Michelin Yıldızı’nın, lastik üreticisi Michelin’le doğrudan bir ilgisi olduğunu biliyor muydunuz?
Michelin’i ilk duyduğunuzda sizin de aklınıza hemen lastik markası geliyor değil mi? Şimdilerde restoranlar için uluslararası önemli bir başarı kriteri haline gelen Michelin Yıldızı’nın hikâyesi çok eskilere dayanıyor.
Fransa’da yaşayan André Michelin ve kardeşi Edouard, 1889 yılında, soyadları Michelin’den esinlenerek Michelin Lastikleri’ni kurmuşlar.
İki kardeş, 1990’lü yılların başında müşterilerine özel, içerisinde şoförlerin ve yolcuların yolda yemek yiyebilecekleri, konaklayabilecekleri mekânların yanı sıra tamircilerin ve benzin istasyonlarının yer aldığı bir rehber hazırlamışlar.
Böylelikle pazarlama faaliyetlerine artı değer katmışlar. Zamanla bu rehber, bir müfettiş ekibinin denetiminde restoranlara ve yıldız veren yeme-içme dünyasının en prestijli derecelendirme sistemine dönüşmüş ve popülarite kazanmış. Michelin, yalnızca restoranları değil, otelleri de derecelendiriyor.
Michelin Yıldızı verilirken nelere dikkat ediliyor?
Michelin Yıldızları yalnızca mutfağa veriliyor. Michelin Yıldızı verilirken restoran dekorasyonu, servis kalitesi veya ambiyans gibi değerlere bakılmıyor. Seçilmiş ürünlerin kalitesinin ve içeriğinin iyi olması gerekiyor.
Michelin Yıldızı’nda 1, 2 ve 3 olmak üzere toplamda 3 yıldız var ve en iyisi de 3 yıldıza sahibi olmak… Şu anda dünya üzerinde bu yıldıza sahip yüzlerce restoran var. Yıldızlar, her yıl yapılan denetim ve kontroller sonucunda, yıllık olarak veriliyor. Yani en yüksek derecesi 3 yıldızla sınırlı olan bu yıldızların her biri yalnızca 1 yıllık süre için geçerli oluyor.
Lezzet müfettişleri, denetimleri gizlilikle yürütüyorlar. Kimliklerini açıklamadan restoranları denetliyorlar. Bilinmeleri ve kendilerini tanıtmaları halinde görevlerine son veriliyor.
Michelin Yıldızı’nın karşılık geldiği önemli kriterler var. Restoranlar, aşağıdaki ölçütlerle sınıflandırılıyor.
Michelin Yıldızı alan restoran oldukça ses getiriyor, dolup taşıyor ve aylar sonrasına rezervasyonlar alınmaya başlıyor. Uluslararası bir ölçü olan Michelin Yıldızı, zaman zaman olumsuz olaylara da sahne oluyor.
Yıldızını kaybettiği için intihar edenler restoran şeflerini mutlaka duymuşsunuzdur. Dünyanın en iyi şeflerinden olan 3 Michelin Yıldızlı Benoit Violier, İsviçre'deki evinde ölü bulunmuştu. Ünlü şefin intihar ettiği yönünde düşünceler var. Michelin Yıldızı’ndan birini kaybetme ihtimali yüzünden Violier'in, bir gurur intiharına kalkıştığı yönünde iddialar basında yer almıştı.
Paris’te üç lüks restoranı bulunan Fransız mutfağının en başarılı ustalarından Bernard Loiseau’nun restoranlarına verilen not, Gault-Millau mutfak rehberinin 2003 yılı sayısında 19’dan 17’ye düşürülmüştü. Olay sonrasında av tüfeğiyle intihar eden Loiseau, gastronomi dünyasında şok etkisi yaratmıştı.
Michelin Yıldızı’nın işletmelere etkisi nedir?
Toplamda 227 yıldıza sahip restoranıyla Tokyo, dünyadaki en çok yıldızı bulunan şehir… Michelin, şefler ve restoran için büyük bir prestij ve gelir… Michelin Rehberi Direktörü Jean Luc Naret'e göre, 3 Michelin Yıldızı’na sahip olan restoran ve oteller, %30 gelir artışıyla dikkat çekiyor.
Yıldız kaybeden restoranlar ciddi oranda zarar edebiliyor. Yapılan analizlerde yıldızını kaybeden bir restoran %30 veya %40’lık civarda gelir kaybı yaşıyor.
Michelin Yıldızı’na sahip kaç restoran var?
Tek yıldızlı 349, iki yıldızlı 81 ve üç yıldızlı 50 restoran olmak üzere toplamda 480 restoran, Michelin Yıldızı’na sahip…
Dünya çapında bilinen ve dikkat çeken Michelin Yıldızlı 8 özel restoran var.
Noma
Birçok kez “Dünya’nın En İyi Restoranı” seçilen Kopenhag’daki Noma, şef Rene Redzepi’nin önderliğinde, İskandinav mutfağından benzersiz lezzetler sunuyor. Nordik Bölgesi’ne ait olmayan hiçbir ürünün, Noma’nın mutfağında kullanılmaması restoranın en dikkat çeken özelliği arasında yer alıyor. Burada her ürün mevsimine özel sunuluyor.
Alain Ducasse at The Dorcheste
En özel şefler arasında yer alan Alain Ducasse’nin kendi adını taşıyan restoranı, 3 Michelin Yıldızı’na sahip... Londra’daki The Dorchester otelinin içinde bulunan restoran Alain Ducasse at The Dorchester, ihtişamlı dekorasyonu ve kusursuz sunumuyla Londralılara en iyi Fransız yemeklerini sunmaya devam ediyor.
The Fat Duck
Şef Heston Blumenthal öncülüğünde İngiltere’nin Bray şehrinde hayata geçirilen The Fat Duck, 3 Michelin Yıldızı’na sahip restoranlardan birisi... İlginç hileleriyle ünlü şef, deniz ürünleri sunumunda iPod ile servis yapıyor. Okyanus sesi eşliğinde yemek fikri harika olsa gerek.
The Waterside Inn
İki kardeşin hayata geçirdiği, İngiltere’nin Berkshire şehrindeki The Waterside Inn, 25 yıldır 3 Michelin Yıldızlı restoran olarak hizmet veriyor. The Waterside Inn, Fransız esintilerinin yer aldığı dekorasyonu ve mevsime göre değişen menüsüyle Fransız mutfağından özel detaylar sunuyor.
The French Laundry
California Napa Vadisi’ndeki ünlü şef Thomas Keller’ın 2005 yılında 3. Michelin Yıldızı’na kavuşan restoranı, The French Laundry’de rezervasyon yaptırmak için aylar öncesinden ulaşmak gerekiyor. Restoranın menüleri, şefin tadım menüsü ve vejetaryen tadım menüsü olmak üzere ikiye ayrılıyor. Şimdiye dek sayısız ödüle layık görülen restoranın kendisiyle aynı ada sahip bir de yemek kitabı bulunuyor.
El celler de Can Roca
Üç kardeş tarafından işletilen İspanya’daki El celler de Can Roca, birçok kere ve en son 2015 yılında “Dünyanın En İyi Restoranı” unvanına sahip oldu. Klasik Katalan mutfağının gastronomik dokunuşlarla zenginleştirildiği çok özel bir restoran El celler de Can Roca...
Restaurant Gordon Ramsay
Yemek programlarının tanınan yüzü Gordon Ramsay, 14 restorana sahip… 3 Michelin Yıldızlı Restaurant Gordon Ramsay’in kapılarını 1998 yılında açan ünlü şef, Londra’da Fransız mutfağından lezzetler sunmaya devam ediyor. Restoranlarında en çok dikkat çeken detay ise takım elbise ile girmenin zorunlu olması.
Alinea
3 kez Amerika’nın en iyi restoranı seçilen Alinea, Amerika’da 3 Michelin Yıldızı olan 12 restorandan da biri olarak dikkat çekiyor. Gerçekten özel bir yemek ve şık sunumlarıyla unutulmaz bir deneyim yaşatıyor. İçi helyum ile doldurulmuş elma şeklinde yenilebilir balon sunumu sizi şaşırtmaya yeter.
Gastronomi dünyasının en önemli değerlendirmesi sayılan Michelin Yıldızı hakkında merak edilen her şey bir arada.
Michelin Guide’nin, restoranların ve şeflerin yaşamında çok önemli bir yeri var. Bunun sebebi dünyanın hemen her yerinde, mutfak içerisindeki en yüksek kalite standartlarını ve iyi yemeği temsil etme misyonuna sahip olması.
Özellikle, Michelin Yıldızı uygulaması restoranlar için kritik bir öneme sahip. Michelin Yıldızı kazanmayı hak eden işletmeler, küresel çapta ün kazanarak inanılmaz bir müşteri kitlesine ulaşabiliyor.
1889 yılında seyahat edenlere nerede yemek yiyebileceklerini gösteren özel bir yol gösterici olarak ilk adımları Fransa’da atılan Michelin Guide, bugün gastronomi dünyasında saygın bir kriter olarak kabul görüyor; çok sayıda kişi tarafından takip ediliyor. Michelin Guide ve değerlendirmenin bir sonucu sayılan
Michelin Yıldızı hakkında merak edilen her şey bu içerikte bir arada.
Michelin Guide Nasıl Ortaya Çıktı?
Hepimizin akılda kalıcı logosundan dolayı aşina olduğu Michelin lastiklerinin üreticisi olan Édouard ve André Michelin kardeşler bundan yıllar önce bir
Michelin rehberi hazırladılar. Bu gezinti Michelin Guidenin amacı ise motorlu taşıtların henüz şehirlerarası yolculuklarda yaygın olmadığı dönemlerde lastik satışlarına olan rağbeti attırmak ve şehirlerarası yolculukların araba ile yapılmasını teşvik etmekti.
1900 yılında, Guiden ilk ücretsiz baskısının yaklaşık 35.000 kopyası dağıtıldı. Bu rehber, Fransa geneline ait haritalar, lastik onarım ve değiştirme talimatları, araba tamircileri listeleri, yol üzerinde konaklanabilecek oteller ve o dönem oldukça az sayıda olan benzin istasyonlarının bilgisini içeriyordu. Zaman içerisinde popülerleşen ve sürücülere seyahat için pratik bilgiler sunan bu rehberler giderek yaygın hale gelmeye başladı.
Michelin Guide Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
1904 yılına gelindiğinde Michelin kardeşler Belçika için de benzer bir rehber hazırlayıp piyasaya sürmüşlerdi. Belçika için oluşturulan Guide sonraki yıllarda Fransız sömürge toprakları olan Cezayir ve Tunus için hazırlanan kılavuzlar izledi. Bu rehber, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde hızlı bir şekilde yayılmaya ve Avrupa’nın çeşitli ülkeleri için hazırlanmaya devam etti.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Guide yeniden güncellenmiş versiyonları basılmaya başlandı. Söz konusu güncel rehberler 1920 yılına kadar ücretsiz şekilde dağıtılmaya devam etti. Bir gün, André Michelin’in bir lastik tüccarını ziyaret ettiği sırada, hazırladıkları Guide çeşitli kopyalarının bir tezgâhı desteklemek için kullanıldığını fark etti. Bu
Michelin Guide için bir dönüm noktası oldu.
“İnsan yalnızca parasını ödediği şeye gerçekten saygı duyar” ilkesine dayanarak yola çıkan André Michelin, 1922 yılına gelindiğinde rehber için yaklaşık 750 frank veya 2.15$ olan bir fiyat talep etmeye karar verir.
Bununla birlikte Guide içeriğinde de çeşitli değişikliklere gidildi. Başlangıçta Paris’le sınırlı kalacak şekilde restoranlar belirli kategorilere göre listelendi. Rehbere yeni otel listelerinin eklenmesi ve araba parçalarına dair reklamların kaldırılması sonrası içerikte restoran bölümü artan popülaritenin odağında yer aldı.
Michelin Yıldızları Ne Anlama Geliyor?
Bu popülarite yeni bir sektörün de kapısını aralamış oldu. Michelin kardeşler, işi daha ileri bir seviyeye taşıyarak restoranları ziyaret etmeleri ve incelemeleri için anonim olan bir müfettiş ekibi tuttu. 1926 yılına gelindiğinde ise, kaliteli yemek işletmeleri Michelin yıldızlarıyla ödüllendirilmeye başlandı. İşletmeler başlangıçta yalnızca bir yıldız ile ödüllendiriliyorlardı. 1931 yılında sıfır, bir, iki ve üç yıldız hiyerarşisi tanıtıldı.
Son olarak, 1936 yılında bugün de aşina olduğumuz sıralama kriterleri yayınlandı:
1 Michelin Yıldızı ne demek?
Kategorisinde çok iyi bir restoran
2 Michelin Yıldızı ne demek?
Yolunuzu değiştirmeye değecek derecede mükemmel bir yemek
3 Yıldızı Michelin ne demek?
Özel bir yolculuğa değecek olağanüstü bir mutfak
Yayınlanmaya başlamasının ardından iki büyük dünya savaşı sebebiyle yayınlanması ve dağıtımı sekteye uğrayan rehber günümüze değin önemini muhafaza etmeyi başardı. Rehber zaman içerisinde, yalnızca Avrupa ile sınırlı kalmayıp dünyanın pek çok yerindeki yemek işletmelerini kapsayan büyük bir popülariteye ve prestije ulaşarak günümüze kadar ulaştı.
Zaman içerisinde derecelendirme sistemi ve işletmelere gönderilen anonim müfettişlerden dolayı restoranlar, kendilerini en yüksek standardı yakalama konusunda kıyasıya bir rekabet halinde buldular.
Yıldız kazanmak isteyen tüm restoranlar, inanılmaz bir efor sarf ederek yalnızca yemekler için değil mekân ve sağladığı ambiyans için de yüklü harcamalar yapmaya başladılar.
Bu durum hem restoranların standartlarının yükselmesini sağlarken hem de Michelin Guide’nin popülaritesinin artmasını sağladı. Lezzet yolculuğuna atılan önemli bir adımın mimarının, otomobil tekerleği üreticisi iki kardeş olabileceği kimin aklına gelirdi ki?
The Bib Gurme
Bu üç yıldızın yanı sıra Michelin Guide bir de ‘The Bib Gurme’ adını verdiği derecelendirmesi var. Tam olarak bir Michelin yıldızı olmasa da -teselli ödülü de olmayan- makul fiyatlarla iyi yemek sunan restoranlar The Bib Gurme listesinde yer alıyor. Kaliteli, iyi fiyatlı, parasının karşılığını veren bu değerlendirme yer alan restoranlar da kesinlikle çok başarılı bulunuyor.
Michelin Yıldızı Kazanma Kriteri
Müfettişlerin sıkı bir elemesinden geçtikten sonra karar verilen Michelin Yıldızı’nda etkileyici birçok unsur var. Bunlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, mutfağın karakteri ve ziyaretler arasında menüdeki tutarlılık olarak sıralanıyor. Dekorasyon, hizmet kalitesi sofra düzeni ise Michelin için bir kriter değil.
Tüm bu kriterler çerçevesinde restoranları düzenli olarak ve kimliğini gizli tutarak ziyaret eden müfettişlerin her biri Michelin bünyesinde tam zamanlı olarak çalışıyor. İşinde uzman olan müfettişler restorana gittiğinde sıradan misafirlerden biri gibi davranıyor ve yemeklerinin parasını da ödüyorlar.
En Çok Michelin Yıldızlı Restorana Sahip Ülkeler (2022)
Dünyanın en çok Michelin restoranına sahip ülkesi Fransa. 74’ü iki, 29’u üç Michelin yıldızlı olmak üzere toplamda 632 Michelin kazanmış restoranı bulunan Fransa’yı şu ülkeler takip ediyor.
1. Fransa – 632
2. Japonya – 413
3. İtalya – 371
4. Almanya – 327
5. İspanya – 210
6. Amerika Birleşik Devletleri – 193
7. Çin – 168
Michelin Guide'a dahil olan (Türkiye de dahil) 39 ülke bulunuyor.
Türk Aşçı Haberleri Sponsor Ve Tavsiye Bağlantıları:
*** Uluslararası Restoran Danışmanlığı Ve Mutfak Danışmanlığı konularında hizmet almak için aşağıda bulunan bağlantıyı ziyaret ederek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz... - https://www.hasascibasiahmetozdemir.com/Sayfalar/86/Hizmet-Alanlarim.html
*** You can get more information by visiting the link below to get services on International Restaurant Consulting and Kitchen Consulting... -https://gastronomyconsultation.com/pages/14/My-Service-Areas.html