Dünya Kayısı Başkentinde Kayısı Çiçeği Şenlikleri Başladı
"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da,
fuar ve festivallerden "Hayat Çiçek Açıyor" sloganıyla gerçekleştirilen 2. Kayısı Çiçeği Şenlikleri başladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Malatya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, bazı kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin desteğiyle düzenlenen etkinliğin açılış töreni, Sümerpark'ta yapıldı.
Türkiye
gastronomi haberlerinde de yer alan bilgilere göre Vali Aydın Baruş, buradaki konuşmasında, Malatya'nın köklü tarihinin yanı sıra zengin mutfak kültürüne sahip olduğunu söyledi.
Kentin bu anlamda her yönüyle dünyaya tanıtılmaya değer olduğunu ifade eden Baruş, şöyle konuştu:
"Malatya gastronomisinin, yemeklerinin, mutfağının tanıtılması anlamında da bu festival önem taşıyor. Bu festivalin ikincisi düzenleniyor. Önümüzdeki yıllarda inşallah bu festival gastronomi festivali haline gelir ve Türkiye'nin dört bir tarafından çok değerli mutfak uzmanlarını burada ağırlarız. Bugün aramızda çok değerli gastronomi yazarlarımız var. Malatya mutfağının tanıtımı açısından misafirlerimizin burada yapacağı incelemeler, çalışmalar büyük önem taşıyor.
Türkiye
turizm haberlerinde Malatya'da sadece bulgurla yapılan 80 civarında köfte var. Malatya mutfağının değeri buradan bile anlaşılır. Bu konuda uzmanlar çalışmalarını yürütüyorlar. En önemli argümanlarımızdan birisi, önümüzdeki süreçte UNESCO süreci. Yaratıcı Şehirler Ağı'na gastronomi alanında başvuru için gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz. İnşallah bu süreci başarıyla tamamlayarak tarihle gastronomiyi birleştireceğiz."
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da kayısıdan sağlanan katma değeri arttırmak için önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini aktardı.
En az 2 milyar doların kayısı sayesinde Malatya'da katma değer olarak kalmasını hedeflediklerini belirten Gürkan, "Bu şenlik de kayısının önemi noktasında vatandaşımızın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve ardından kayısı ürününün gerek besin gerek gıda gerek ambalaj çeşitlendirilmesi açısından yeni bir formata büründürülmesini sağlamak açısından önemli. Dünyada kayısı ticaretinin toplamı 5 milyar doların üzerinde. Biz burada 250 milyon dolarla yetinirsek bu bizim için doğru bir yaklaşım olmaz." ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, yöresel yemeklerin tanıtıldığı stantları gezerek bilgi aldı.
27 Mart'a kadar sürecek şenlik kapsamında kayısı çiçeği foto maratonu, Arslantepe Höyüğü'nün gezilmesi, Türk sanat müziği konseri ve coğrafi tescilli yemek yarışması gibi etkinlikler yapılacak.
Kayısı Çiçeği Şenlikleri Program Akışı
25 Mart Cuma 2022
09:00 - Kayısı Çiçeği Foto Maratonu Başlangıcı (Kayıtlar Fotoğraf Makinesi Müzesi)
10:00 – Şenliklerin Başlama Töreni (Sümer Park Yöresel Ürünler Alanı)
11:00 – Şehrin Lezzetleri ( Sümer Park Yöresel Ürünler Alanı)
14:00 – Arslantepe Ziyareti (Battalgazi)
20:00 – Bahar Nağmeleri Türk Sanat Müziği Konseri ( Kongre Kültür Merkezi )
26 Mart Cumartesi
10:30 – Yeşilyurt İlçesi Gezisi
15:00 – Coğrafi Tescilli Malatya Yöresel Ev Yemekleri Yarışması (MABESEM)
16:00 – ‘Kayısı ve Sağlığımız’ Konulu Sunumlar (MABESEM Konferans Salonu)
17:30 – Sanat Sokağı Gezisi
27 Mart Pazar
09:00 – Bisiklet Turu (Arslantepe Höyüğü Start, Kale İlçesine Hareket)
10:30 – Akçadağ Trekking
11:00 – Yamaç Paraşütü ( Kale İlçesinde )
12:30 – Plaket Töreni ( Bisiklet ve Yamaç Paraşütü temsilcilerine plaket )
14:30 – Gastronomi Ekibi ve Medyanın Kale İlçesine Geçişi
15:00 – Kayısı Bahçelerinde Gezi
17:30 – Kale MYO’nda Etkinlikler