Üzüm Kurutma Yöntemleri

Üzüm Kurutma Yöntemleri

3 Farklı Yöntemle Kış Hazırlıklarından Evde Üzüm Nasıl Kurutulur? Güneşte Üzüm Kurutma Yöntemi, Fırında Üzüm Kurutma Yöntemi, Dehidratör ile Üzüm Kurutma Yöntemi...

Üzüm Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
 
Ev İçi Uygulanabilecek Bir Yöntem: Evde Üzüm Nasıl Kurutulur?
 
Daha basit düzeyde kurutma işlemi gerçekleştirmek için evi içi yöntemler de mevcut. Öncelikle malzemelerin belirli oranlarını vererek bu bahsi genişletebiliriz.
 
Üzüm Kurutmada Kullanılan Malzemeler
 
*  10 kilo üzüm, 
*  15 litre su, 
*  1 su bardağı zeytinyağı
*  1 çay bardağı üzüm kurutma sodası
 
Üzüm Kurutmanın yapılış tarifi
 
Kazan ya da büyük bir kabın içine 1 çay bardağı üzüm kurutma sodasını, 1 su bardağı zeytinyağını ve 15 litre suyu koyuyorsunuz. İç içe geçmeleri için bu malzemeleri iyice karıştırıyorsunuz. Bekleyen 10 kilo kadar üzümü de her tanesini kapsayacak şekilde bu harmanın içinde batırıp çıkarıyorsunuz. Güneşli bir alanda büyük bir bez üzerine yayarak kurutma işlemine hazır hale getiriyorsunuz.
 
Günde birkaç defa üzümlerin diğer yüzlerini çevirerek 4 – 6 gün boyunca güneşte bekletiyorsunuz. Kuruma istediğiniz düzeye ulaştıktan sonra üzümleri toplayıp hava almayan, rutubetsiz bir ortamda koruma sağlıyorsunuz. Daha sonra dilediğiniz zaman üzümleri toplayabilir, tüketebilirsiniz.
 
Üzüm Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
En sevilen meyvelerden biri olan üzüm; Yöresel mutfaklarımızda kırmızı, yeşil ve siyah olmak üzere 3 farklı rengiyle damaklara hitap ediyor. Bunun yanı sıra vücut sağlığı için çok sayıda faydası bulunan bu lezzetli besinin genel olarak ılıman iklime sahip coğrafyalarda yetiştiğine rastlıyoruz. Ayrıca üzümün bol sulu, tatlı ve sağlığa yararlı olduğu için taze haliyle olduğu kadar kurutulmuş haliyle de sevilerek tüketildiğini görüyoruz. Bu noktada, üzüm nasıl kurutulur sorusu zihinlerde yankılanmaya başlıyor.
 
Eğer siz de kuru üzüm yemeyi sevenlerdenseniz ve kurabiye, kek gibi tatlı ve hamur işlerini kuru üzüm ile tatlandırmayı tercih ediyorsanız, evde üzüm kurutmayı öğrenmenizde büyük fayda var. Üstelik taze aldığınız üzümleri kurutarak çok uzun bir süre boyunca olduğu gibi muhafaza edebilir ve canınız istediğinde dilediğiniz gibi tüketebilirsiniz. Bugün biz de en sevilen kuruyemiş türlerinden biri olan kuru üzümü evde kendi imkanlarınızla nasıl kuru hale getirebileceğinize dair ipuçları vereceğiz.
 
3 Farklı Yöntemle Kış Hazırlıklarından Evde Üzüm Nasıl Kurutulur?
 
Birçok meyve ve sebzenin taze halinin yanı sıra kurutularak da tüketildiğini biliyorsunuz. Üzüm de bu şekilde oldukça sevilen ve sağlığa yararlı kuru meyvelerdendir. Kuru üzümler aylar boyunca saklanabilir ve daha sonra ihtiyaç duyulduğunda tüketilebilir. Hatta kurutulduğu için hacmi küçülen onlarca üzümü saklamak için ufak bir saklama kabı dahi yeterli hale gelecektir.
 
Üzüm Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
Kuru üzüm, görüntüsü kadar tadıyla da tazesinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Ayrıca bozulma süreleri karşılaştırıldığında da kuru üzüm ile taze üzümün arasında büyük bir fark olduğu rahatlıkla gözlemlenebilir. Tam da bu nedenle mevsiminde toplanan taze ve sulu üzümler, meyvenin mevsimi geçtikten sonra bile tüketilebilmesi için kurutulur. Üzüm kurutmak için ise uygulanabilecek birkaç farklı yöntemden söz etmek mümkün. İşte üzüm nasıl kurutulur sorusunun 3 farklı yanıtı...
 
1. Güneşte Üzüm Kurutma Yöntemi
 
Hem doğal hem de oldukça basit olduğu için en çok tercih edilen üzüm kurutma yönteminin güneşte kurutma olduğunu iddia etmek yanlış olmayacaktır. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle kurutacağınız taze üzümleri sağlarından ayırıp bol su ile iyice temizlediğinizden emin olmanız gerekiyor. Ardından üzüm tanelerini birbirleriyle temas etmeyecek şekilde bir tepsi üzerine yayıp üzerini bir örtü ile örtün. Böylece böcekler üzümlerinize ulaşamayacak ve üzümleriniz tozlanmadan kısa sürede kuruyacaklardır.
 
En az 3 gün boyunca güneşte bırakacağınız üzümleri, nemli havalarda içeri almanızda fayda var. Güneşli havalarda ve nem oranı çok yüksek değilken, ortalama 24 °C sıcaklıkta üzümlerinizi kurutmanız en iyi sonuçları almanıza yardımcı olacaktır. Bu esnada eğer gerekiyorsa üzümlerin her tarafının homojen bir şekilde kuruması için aralıklı olarak üzüm tanelerinin diğer tarafını çevirebilirsiniz. Hepsi tamamen kuruduğunda ise kuru üzümlerinizi artık cam veya metal saklama kaplarında saklayabilirsiniz.
 
2. Fırında Üzüm Kurutma Yöntemi
 
üzüm nasıl kurutulur sorusuna yanıt niteliğinde tabak içerisinde duran kuru siyah üzümler
 
Üzüm Kurutma Yöntemleri Nelerdir?
Üzümlerinizi fırın aracılığıyla da kısa sürede kurutabilmeniz mümkün. Bunun için fırınınızı önceden yaklaşık 100 °C’de ısıtın. Bu aşamada üzümleri fırına koymamanız gerekiyor, aksi halde kuru üzüm yerine pişen üzümlere sahip olabilirsiniz. 15 dakika boyunca ön ısıtmaya bıraktığınız fırınınızı şimdi de 60 °C’ye ayarlayın ve fırın tepsisine dizdiğiniz üzümlerinizi fırına yerleştirin. Bu sırada hava dolaşımı olabilmesi için fırın kapağını bir miktar açık bırakın.
 
Fırında üzüm kurutma yöntemi ile üzümleriniz yaklaşık 4 saatte kuru üzüm haline gelecektir. Fakat bu sürenin elbette üzüm türüne ve fırının performansına göre değişebileceğini unutmamalısınız. Elde ettiğiniz kuru üzümlerinizi artık kapalı bir kap içerisinde uzun bir süre saklayabilirsiniz.
 
3. Dehidratör ile Üzüm Kurutma Yöntemi
 
Üzüm nasıl kurutulur sorusuna vereceğimiz son doğal yöntem ise dehidratör, yani gıda kurutucu araç ile üzüm kurutma işlemi. Birçok evde bulunmayan, fakat düzenli olarak meyve-sebze kurutma işlemi yapan kişilerin mutlaka evlerinde bulundurdukları dehidratör adlı cihaz, kurutma sürecini son derece pratik hale getiriyor. Üstelik yukarıda sıraladığımız her iki yöntemde olduğu gibi üzümleri gayet doğal bir şekilde kurutmaya yarıyor.
 
Dehidratör ile üzüm kurutmak istiyorsanız öncelikle temizlediğiniz üzüm tanelerini dehidratörün tepsisine yerleştirin. Hiçbir tanenin birbiri ile temas etmediğinden emin olun. Ardından dehidratörün sıcaklığını 57 °C’ye ayarlayın. Ancak eğer dehidratörünüzün meyve kurutmak için belirlenmiş bir “meyve” ayarı varsa, bunu da tercih edebilirsiniz. Daha sonra ise üzümlerinizin büyük bir kısmının 24 saatin sonunda kuruduğunu gözlemleyebilmeniz mümkün. Fakat bazı üzümlerin bir süre daha dehidratörde kalması gerekebilir.
 
Tüm üzümlerin kuruduğundan emin olmak için her 2 saatte bir kontrol etmenizde fayda var. Böylece üzümlerin 24 saatten önce kuruma olasılığına karşı tetikte olabilir ve fazla pişmelerinin önüne geçebilirsiniz. Ayrıca daha fazla süreye ihtiyacı olan üzüm tanelerini de bu sayede gözlemleyebilirsiniz.
 
Üzüm Kurutmak ile İlgili İlave Bilgiler
 
Üzüm nasıl kurutulur, öğrenmiş olduğumuza göre bir iki ufak detaydan da bahsedebiliriz. Her türlü kurutma yönteminde öncelikle üzümleri yıkayıp süzmeniz gerekir. Bu daha steril bir kuru üzüm elde etmenizi sağlar. Yıkadığınız ıslak haldeki üzümleri kağıt havlu üzerine sererek kısa bir sürede kurutabilirsiniz. Salkım halinde kurutulan üzümler hariç diğer tüm yöntemlerde üzümleri ortamına ipe dizer gibi sıra sıra ve tane tane yerleştirmeniz gerekir. 
 
Bandırılma işlemi olmaksızın güneşte kurutulan üzümler koyulaşır ve ‘’Thompson’’ adı ile de bilinir. Doğal yöntemlerle kurutulan üzümlerse genel olarak Sultaniye adını almıştır. Tüm bunların yanında bir kolaylığı da vardır: Kuru üzüm, herhangi bir işleme tabi tutulmadan rahatlıkla tüketilebilir bir besindir. Kuruyemiş, fırın ürünleri ve tatlı, dondurma gibi yiyeceklerde de bileşen olarak kullanılabilir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler