Şeb-i Yeldâ Gecesi

Şeb-i Yeldâ Gecesi "Nardugan"

Eski Türk kültüründe nardugan olarak kutlanan bayram günü. Gün ile gecenin kavgasında güneşin galip çıkmaya başladığı gün. Nardugan bayramı ile kast edilen nevruz muydu, böyle bir bayram kayıtlarda var mı..

Şeb-i Yeldâ Gecesi Nedir?Şeb-i Yeldâ Gecesi Nedir?  "Nardugan"
Tolunay Sandıkcıoğlu
 
Bugün 21 Aralık 
Şairin de dediği gibi şeb-i yeldâ gecesi. 
 
En uzun geceyi yaşayacağımız bugün pek çok kültürde kutsanmış, gelenekler oluşturmuş. 
 
Eski Türk kültüründe nardugan olarak kutlanan bayram günü. Gün ile gecenin kavgasında güneşin galip çıkmaya başladığı gün. Nardugan bayramı ile kast edilen nevruz muydu, böyle bir bayram kayıtlarda var mı, konunun uzmanları hâlâ tartışmakta.
 
Iskitlerde, Romalılarda, Perslerde, Orta Asya'da kutlanan bu en uzun gecede evde bereket için nar kırmak, nar yemek âdet hâline gelmiştir. 
 
İran'da, Azarbeycan'da ve Orta Asya'daki Türk devletlerinde hâlen Şeb-i Yelda gecesinde büyüklerin evinde toplanıp küçüklere hediyeler verilir, sofralarda nar eksik edilmeden yemişler yenir. Gecenin bitip gündüzün olması beklenerek ışığın karanlığa galip gelişi kutlanır. 
 
Şeb-i Yeldâ Gecesi Nedir?
Kış meyvesi olan nardan, çarşıdan bir tane alınıp evde binbir taneye ayrılan bu ünlü meyveden bereket umulan gün, bugün. Nar yenirse evin bereketinin artacağına, hastalıkların def edileceğine, küslüklerin biteceğine inanılan gün.
 
Şeb-i Yeldâ Gecesi Nedir?
Siz de bir nar alıp yiyin, geleneklere ister inanın ister inanmayın. Narın şifasından faydalanmak için fazlasına ihtiyacınız yok. 
 
Herkese şifalar olsun... 
 
Türk aşçı haberleri not:
Sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntı'dır.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler