermisiniz?
 
Türk aşçı haberleri olarak Ankara Tava hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları ile birlikte nefis tarifini paylaşıyoruz.
 
En Sevilen Yöresel Lezzetler
En Sevilen Yöresel Lezzetlerden ve En İyi Yöresel Yemeklerden Ankara Tava Nasıl Yapılır?
En Beğenilen Fırın Yemeklerinden Ankara Tava Tarifi İçin Kullanılan Malzemeler
 
*    300 Gram Kuzu Eti
*    1 Adet Soğan
*    2 Diş Sarımsak
*    1 Adet Yeşil Biber
*    1 Adet Domates
*    1 Su Bardağı Arpa Şehriye
*    2 Su Bardağı Sıcak Su
*    Karabiber
*    Kimyon
*    Tuz
*    Salça
 
Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden Ankara Tava Tarifi Nasıl Yapılır?
 
Kuşbaşı doğranmış eti tavaya alıyoruz ve ocağı yüksek ateşe alıyoruz. Etin rengi dönüp de suyunu salınca, ocağı iyice kısıyoruz. Suyunu çekince sıvı yağ ekliyoruz ve ara ara karıştırarak kavuruyoruz.
 
Doğradığımız soğanı sarımsağı ve biberi ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Salçayı ve baharatları ekliyoruz, karıştırıyoruz. Son olarak domatesi ekliyoruz ve tavayı kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
 
Diğer bir tarafta ayrı bir tavada şehriyeleri kavuruyoruz. Rengi dönünce etin üzerine ekliyoruz karıştırmıyoruz. Suyu da ilave edip altını iyice kısıyoruz. Kapağını da kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
 
Suyunu çekince 5-10 dk dinlendirip, servis yapıyoruz. Afiyet olsun.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler