Taze Balık Nasıl Olmalı?

Taze Balık Nasıl Olmalı?

Balığın üstüne bastırdığınızda bir çukur oluşuyorsa ve bu çukur bir süre öyle kalıyorsa, balığın gözleri bulanıksa ve solungaçları matlaşmışsa buzhane balığıdır. Balık aldıysanız poşetinde

Taze Balık Nasıl Olmalı?
Şef Mehmet Kudat
 
1 Eylül Av Yasağı Biti Vira Bismillah Bereketli Olsun...
 
Balığın üstüne bastırdığınızda bir çukur oluşuyorsa ve bu çukur bir süre öyle kalıyorsa, balığın gözleri bulanıksa ve solungaçları matlaşmışsa buzhane balığıdır.
 
Taze balık deniz kokar. Marketten donmuş balık aldıysanız poşetinde sızıntı olmamasına dikkat edin, çünkü eğer sızıntı varsa o balık taze değildir balık deyince işin ustasına bırakalım...
 
Haydi bakalım vira bismillah, Balık sezonu başladı...
 
Balıkların lezzetleri cinslerine göre değişse de hangi balığın hangi ayda yenildiği de balık takviminde lezzet açısından önemli. Balıkların hangi aylarda lezzetli olduğu konusunda şu bilgiler veriliyor:
 
Taze Balık Nasıl Olmalı?
OCAK Ayında Avlanacak Balıklar: 
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.
 
ŞUBAT Ayında Avlanacak Balıklar: 
Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.
 
MART Ayında Avlanacak Balıklar: 
Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.
 
NİSAN Ayında Avlanacak Balıklar: 
Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.
 
MAYIS Ayında Avlanacak Balıklar: 
Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.
 
HAZİRAN Ayında Avlanacak Balıklar: 
Balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.
 
TEMMUZ Ayında Avlanacak Balıklar: 
Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişli.
 
AĞUSTOS Ayında Avlanacak Balıklar: 
Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın ise en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kefal tavsiye edilmez.
 
EYLÜ Ayında Avlanacak Balıklar: 
Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.
 
EKİM Ayında Avlanacak Balıklar: 
Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar.
 
KASIM Ayında Avlanacak Balıklar: 
Uskumrunun en iyi zamanı. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en nefis olduğu ay.
 
ARALIK Ayında Avlanacak Balıklar: 
Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanı. Bol miktarda tekir çıkar.
 
Balığın faydaları nelerdir?
 
Taze Balık Nasıl Olmalı?
Kalp hastalıklarını önlemeye yardımcıdır. Kandaki yağ düzeyinin dengelenmesini sağlar. Göz sağlığını destekler. Stres ve depresyon tedavisinde yardımcı olur. intihar riskini azaltır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. hastalıklara karşı korur. Cilt sağlığını korur. Beyin gücünü arttırır. hafızayı güçlendirir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler