Van Otlu Peyniri Nedir?

Van Otlu Peyniri Nedir?

Van Otlu peyniri nedir? Geleneksel Türk mutfağında en sevilen peynirlerden olan Van Otlu peyniri nasıl yapılır? En farklı peynir çeşitlerinden Van Otlu peynirinin özellikleri nelerdir? Yöresel peynir türle..

Van Otlu peyniri nedir? Geleneksel Türk mutfağında en sevilen peynirlerden olan Van Otlu peyniri nasıl yapılır? En farklı peynir çeşitlerinden Van Otlu peynirinin özellikleri nelerdir? Yöresel peynir türlerinden Van Otlu peynirinin içerisine hangi otlar konur? 
 
Yöresel peynirlerden Van Otlu peynirini ünlü yapan nedir? Van Otlu peynirinin bilinmeyenleri nelerdir? İnternet üzerinde arama motorlarına Van Otlu peyniri hakkında en çok sorulan sorular ve cevaplarını bu haberimizde bulacaksınız...
 
Türk aşçı haberleri olarak Van Otlu peynirini araştırdık....
 
Van Otlu peynirin içinde hangi ot var?
 
Özel Bir Lezzet Otlu peynir; tadı, aroması ve üretim kalitesiyle Van'la özdeşleşmiştir. Koyun sütü üretiminin artması ve birçok otun bahar aylarında yetişmesi nedeniyle bahar aylarında üretilir. Otlu peynire 25 değişik ot katılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları: Sirmo, mendi, heliz, yabani nane ve kekiktir.
 
Van otlu peyniri hangi sütten yapılır?
 
Otlu peynir yapımında hammadde olarak kullanılan süt, daha ziyade koyun sütüdür.
 
Otlu peynir neye iyi gelir?
 
Otlu peynir, güçlü içeriği sayesinde bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır ve düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. İçeriğinde bulunan triptofan maddesi sayesinde stresi düşürücü özelliği de bulunan otlu peynir, depresyon riskini en aza indirmektedir.
 
Van otlu peynir nasıl yenir?
 
Otlu peynir, içinde kullanılan otların aromasını taşır ve genelde sade halde tüketilir. Omlet gibi yemeklerin üzerine rendelenerek kullanılabilir veya kahvaltılık ekmeklere eklenir. Özellikle lavaş ekmekle birlikte yenilen otlu peynir, yemeklerde ve sos yapımında kullanılmaz.
 
Otlu peynir dondurucuya konur mu?
 
Peynir, derin dondurucuda güvenle saklanabilir. Çoğunlukla peynirler pastörize edilmiş ve yıllandırılmış olduğundan hava geçirmez bir kapta buzdolabında çok uzun süre bozulma tehlikesi olmadan saklanabilir.
 
Otlu Peynir ne kadar?
 
Dönem İçi En Yüksek Fiyat: 80,56 TLDönem İçi En Düşük Fiyat: 66,78 TLŞu Andaki Fiyat: 66,78 TLŞu andaki fiyat son 6 ayın en ucuz fiyatı!
 
Van otlu peynirin tuzu nasıl alınır?
 
Eğer peynir dilimlenirse, su ile temas eden yüzey artacağından peynir tuzu daha etkili şekilde suya geçer. Tuzunun azaltılması için peynir, su yerine süt ya da tuzsuz ayran içerisinde de bekletilebilir. Bu durumda peynirin tuzunun azaltılmasının yanında farklı bir lezzet kazanması da sağlanmış olur.
 
Siirt otlu peyniri nasıl yapılır?
 
Taze peyniri, salamura haline getirdikten sonra tuzlanır, Daha sonra orta sertlikte bir kıvam elde edilmesi için, peynir otu ile karıştırıldıktan sonra bidonlara doldur. Kıvama gelmesi için belirli süre bekletildikten sonra müşterilerin beğenisine sunulur.
 
Bitlis otlu peynir nasıl yapılır?
 
Yaylalardan, köylerden toplanan koyun veya keçi sütü, mayalanır. Mayalanan süt, yaklaşık bir saat sonra ince ve temiz bezden yapılmış süzeklere alınıp içine yüksek yaylalardan toplanan mendi sirik veya kıçın otu atılarak peynir haline getirilir.
 
Otlu peynir hangi yöreye ait?
 
Eşsiz kokusu ve aroması ile kahvaltı sofralarının sevilen lezzetlerinden olan otlu peynir, Van'ın Erciş ve Gevaş bölgelerinde genel olarak koyun ya da inek sütünden üretilmektedir. Van otlu peyniri içerisinde yabani nane, sirmo, çünk, çöven, dereotu ve kekik gibi birçok ot bulunmaktadır.
 
