Mıhlama Peyniri Nedir? Mıhlama Nasıl Yapılır?
Mıhlamanın olmazsa olmazı mıhlama peyniridir. Öyle her peynirden mıhlama yapılmaz. Mıhlama için kullanacağımız peynirin en önemli özelliği eriyebilir olmasıdır. Yani mıhlamaya ekmeği bandığınız zaman peynir ne kadar uzarsa, o kadar uygun bir peynir demektir.
Peki; hangi peynirden mıhlama yapılır? Mıhlama yapımında genellikle kolot peyniri kullanılır. Eğer Kolot peyniri yoksa; çeçil peyniri, Trabzon köy peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır. Bu peynirlerin hepsinin ortak özelliği, eriyebilen peynirler olmaları.
Karadeniz'in mıhlama peynir ihtiyacı Muş'tan Muş'ta bir yılda 300 ton süt işleyerek yaklaşık 200 ton peynir elde eden işletme, elde ettiği ürünlerin yüzde 60'lık kısmını sofraları süsleyen meşhur mıhlama yapımı için Karadeniz bölgesine gönderiyor.
Muş'ta bir yılda 300 ton süt işleyerek yaklaşık 200 ton peynir elde eden işletme, elde ettiği ürünlerin yüzde 60'lık kısmını sofraları süsleyen meşhur mıhlama yapımı için Karadeniz bölgesine gönderiyor.
Kentteki bir süt işleme tesisi; yayla, köy ve çiftliklerden doğal süt toplayarak peynir, tereyağı, yoğurt ve ayrana dönüştürüyor.
Hijyenik ortamda üretilen ürünlerin büyük bir kısmı mıhlama yapımı için Karadeniz'den büyük rağbet görüyor. İşletme sahibi Mustafa Meriç, 1950 yılından beri dededen, babadan kalan peynir üretimine devam ettiğini ve 1992 yılından itibaren ise yoğun talep üzerine Karadeniz illeri için mıhlama peyniri ürettiklerini söyledi.
Muş'un köylerinden günde 10 ton süt alarak peynir, yoğurt, ayran ve kaşar peyniri ürettiklerini belirten Meriç, "Ben bu tesiste üçüncü kuşağım. Süt işliyoruz. Günlük 10 tona yakın süt topluyoruz.
Topladığımız sütleri kaşar peyniri, yoğurt, ayran, kolot peynirine dönüştürüyoruz. Bölgemizin haricinde bu ürünleri Erzurum, Rize, İspir taraflarına gönderiyoruz. Burada 9 personelle çalışıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğal ve katkısız. Buradaki üretimimizin hemen hemen yüzde 60'ını Karadeniz bölgesine gönderiyoruz.
Bizim ürünlerimiz oranın damak zevkine daha uygun olduğu için talep oluyor. Bu taleplere yetişemiyoruz. Yıllık 300 tona yakın
Ustasından Evde Rize Mıhlama Tarifi. Peki Tam Ölçülü Nefis Kuymak Nasıl Yapılır...
Geniş bir kesimin müptelası haline gelen ve yöresel diliyle farklı şekillerde hitap edilen Mıhlama ya da diğer adıyla Kuymak tarifi Karadeniz'den gelen efsane lezzetler arasındaki yerini alıyor. Ana vatanı Karadeniz olan evde Mıhlama - Kuymak tarifini tam kıvamında ve doyumsuz lezzette hazırlayabilmeniz mümkün. İşte, yiyenlerin tadını damaklarında bırakacak ustasından nefis Mıhlama - Kuymak tarifi!
Karadeniz mutfağının olmazsa olmaz lezzeti olarak nitelendirilen Mıhlama veya öteki adıyla Kuymak, yöresel bir lezzet olmasına karşın ülkemizin çok çeşitli bölgelerinde de sıklıkla tercih edilen kilit lezzetler olarak adını yazdırdı. Evde bulunan birtakım temel ve doğru bir şekilde özenle seçtiğiniz doğal malzemelerle Mıhlama - Kuymak tarifini tam kıvamında ve tüm lezzetini muhafaza ederek kolay-hızlı bir şekilde hazırlayabilmeniz mümkün.
Aynı zamanda tarifte verilen malzemelere, miktarına ve yapım usülüne titizlikle uyulduğu takdirde ustalara taş çıkaracak lezzette ve kıvamda Mıhlama Kuymak hazırlayabilirsiniz. Parmakları ısırtan lezzet ünvanına erişen Mıhlama - Kuymak tarifine haberimizde size özel hazırladık. İşte, sofralarınızda şölen havası yakalayabilmeniz için Karadeniz'den gelen efsane lezzet Mıhlama - Kuymak tarifi...
Mıhlama - Kuymak Tarifi İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Sizin için hazırladığımız Mıhlama - Kuymak tarifi 4 kişiliktir. Aynı zamanda Mıhlama - Kuymak tarifinin hazırlaması süresi ve pişirme süresi 20 dakikadır. Öte Yandan Mıhlama - Kuymak'ı pişirirken su yerine süt kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte diğer bir pişirme önerisi olarak, Trabzon peyniri yerine eriyebilen çeçil peyniri de tercih edebilirsiniz.
Servis öneri olarak ise, tereyağının donmaması adına sıcak haliyle bekletmeden servis edebilirsiniz. Son olarak Mıhlama - Kuymak'ın kıvamını ve lezzetini artırabilmek için de, ince çekilmiş ve taze mısır unu yanı sıra kazeini (süt köpüğü) alınmış sade yağ olarak da bilinen tereyağı kullanabilirsiniz.
* 3,5 yemek kaşığı tereyağı
* 3,5 yemek kaşığı mısır unu
* 1,5 su bardağı su
* 250 gram kolot peyniri
Kuymak Nasıl Hazırlanır? Mıhlama - Kuymak Yapılış Tarifi...
Tereyağını sahana aktarın. Kısık ateşte fokurdayana kadar eritin.
Azar azar mısır unu ekleyip, tahta bir kaşıkla mısır ununu kavurmaya başlayın.
Mısır unu renk aldığında suyu ilave edin.
Kaynayan suda şişen mısır ununa tel tel ayırdığınız Trabzon peynirini katıp, karıştırın.
Mıhlamayı aralarda karıştırarak kısık ateşte pişirin. Tereyağı üzerine çıkıp, renk aldığında ocaktan aldığınız mıhlamayı bekletmeden sıcak olarak servis edin.
Deneyecek Olanlara Şimdiden Afiyet Olsun…