Eski Türk kültüründe nardugan olarak kutlanan bayram günü. Gün ile gecenin kavgasında güneşin galip çıkmaya başladığı gün. Nardugan bayramı ile kast edilen nevruz muydu, böyle bir bayram kayıtlarda var mı..
Şeb-i Yeldâ Gecesi Nedir? "Nardugan"
Tolunay Sandıkcıoğlu
Bugün 21 Aralık
Şairin de dediği gibi şeb-i yeldâ gecesi.
En uzun geceyi yaşayacağımız bugün pek çok kültürde kutsanmış, gelenekler oluşturmuş.
Eski Türk kültüründe nardugan olarak kutlanan bayram günü. Gün ile gecenin kavgasında güneşin galip çıkmaya başladığı gün. Nardugan bayramı ile kast edilen nevruz muydu, böyle bir bayram kayıtlarda var mı, konunun uzmanları hâlâ tartışmakta.
Iskitlerde, Romalılarda, Perslerde, Orta Asya'da kutlanan bu en uzun gecede evde bereket için nar kırmak, nar yemek âdet hâline gelmiştir.
İran'da, Azarbeycan'da ve Orta Asya'daki Türk devletlerinde hâlen Şeb-i Yelda gecesinde büyüklerin evinde toplanıp küçüklere hediyeler verilir, sofralarda nar eksik edilmeden yemişler yenir. Gecenin bitip gündüzün olması beklenerek ışığın karanlığa galip gelişi kutlanır.
Kış meyvesi olan nardan, çarşıdan bir tane alınıp evde binbir taneye ayrılan bu ünlü meyveden bereket umulan gün, bugün. Nar yenirse evin bereketinin artacağına, hastalıkların def edileceğine, küslüklerin biteceğine inanılan gün.
Siz de bir nar alıp yiyin, geleneklere ister inanın ister inanmayın. Narın şifasından faydalanmak için fazlasına ihtiyacınız yok.
Herkese şifalar olsun...
Türk aşçı haberleri not:
Sn. Tolunay Sandıkcıoğlu hocamızın sosyal ağından alıntı'dır.