Bildiğiniz köfte tariflerini unutturacak Türk mutfağından altı farklı köfte çeşidi ve nefismi nefis tarifleri....
Geleneksel Türk mutfağında En iyi köfteler nasıl yapılır? Evde en farklı köfteleri yapmak için nelere dikkat edilir? Türk mutfağının çokça sevilen köfte tariflerini sizlerle paylaşacağız. Üstelik bu köfte tarifleri herkesin çok ama çok seveceği en farklı köfte tariflerinden oluşmaktadır.
Daha önce bildiğiniz köfte tariflerini unutturacak Türk mutfağından evde yapılabilecek en iyi bazı köftelerin tarifi
Geleneksel
Türk mutfağında ve
Anadolu mutfağında çeşit çeşit köfte tarifleri yer alır. Ancak biz size en lezzetli altı farklı köfte tarifi vereceğiz. Bu köfte tarifleri sadece Türk mutfağına özgüdür. O yüzden başka yerlerde pek yemeniz mümkün değildir.
Türk mutfağı özellikle yöresel köfte tarifleri açısından zengin bir köfte menüsüne sahiptir. Aynı zamanda Türk mutfağında en çok sevilen nefis yemek tariflerinden biri de köftelerdir. Şimdi sizlere ünü tüm dünyayı sarmış altı farklı köfte tarifini vereceğiz.
Abdigör Köftesi'nin Hikayesi Nedir?
Günümüze kuşaktan kuşağa anlatılanlara göre, İshak Paşa'nın babası kör Abdi hastalanmış, yediği yemeklerin hemen hepsi dokunduğundan ne yerse midesi kabul etmiyormuş. Konusunda uzmanlaşmış aşçılar, etle yaptıkları birbirinden lezzetli yemeklerin Kör Abdi Paşa'ya dokunması üzerine yeni arayışlar içine girmişler.
Aşçılar, kuşaktan kuşağa anlatılan ve yalnızca hastalara yedirilen bir diyet yemeğini daha özenli bir şekilde yeniden yapmaya karar vermişler.
Düve, toklu veya genç sığırın taze ve yağsız olan bacak kısmından alınan etin geleneksel yöntemle, tahta tokmakla dövülerek sinirlerin özenli bir şekilde ayıklanmasıyla pişirdikleri köftelerin Abdi paşaya dokunmaması üzerine bu yemek oldukça sık pişirilmeye başlanmıştır.
Kör Abdi paşa bu yemeği o kadar çok beğenmiş ve o kadar çok isteyerek yemiştir ki, yüzlerce yıldan beri yalnızca hastalara yapılan bu diyet yemeği günümüze kadar Abdigör köftesi adıyla anılmaya başlanmıştır."
Abdigör Köftesi'nin Hikayesi Nedir?
Geleneksel Türk mutfağında Türk mutfağı şeflerinin elinden en iyi lezzetlerden ve köfte tariflerinden Abdigör Köftesi nasıl yapılır?
"Macun gibi dövülmüş et bıçakla sürekli karıştırılarak sinirleri ayıklanır. Et bu şekilde yaklaşık 2 saat tokmaklanarak hamur gibi yapılır. Tokmakla dövülen et kıvama geldiğinde içine soğan ve tuz eklenerek yoğrulur. Her bir köfte 200-250 gram ağırlığında, küçük bir elma büyüklüğünde top haline getirilir.
Köfteler içinde kaynar su bulunan güveç veya tencere içine konulduktan sonra tandır veya ocakta pişirilir. Köfteler kaynar suyun üzerine çıkmışsa pişmiş demektir.
Geleneksel
Türk Mutfağı Yemek Arşivinde yer alan bilgilere göre Köfteler güveç veya tencere içinden çıkarıldıktan sonra bu et suyunun içine dağ ve yaylalardan toplanan ince kıyılmış yabani nane, kekik ve pirinç katılarak pilav yapılmaktadır. Bilinen
şeflerin özel yemek tarifleri arasında Oldukça lezzetli olan pilavın üzerine de köfteler konularak servise sunulmaktadır.
Abdigör Köftesi Tarifi
Abdigör Köftesi Kullanılan Malzemeler
Abdigör Köftesi (Köfte İçin) :
* 800 Gram Kemiksiz Kuzu Veya Dana Eti (Yağsız Ve Sinirsiz)
* Yeteri Kadar Su,
* Tuz,
* Karabiber
Yöresel Yemeklerimizden "Abdigör Köftesi" nasıl yapılır?
Abdigör Köftesi Pilav İçin:
* 2 Su Bardağı Pirinç
* 3 Su Bardağı Su, Tuz
Abdigör Köftesi Üzeri İçin:
* 1 Adet Büyük Boy Soğan
* Bir Buçuk Çorba Kaşığı Tereyağı
Abdigör Köftesi Yapılışı:
Köfte için eti kasabınızda dövdürüp hamur haline getirin, içine tuz ve karabiber ekleyip yoğurun. Harçtan 8 parça koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayarak top haline getirin. Köfteleri 4 su bardağı suda haşlayın ve suyun içinden süzgeçle çıkarın.
Pilav için köfteleri haşladığınız sudan 3 su bardağını bir tencereye alın ve kaynatın. Tuz ekleyin ve bol suyla yıkanmış pirinci katın. Önce harlı, sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Üzeri için yarımay şeklinde doğranmış soğanı tereyağında karamelize olana kadar kavurun. Servis tabağına aldığınız pilavın üzerine köfteleri yerleştirin ve karamelize soğanla birlikte servis yapın.
Sucuk Köftesi Tarifi
Sucuk Köftesi Kullanılan Malzemeler
* 500 Gram Az Yağlı Kıyma,
* 8 Diş Sarımsak,
* 2 Yemek Kaşığı İrmik,
* 1 Çay Kaşığı Kimyon,
* 1 Çay Kaşığı Pul Biber,
* Yarım Çay Kaşığı Karabiber,
* 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası,
* Tuz.
Sucuk Köftesi Yapılış Tarifi
Kıymayı yoğurmaya uygun bir kaba koyun. Irmik, kimyon, pul biber, karabiber ve biber salçasını ilave edin. Sarımsakları ayıklayın, tuz ile havanda dövün ve diğer malzemelere katın. Bir kaşık su ilave ederek elinizle 2-3 dakika iyice yoğurun.
Sonra 10-15 dakika süre ile dinlenmeye bırakın. Yassı veya yuvarlak köfteler yapın, ızgarada veya çok az yağ konmuş yapışmaz tavada pişirin ve sofraya getirin. Kıymayı yağsız bulduğunuz takdirde bir miktar zeytinyağı ilave edebilirsiniz. Pul biber ve biber salçasında tuz bulunduğu için tuz koyarken dikkatli olmak gerekir.
Türk aşçı haberleri tarafından paylaşılmış olan Sivas köftesinin tarifini veriyoruz. Sivas yöresinde oldukça ünlü olan bu köfte açıkçası en doyurucu köftelerden biridir.
En Eski Köfte Tariflerinden Sivas Köftesi İçin Bilmeniz Gerekenler
En Meşhur Köfte Çeşitlerinden Sivas Köftesi Malzemeleri
* 1 Kg. Et
* 1 Yemek Kaşığı Tuz,
* 2 Adet Domates
* 4 Adet Sivri Biber
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Köftelerden Sivas Köftesi Nasıl Yapılır?
İlk Olarak Kıyma, Uygun Miktarda Tuzla Yoğrulur Ve Köfte Hazırlamaya Uygun Bir Şekilde Çektirilir.
Daha sonra bu çektirilen kıyma yoğrularak buzlukta bir gün dinlenmeye bırakılır. Bir günlük dinlenme sonrasında Sivas köftesini pişirme işlemlerine başlanabilir. İlk olarak hazırlanmış olan yumurta beyazı eller iyice temizlendikten sonra avuç içine sürülür ve yumurtalı ellerle kıymadan uygun büyüklükte parçalar koparılmaya başlanır. (Tercihen avuç büyüklüğünde)
Burada dikkat edilmesi gereken husus; köftelerin düz ve yassı şekilde olmasıdır. Sivas köftesinin en büyük özelliği düz ve yassı şekilde olmasıdır. Kıymalar yumurta beyazıyla beraber şekil verildikten sonra bir tavada yağsız olarak ya da ızgarada kızartılır.
Sonrasında hazırlanmış olan domatesler ve biberler dilimlenerek beraber kızartılır. Sebzeler kızartıldıktan sonra Sivas köftesinin üzerine serpilir ve tabaklara konur. Afiyet olsun.
En Eski Köfte Tariflerinden Trabzon'un En Meşhur Köftesi
Şimdi de sizlere Trabzon yöresinde en meşhur köftelerden biri olan Akçaabat köftesinin tarifini vereceğiz. Bu köfte Akçaabat'ta değil tüm ülke genelinde en meşhur köftelerden biridir. Daha doyurucu bir köfte olan bu köftenin sırrı yağsız kıymadan yapılıyor olmasıdır.
En Meşhur Köfte Çeşitlerinden Akçaabat Köftesi İçin Gereken Malzemeler:
* 1,5 Kilo Yağsız Dana Kıyma
* 300 Gram Çember Yağı (İç Yağ)
* 6-7 Diş Sarımsak
* 300 Gram Bayat Ekmek
* Yarım Çay Bardağı Sade Maden Suyu
* Tuz
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Köftelerden Akçaabat Köftesi Yapılışı:
Kıyma ve yağı, kıyma makinesinde çektiriyoruz. Ekmekle beraber, soyduğumuz sarımsakları da kıymaya ekleyerek, ikinci defa makinede çektiriyoruz. Malzememizi tezgahın üzerine alıyoruz.
15 dakika kadar ezerek yoğuruyoruz. Köftemizin yumuşak olması için, yarım çay bardağı sade maden suyu ekliyoruz. Elimizi hafifçe ıslatıp, harcımızdan avuç içini kadar parçalar koparıyoruz.
Elimizde hafif yuvarlayıp, yassılaştırıyoruz. Çok ince ya da çok kalın olmayan köfteler elde ediyoruz. Köftelerimizi birkaç saat önce yapıp, streçleyerek dolapta dinlendiriyoruz. İster ızgarada, isterseniz mangalda pişirip, sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun…
En Eski Köfte Tariflerinden İnegöl Köftesi Tarifi
Köfte denildiği zaman akıllara ilk olarak İnegöl köfte gelir. Adını Bursa'nın İnegöl ilçesinden alan bu köfte bilinen köftelerden çok daha farklıdır. Çünkü bu köfte tarifinde yumurta yoktur. Ünü tüm ülkeyi saran bu köfte genellikle İnegöl'de daha lezzetli yapılır ve sunulur. Vereceğimiz tarifle sizlerde lezzetli İnegöl köftesi yapabileceksiniz.
En Meşhur Köfte Çeşitlerinden İnegöl Köfte İçin Gereken Malzemeler:
Köfte Mayası İçin;
250 Gr Orta Yağlı Dana Döş Kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Yarım Çay Kaşığı Karbonat
2 Damla Limon Suyu
Tuz
Köfte İçin;
* 1 Kg Orta Yağlı Kıyma
* 1 Adet Kuru Soğan
* 1 Çay Kaşığı Karbonat
* Tuz
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Köftelerden İnegöl Köfte Yapılışı:
Köfte için çektirdiğiniz bir avuç kadar kıymayı, yoğurma kabına alın. Tuz ile 10 dakika yoğurun. Daha sonra rendelenip suyu sıkılmış soğanı, karbonatın üzerine 2 damla limon suyu sıkarak en az 15 dakika yoğurun. Hava almayacak şekilde buzdolabında 6 saat bekletin.
Altı saat sonunda köfte harcı için gereken malzemeleri (kuru soğan hariç) karıştırıp, 15 dakika yoğurun. Ardından daha önce hazırladığınız mayayı ekleyip, yarım saat yoğurun. Hava almayacak şekilde buzdolabına koyup, 18 saat dinlendirin.
Bir gece dinlenmiş harcımıza pişirmeden 1 saat önce kuru soğanı rendeleyip suyunu sıktıktan sonra posasını katarak karıştırın. Mandalina büyüklüğünde parçalar kopartarak elinizle silindir şeklinde rulo yapıp, baş kısımlarını bıçakla düzleyin. Döküm tavada, az yağla pişirip servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
En Eski Köfte Tariflerinden İzmir'in Gözdesi İzmir Köfte
İzmir Türkiye'nin en güzel şehri ve en büyük üçüncü kentidir. Bu şehir genelde simit yani gevrekle meşhur olsa da en az midyesi kadar köftesiyle de meşhurdur. Lokantaların demirbaş köftelerinden biri de İzmir Köfte'dir. Adını İzmir'den alan bu köfte oldukça da lezzetlidir. Şimdi sizlere tıpkı lokantalardaki kadar lezzetli İzmir köfte tarifi vereceğiz.
En Meşhur Köfte Çeşitlerinden İzmir Köftesi Malzemeler;
* 4 Tane Patates
* 2 Adet Domates
* 4 Adet Yeşil Biber
İzmir Köftesi İçin:
* 1 Adet Rendelenmiş Kuru Soğan
* 500 Gram Orta Yağlı Kıyma
* 3 Yemek Kaşığı Bayat Ekmek İçi Veya Galeta Unu
* 1 Adet Yumurta
* Birer Çay Kaşığı Tuz,
* Karabiber,
* Kimyon
İzmir Köfte Sosu İçin:
2 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
2 Adet Rendelenmiş Domates
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
2 Su Bardağı Su
½ Çay Kaşığı Tuz
Kızartmak İçin:
* 1,5 Su Bardağı Sıvıyağ
Geleneksel Türk Mutfağında En İyi Köftelerden İzmir Köfte Yapılışı;
Köfte harcı için; orta yağlı kıyma, rendelenmiş kuru soğan, bayat ekmek içi, yumurta ve baharatları oval kap içine alıp özleşene kadar yoğurun. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp avuç içerisinde yuvarlayarak şekil verin. Hazırladığınız köfteleri servis tabağına alıp bekletin. Kabuklarını soyduğumuz patatesi elma dilimleri şeklinde kesin.
Domatesleri halka şeklinde doğrayın. Biberlerin sap kısmını kesip ortadan ikiye yarın. Sıvıyağı derin bir tencerede kızdırın. Sırasıyla patates ve köfteleri kızartın. Fazla yağını süzmesi için kâğıt havlu üzerinde bekletin.
Sos için:
sıvı yağı kızdırın. Domates salçasını iki dakika kadar kavurun. Rendelenmiş domatesleri ekleyin. Kavrulan domatese sıcak su ve tuzu ilave edin. 5 dakika kadar piştikten sonra ocaktan alın.
Köfte ve patatesleri fırın tepsisine sırayla dizin
Aralarına domates ve yeşilbiber dilimlerini yerleştirin. Hazırladığınız sosu üzerlerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika biber ve domates dilimleri kızarana kadar pişirin.
Ilık olarak servis edin.
Afiyet olsun.
* Şiş Köfte Tarifi “Isparta”
* Kadınbudu Köfte Tarifi
* Pişi Köfte Tarifi “Isparta”
* Terbiyeli Ekşili Köfte Tarifi
* Kadın Budu Köfte Tarifi
* Ekşili Köfte Tarifi
* Edirne Köftesi Tarifi
* Satır Eti Tarifi "Satır Kıyması"
* Akçaabat Köfte Tarifi
* Adapazarı Islama Köftesi
* Fellah Köftesi Tarifi
* Sivas Köftesi Tarifi
* Badem Köftesi Tarifi
* Cacıklı Arap Köftesi Tarifi
* Abdigör Köftesi Tarifi
* Tuvalak Köfte Tarifi
* Sucuk Köftesi Tarifi
* Patatesli Şişte Köfte Tarifi
* Hindi Köftesi Tarifi
* Patates Köftesi Tarifi
* Sac Köftesi Tarifi
* Fırında Biberli Köfte Tarifi
* Geleneksel Türk Mutfağında En Lezzetli Köfteler Nasıl Yapılır?
* Nefis Köfte Yapmanın Püf Noktalar Nelerdir?
* Geleneksel Türk Mutfağında Tarhana Köftesi
* Acem Köftesi Tarifi
* Yörük Yemeklerinden Evde Topalak Nasıl Yapılır?
* Nohutlu Milas Köftesi (Ekşili Köfte) Nasıl Yapılır?
* Darüzziyafe Köftesi...
* En Pratik Köfte Nasıl Yapılır?
* En Eski Köfte Tariflerinden "Taş Köfte" Nasıl Yapılır?
* En İyi Muğla Yemeklerinden Ekşili Köfte Nasıl Yapılır?
* Annemin Köftesi...
* Islama Köfte Nasıl Yapılır?
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Sizler için hazırlamış olduğumuz bu nefis ve lezzetli köfte tarifini denediğinizde sayfanın en altında bulunan yorumlar düşüncelerinizi yazarak köfte severler ile paylaşmanızı ümit ederiz…