Otlu peynir hangi hayvan sütünden?
 
Yapımı Van'ın geleneksel otlu peyniri ilkbaharda, hem sütün hem de otun bol olduğu dönemde, genellikle koyun sütünden üretilir. Ancak, koyun sütüne inek ve keçi sütü de karıştırıldığı olur. Sütler çiğ olarak ya da çok az ısıtılarak mayalanır.
 
Otlu peynir hangi ottan yapılır?
 
Bahar aylarında yeşillenen Van'ın verimli topraklarından elde edilen otlarla yapılır. Sadece bir değil birkaç otla yapılan Van otlu peynir otu çeşitli isimlerle anılmaktadır. Sirmo, suh, mendi, yabani kekik, heliz ve yabani nane gibi otlardan oluşan bu peyniri yapmak biraz sabır ve zaman isteyecektir.
 
Otlu peynirin faydaları nelerdir?
 
Otlu peynir, güçlü içeriği sayesinde bağışıklık sistemi için oldukça faydalıdır ve düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. İçeriğinde bulunan triptofan maddesi sayesinde stresi düşürücü özelliği de bulunan otlu peynir, depresyon riskini en aza indirmektedir.
 
Otlu peynir nasıl muhafaza edilir?
 
Tuzlanan peynir ışık almayan bir ortamda muhafaza edilir veya toprağa gömülerek uzun süre saklanabilir. Marketlerden mozarella, Kars kaşarı, dil peyniri gibi küçük paketler halinde satın alınan otlu peynir ise ambalajının içinde buzdolabında saklanmalıdır.
 
Van Otlu Peynirinin Özellikleri Nelerdir?
 
Özel Bir Lezzet Otlu peynir; tadı, aroması ve üretim kalitesiyle Van’la özdeşleşmiştir. Koyun sütü üretiminin artması ve birçok otun bahar aylarında yetişmesi nedeniyle bahar aylarında üretilir. Otlu peynire 25 değişik ot katılabilmektedir. Bunlardan başlıcaları: Sirmo, mendi, heliz, yabani nane ve kekiktir. 
 
Ot ve cacık; peynirin karakteristik yapısını, tadını ve aromasını oluşturmaktadır. Van’a has otlar, peynirin besin değeri artmakta, hazım dercesi yükselmekte ve insan sağlığına zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirmektedir. 
 
Anadolu’nun Sunduğu Nefis Tat Yüksek meralarda beslenen koyunlardan elde edilen süt, yüzyılların birikimi olan çeşitli işlemlerden geçirilerek, Peynirin kıvamı tutturulur. Kıvamı tutturulan peynir, tuzlanarak toprak küplere doldurulur, dolum işleminde peynirin içinde boşluk kalmamasına dikkat edilir. 
 
Toprağa gömülen peynirler, 3 ile 7 ay sonra tüketilmeye hazır hale gelir.Otlu peynire katılan sirmo ve kekik gibi otların antimikrobiyal özelliklere sahip oldukları bilim adamlarınca tespit edilmiştir. Sirmo, kekik ve diğer otlarda karoten ve c vitamini yüksek oranda bulunmaktadır. 
 
Otlu Peynir, doyurucu özelliği ve sahip olduğu besinsel içerikle adeta organik bir ilaç hükmündedir. C vitamini yönünden dünyanın en zengin peyniri olma özelliğini taşımaktadır.
 
Van yaylalarında yetişen koyunlardan elde edilen sütün, Van’a has otlarla buluşarak meydana gelen otlu peynir, besin değeri ve sahip olduğu lezzetiyle Van’ın vazgeçilmez tatlarındandır.
 
Van Otlu Peynirinin Kalori ve Besin Değeri Nedir?
 
Van kahvaltılarının baş tacı otlu peynir ile sandviç, tost ve omlet bile yapabilirsiniz. Koyun sütünden elde edilen Van otlu peyniri kalori miktarının sağlığı tehdit eden bir durumu olmamaktadır. İnce bir dilim yediğinizde 25 kalori almış olursunuz. Tabi bu ince dilim 25 gram ise.
 
Protein açısından oldukça zengin bir peynir türüdür. Koyun sütünün faydaları bu peynirle vücuda yansımaktadır. İnce bir dilimde 3.88 protein vardır. 0.23 karbonhidrat, 6.5 gram yağ içermektedir. Kas ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum değeri ise 175 olarak tespit edilmiştir. Tam bir kalsiyum ve protein deposudur.

 



Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler