Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?

Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?

Deney yapan markalar nasıl anlaşılır? Hayvan deneyi Nedir? Markaları Nasıl Ayırt Ederiz? Cruelty-Free Markalar..

Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
 
Türkiye'de Bulabileceğiniz Hayvan Testi Yapmayan Kozmetik Markaları
 
Günümüzde kullanılan birçok makyaj ve kozmetik ürünü ne yazık ki öncelikli olarak hayvanlar üzerinde test ediliyor. Bu ürünlerin test aşamasında hayvanlar birçok ölümcül kimyasala maruz bırakılıyor. Bu duruma tepki olarak Dünya çapında birçok aktivist hayvan sever dernek milyonlarca imzanın toplandığı imza kampanyaları düzenliyor, yürüyüş ve protestolar organize ediyor ve bu tarz firmaları deşifre ederek insanları boykota çağırıyor. 
 
Bu tepkilerin neticesinde birçok firma da cruelty-free olarak da bilinen, üzerinde hayvan testlerinin yapılmadığı vegan etiketli ürünlere ağırlık vermeye başladı. Kozmetik sektöründe her geçen gün daha fazla firma bu konudaki duyarlılığını artırıyor.
 
Kozmetik Testleri İçin Tek Bir Ülkede 300.000 Hayvan!
 
Öte yandan 2014 senesine kadar Çin’de kozmetik ürünerinin üretiminde hayvan deneylerini zorunlu kılan yasalar olduğu bilinen bir gerçek. Bu sebepten bu ülkede yılda 300.00 hayvanın kozmetik uğruna katledildiği tahmin ediliyor.  
 
Bir ürünü cruelty-free olan markanın diğer tüm ürünleri de aynı şekilde midir?
 
Kozmetik markalarını tamamen hayvan testi yapanlar ve yapmayanlar diye sınıflandırmak çok sağlıklı değil. Çünkü birçok firma kimi ürünlerini cruelty-free yani hayvan testi yapmadan piyasaya sürerken bazı ürünlerde hayvan testleri uygulayarak üretime devam edebiliyor. Veya firmanın kendisi hayvan testi yapmıyorken sunduğu ürünün bileşenlerini tedarik eden firmalar bu deneylere devam edebiliyor. Bu sebepten listemizdeki markların ürün etiketlerinde tavşan logosu veya vegan etiketi olduğundan emin olacak şekilde almanızı tavsiye ederiz. Unutmayalım ki bu ürünlere ağırlık verdiğimiz ölçüde kozmetik firmaları da üretimlerini ağırlıklı olarak hayvan dostu ürünlere kaydıracaklardır.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Türkiye'de yılda ortalama 263,085 hayvan deneylerde kullanılıyor!
 
Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kuruluşu (HADMEK), Türkiye'de hayvan deneyleri konusunda en yetkili kuruluştur. Hey yıl istatistik tabloları yayınlayan HADMEK, deneylerde kullanılan hayvan sayısını açıklıyor. HADMEK'in açıkladığı verilere göre, 2010-2019 yılları arasında Türkiye'de toplam 2 milyon 367 bin 772 hayvanın deneylerde kullanıldığını görülmüştür. Açıklanan bu verilere göre Türkiye'de yılda ortalama 263,085 hayvan deneylerde kullanılıyor!
 
Hayvanlar üzerinde deney yapmayan ürünleri nasıl bulabilirim?
 
Hayvanlar üzerinde test yapmayan markaları tercih etmenin zahmetli bir iş olduğunu sanılıyor. Ancak durum öyle değil. İnternet üzerinde yapacağınız küçük bir araştırmayla hayvanlar üzerinde deney yapmayan (cruelty free) markalara ulaşmanız çok kolay.
 
Hayvanlar üzerinde deney yapan markalar nasıl anlaşılır?
 
Save Ralph filmiyle hayvan deneyi yapmayan markalar yeniden gündeme geldi. Bilindiği gibi birçok kozmetik marka hayvanlar üzerinde deney yapıyor. Kozmetik sektörü için kullanılan bir tavşanın başına gelenleri gözler önüne seren Save Ralph kısa filmi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çarpıcı bir etki bıraktı. Peki, hayvanlar üzerinde deney yapan markalar nasıl anlaşılır?
 
Her yıl yüzlerce kozmetik şirketi, ürünlerini milyonlarca hayvan üzerinde denerBu deneylere gerekçe olarak ürün içeriklerinin insanlar için kullanıma uygunluğunun kontrolünü gösterirler. Fakat Çin ve Brezilya dışında dünyanın hiçbir ülkesinde kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini gerektiren kanunlar bulunmamaktadır. Lush ve The Body Shop gibi güvenilir kozmetik markaları hayvanlar üzerinde deney yapmayı uzun yıllar önce bırakmışlardır.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Kozmetik sektöründeki hayvan testlerinin büyük çoğunluğu ürünün cildi ve göz dokusunu tahriş edip etmeyeceğini anlamak için yapılır.Bu testler sırasında uygulanan yöntemlerden biri, bilinci yerinde olan tavşanların gözüne kozmetik ürün damlatmaktır. Acı içinde çığlıklar atan bu tavşanların bir kısmı testten kaçmaya çalışırken boyun ve omurgalarını kırarak ölürler. Ölmeyen diğer deney tavşanlarına ise testten önce ya da sonra ağrı kesici bile verilmez.
 
Hayvanlar 4 farklı kategoride şiddete uğrar.
 
Düzelmez: Hayvanın bilincinin açılmasının beklenmediği testler için kullanılır.
 
Hafif: Kısa sürede uygulanan hafif acılar şeklinde açıklanabilir. Test sonucu hayvanda büyük hasarlar oluşmaz.
 
Orta: Kısa sürede orta düzey ya da uzun sürede hafif düzeyde acı çektirilen testlerde kullanılan kategoridir. Test esnasında kullanılan hayvanda orta düzeyde problem çıkacağını ön görülür. 
 
Şiddetli: Uygulanan test sırasında hayvanın kısa sürede şiddetli acı çekeceğine ya da uzun sürede orta düzeyde şiddetli acı çekeceğini belirten bir kategoridir. Bu kategoride kullanılan hayvanlar genellikle büyük ölçüde yaralanmalar yaşar. 
 
Yaygın olarak uygulanan bir başka testte denek hayvanının belirli bir maddenin ne kadarına maruz kaldıktan sonra öldüğü ölçülür.Bu test sırasında hayvan ölene kadar aynı madde defalarca traşlanmış cildine uygulanır. Bu testin haftalarca sürdüğü vakalar bulunmaktadır.
 
Yapılan hayvan testlerinin çok büyük kısmı canice olduğu kadar kullanışsızdır.Bu testlerde belli bir maddenin toksisitesinin yalnızca o hayvan üzerindeki etkisi ölçülür ve elde edilen sonuçların büyük kısmı insanlar için kullanılamaz bilgilerden ibarettir.5. Kozmetik ürünlerin hamile kadın ve bebeklerde etkisinin ölçülebilmesi için hamile tavşanlar özellikle öldürülür.Bu hayvanların karınlarındaki yavrular çıkarılarak ürünün insan fatus'una yapacağı etki ölçülmeye çalışılır.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Kozmetik ürünlerin yutulması halinde sağlığa zarar verip vermeyeceğinin anlaşılması için deneylerde kullanılan hayvanlara zorla besleme testleri yapılmaktadır.Bu teste maruz kalan hayvanlara aynı madde gün içinde defalarca zorla yedirilir. Hayvana yutturulan madde kendi ağırlığının yarısına kadar artırılır. Test süresi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir. Böylece bir hayvanın belli bir maddeden ne kadar tükettiğinde öldüğü hesaplanır.7. Yılda en az 115 milyon hayvan, testlerde kullanılmaktadır.
 
Bu hayvanların bir kısmı testler sırasında ölmekte diğerleri acı içinde laboratuar kafeslerinde bir sonraki deneyi beklemekte ve ağır psikolojik şartlar altında hayatta kalmaya çalışmaktadır. İstatistikler deneye maruz kalan hayvanların yarısının ortalama 2-3 hafta sonra öldüğünü göstermektedir.
 
Hayvan Deneyi Yapmak Bir Zorunluluk Mudur?
 
Bilinen en büyük yanlışlardan biri de, hayvan deneylerinin zorunlu olduğudur. Hayvan deneyi yapmak zorunlu bir politika değildir. Sadece Çin, ülkesinde satışa sunulacak ürünlerde hayvan deneyi yapılmasını zorunlu kılar, bununla birlikte Çin’de satış yapmak ve maddi kazanç sağlamak isteyen birçok marka da Çin’de satış yapma uğruna yüzlerce hayvanı kimyasallarla dolu iğnelerin ucuna yatırmaktadır. Çin’de uygulanan bu satış politikası dışında hayvan deneyi yapmanın herhangi bir zorunluluğu yoktur ki, hayvan deneyi yapmayan yüzlerce marka da vardır. 
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Peki bu markalar hayvan deneyi yapmazken, ürünlerinin güvenirliliğini nasıl sağlamaktadır. Elbette hayvan deneyi bir zulüm göstergesiyken, hayvan deneylerinin birçok alternatifi de mevcuttur. Bu alternatifler arasında sayabileceğimiz bazı örnekler: hücre ve doku kültürleri, tahlil metotları, video kullanımı, bilgisayar metotları ve yapay modellerin kullanımı, tek hücreli organizmaların kullanımı ve epidemiyolojik çalışmalardır. Yapılan bu çalışmalar hem hayvanları incitmez hem de markalara güvenilirlik sağlar.
 
Hayvan deneylerinin çoğunda körlük, deride parçalanma, ağır yaralanma gibi hasarlar alan hayvanlar iyileşmezlerse öldürülürler.İyileşmeyi başaranlarsa yeni deneylere tabii tutulurlar.9. Deneylere maruz kalan hayvanlar tüm yaşamlarını küçük, karanlık kafeslerde çoğunlukla aç bırakılarak geçirirler. Kafesten çıktıkları yegane zaman üzerlerinde deney uygulandığı süredir.
 
Hayvan testi yapan markaların ürünlerini almayarak, bu ürünleri kullanan arkadaşlarınızı bilgilendirerek bu vahşetin sonlanmasına katkıda bulunabilirsiniz.Günümüz teknolojisinde bilgisayar sistemleri ve yapay hücre gibi birçok yöntem kullanılarak hayvan testleri tamamen bitirilebilir. Kozmetik firmalarının hayvanlar üzerinde test yapmaya devam etmesinin tek nedeni maliyetin daha düşük olması ya da canlarının böyle yapmayı istemesidir.
 
Bir markanın, hayvanlar üzerinde test edilip edilmediğini anlamak için bazı ibareler var. Deneysiz sertifikasına sahip markaları bulabilmek için en basit yöntemlerden birisi, ambalajları kontrol etmek. Eğer ürünün ambalajında "Not Tested On Animals" şeklinde bir ibare ve tavşan şeklinde bir logo varsa, hayvanlar üzerinde denenmediğinden emin olabilirsiniz. Hangi markaların deneysiz olduğunu anlamak için ürünün "cruelty free" sertifikasına sahip olduğuna bakmalısınız. Elbette hayvanlar üzerinde deney yapmayı tercih etmeyen markalar da var. 
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Bu yolu izlemeyi seçenlere hayvan deneysiz, vegan ya da vejetaryen sertifikaları veriliyor.Hayvan deneysiz ve vegan sertifikası almış markalar, hiçbir şekilde hayvanlar üzerinde deney yapmıyor, tedarikçilerinin de bu yöntemi kullanmasına izin vermiyor. Vejetaryen markalar ise tüm bunlara ek olarak hayvansal gıda içeren ürünleri kullanmıyor.
 
Hayvanlar üzerinde deney yapmayan (Cruelty free) 300 marka
 
Hayvanlar üzerinde deney yapmayan (cruelty free) markaları tercih etmek günümüz dünyasında 'iyi bir insan' olmanın ilk adımlarından biri olabilir. Markette önümüze gelen rastgele bir markayı satın almaktansa 'hayvanlar üzerinde deney yapmayan (cruelty free) şampuan' diye ufak bir aramayla etik olarak doğru seçimi yapabilirsiniz. Hayvanlar üzerinde deney yapmayan markaları seçmek için illa vegan olmanız da gerekmiyor üstelik. 
 
Testler sonucu rahatsızlaşan hayvanlar iyileşmedikleri takdirde öldürülüyor.
 
Deneylerde uygulanan bu yöntemler sonucu hayvanlarda körlük, deride ağır hasar, yaralanma gibi birçok rahatsızlık meydana geliyor. Bu rahatsızlık sonrasında iyileşemeyen hayvanlar maalesef öldürülür. İyileşmeleri halinde ise deneylerde kullanılmaya devam ediliyor.
 
Veya hayvanlar üzerinde deney yapmayan makyaj malzemelerini seçmeniz için daha fazla para ödemek de zorunda değilsiniz. Hayvanlar üzerinde deney yapmayan (cruelty free) ürünler herkes için ulalşılabilir. Sadece hangileri olduğunu bilmek gerekiyor.
 
Hayvan Deneyi Nedir? Deney Yapan Markalar ve Deney Yapmayan Markalar Hangileri ?
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Son günlerde sosyal medyada #saveralph etiketiyle paylaşılan ve deneylerde denek olarak kullanılan bir tavşanın yaşadıklarını anlattığı kısa film, tüm dünyada ve ülkemizde viral oldu. Peki hayvan deneyi nedir? Hayvan deneyi yapmak zorunlu mudur? Deney yapan markalar ve deney yapmayan markalar hangileri? Sizler için bu bilgileri tüm gerçekliğiyle mercek altına aldık.
 
ürkçe karşılığı Ralph’i Kurtar olan Save Ralph filmi ile hayvan deneylerinin korkunçluğu bir kez daha gündeme taşındı. Ralph adında bir deney tavşanına yer verilen bu kısa film, özellikle kozmetik markalarının tercih ettiği hayvanlar üzerinde test yapma zorbalığına dikkat çekiyor. Hayvan deneyi, bir ürünün içeriklerini test etmek, ürün içeriklerinin güvenirliğini artırmak(!), içeriğin herhangi bir yan etkisi var ise bunu görmek amacıyla, hayvanlar üzerine çeşitli kimyasal maddelerin farklı yollarla vücutlarına enjekte edilmesidir. Bu maddeler, tutsak edilen hayvanların vücuduna zorla ve acıyla uygulanmakta ve deneye maruz kalan hayvanların birçoğu da deneyler sonucunda hayatını kaybetmektedir.
 
Hayvan Deneyleri Sadece Kozmetik Sektöründe mi Kullanılıyor?
 
İnsanların bildiği en büyük yanlışlardan biri de, hayvan deneylerinin sadece kozmetik sektörüne ait, kirli bir oyun olduğudur. Ama bu bilgi tamamen yanlıştır. Hayvan deneyleri günümüzde, hemen hemen her üründe yapılmaktadır. Kozmetik sektörünün başı çektiği bilinse bile kişisel bakım, temizlik ürünleri, ilaç sektörü, biyoloji araştırmaları hatta yiyecek-içecek gibi pek çok sektör aslında hayvan deneyi yapmaktadır.
 
Hayvan Deneyi Yapan Markaları ve Deneysiz Markaları Nasıl Ayırt Ederiz?
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Hayvan deneyi yapmayan markalar, bunu kanıtlamak için belirli testlerden geçmekte ve bunun sonucunda kendilerini deneysiz olarak kanıtlayan sertifikalara sahip olmaktadır. Bu sertifikalar: PETA sertifikası ve logosu, Leaping Bunny Programıyla birlikte verilen logo ve Avustralya markalarına verilen CCF sertifikasıdır. Bu sertifikalar markalara güvenirlik sağlar. PETA’nın verdiği sertifikanın markalara tam bir güvenirlik kazandırmadığı bilinirken, alanında en güçlü ve en güvenilir sertifika ise Leaping Bunny oluyor. 
 
Hamile hayvanlar da deneylerinde kullanılıyor!
 
Birbirinden üzücü olayların yaşandığı laboratuvarlarda kan donduran işlemler gerçekleştiriliyor. Bir diğer akılalmaz test şekliyse, denenen ürünlerin hamile kadınlar üzerindeki etkisini ölçmek için hamile hayvanların kullanılıyor olması! Bu canice deneyle kullanılacak ürünün insan fetüsüne zarar verip vermediği anlaşılmaya çalışılıyor.
 
Havyanlar üzerinde yapay semptomlar oluşturuluyor.
 
Denenecek ilaçların etkisini ölçmek için, hayvanlar üzerinde yapay semptomlar oluşturuluyor. Uygulama sonrasında yaşadıkları semptomlar sonucu açı çeken hayvanlar üzerinde insan hastalıkları modellenmeyi amaçlıyor. Ne yazık ki uygulanan bu işlem sonrası çıkan sonuçlar net bilgiler içermiyor.
 
Leaping Bunny sertifikasına sahip olmak için çok çeşitli testlerden geçiliyor ve markalara her yıl sözleşmeler imzalatıp denetlemeler yapılıyor. Karşımıza çıkan başka bir logo ise Vegan Society logosu oluyor. Bu logo ürünün deneysiz olduğunu açıklamazken sadece, üzerinde bulunduğu ürünün hayvansal içerik içermediğini yani vegan olduğunu belirtir. Her vegan olan ürün, hayvan deneyi yapmıyor demek doğru bir yaklaşım değildir.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar/ Cruelty-Free Markalar
 
Arko, Duru, Ecotools, Essence, Fax, Garnier, Golden Rose, Hobby, Humble Brush, Note, Pastel, Real Techniques, Revolution Pro, Ziaja, Amika, Aveda, Cake Beauty, Creightons, DP, Hask, Lee Stafford, Live Clean, Marc Anthony, Morfose, The Organic Shop, Superdurg, The Body Shop, Logona, Dr. Organic, Derma E, Aromatica, Just Green Organic, Nazar, Turmepa, Uzay, Sodasan, Sante, E.L.F. , Essence, NYX, Make Up Revolution, I Heart Revolution, Tarko, Live Clean, Morfose, Celenes, Cosmed, Herbaderm, Humble Co, Natre Care, Nip+Fap, NSPA, Superdrug/Solait, Revolution Skincare, Bellisima, Blade, Emotion, First Class, Privacy, Body Fantasies, Anastasia Beverly Hills, Becca, Kat Von D, Tarte, Urban Decay, Too Faced, The Balm, Molfix, Lush, Otacı, H&M, Molped, Real Techniques, Inecto, Siveno, Eyüp Sabri Tuncer, Solante, Bargello, Otacı, Bingo, Frosh.
 
Hayvan Deneyi Yapan Markalar/Cruelty- Free Olmayan Markalar
L’oreal, Neutrogena, Colgate, Pantene, Oral-B, Max Factor, Nivea, Victoria’s Secret, Palmolive, Revlon, Maybelline, Head&Shoulders, Old Spice, Signal, OLAY, Sensodyne, COVERGIRL, Schwarzkopf, MAC, Benefit, Nars, Avon, D&G, Make Up Forever, Clean&Clear, Gilette, Johnson&Johnson, Kerastasa, P&G, Estee Lauder, Bobbi Brown, Oriflame, Yves Rocher, L’occitane, Caudalie, Kiehl’s, Benefit, Dior, Chanel, YSL, Guerlain, Givenchy, Clarins, Rimmel, Batiste, Herbal Essence, Zara Kozmetik, Wet n Wild, Pure Beauty, Origins, Missha, Nuxe, OGX, Glam&Glow, Elidor, Cerave, Bioderma, Burberry, Calvin Clein, Clinique, Diesel, Fendi, Gucci, Ivory, Kotex, Lancome, Laneige, Lanvin, LaRoche Posay, Listerin, Roc, Sephora Collection, Unilever, Vanish, Vaseline, Vasenol, Veet, Veld’s, Vera Wang, Versace.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Banyonuzu temizlediğiniz çamaşır suları, şampuanınız, rujunuz, çamaşır ve bulaşık deterjanınız, kullandığınız ilaç ve vitamin takviyeleri ve hatta uzaya gönderilen araçlar bile insanlardan önce hayvanlar tarafından test ediliyor. Tabii ki razı olup olmadıkları sorulmadan.
 
İlaç ve makine teknolojilerinin üretiminde hayvanların test edilmesi her ne kadar kozmetik ürün testleri kadar korkunç ve acı verici olsa da bu testler devletler tarafından düzenlenen belli kanunlar çerçevesinde yapılmak zorunda. Bu alanlardaki hayvan testlerini durdurmak için kampanyalar başlatmak ve yönetimi test yapmayı durdurmaya ikna etmek gerekiyor. Kozmetik ürünlerde ise durum çok daha vahim. Her gün milyonlarca hayvan kafesler içerisinde kapalı tutuldukları laboratuarlarda onlarca teste tabi tutuluyor, devamlı olarak işkence görüyor ve ölüyorlar.
 
Farkında olmadan kullandığınız birçok ürün hayvanlar üzerinde deney yapıyor!
 
Her yıl birçok marka yeni çıkardıkları ürünü piyasaya sürmeden önce hayvanlar üzerinde testler gerçekleştiriyor. Yapılan bu testlerde ise binlerce hayvan fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalıyor. Yavaş yavaş uygulanan bu testlerin sonucunda, denek olarak kullanılan hayvanlar yaşamlarını yitiriyor. İnsan kullanımına uygun olup olmadığını ölçme adı altında hayvanlara yaşatılan bu eziyet, kanunlarla desteklenmiyor. Zorunlu olmadığı halde uygulanan bu işkence sonucu denek olarak kullanılan hayvanlar, acı içinde ölüme terkediliyor.
 
Bundan böyle satın aldığınız ürünlerde ‘hayvanlar üzerinde test edilmemiştir’ ibaresi olup olmadığına dikkat etmeniz için test laborautarlarında yaşanan ve üretici firmaların sizden sır gibi sakladığı 10 gerçeği yazdık:
 
Her yıl yüzlerce kozmetik şirketi, ürünlerini milyonlarca hayvan üzerinde dener.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Bu deneylere gerekçe olarak ürün içeriklerinin insanlar için kullanıma uygunluğunun kontrolünü gösterirler. Fakat Çin ve Brezilya dışında dünyanın hiçbir ülkesinde kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesini gerektiren kanunlar bulunmamaktadır. Lush ve The Body Shop gibi güvenilir kozmetik markaları hayvanlar üzerinde deney yapmayı uzun yıllar önce bırakmışlardır.
 
Kozmetik sektöründeki hayvan testlerinin büyük çoğunluğu ürünün cildi ve göz dokusunu tahriş edip etmeyeceğini anlamak için yapılır.
 
Bu testler sırasında uygulanan yöntemlerden biri, bilinci yerinde olan tavşanların gözüne kozmetik ürün damlatmaktır. Acı içinde çığlıklar atan bu tavşanların bir kısmı testten kaçmaya çalışırken boyun ve omurgalarını kırarak ölürler. Ölmeyen diğer deney tavşanlarına ise testten önce ya da sonra ağrı kesici bile verilmez.
 
Yaygın olarak uygulanan bir başka testte denek hayvanının belirli bir maddenin ne kadarına maruz kaldıktan sonra öldüğü ölçülür.
 
Hayvanlar üzerine uygulanan hiçbir deney kesin ve net bir bilgi vermiyor!
 
Yılda yaklaşık 115 milyon hayvan, bu testlerde kullanılıyor. Bu kadar çok canın acı çekmesine neden olan hayvan deneyleri, kesin ve net bilgiler içermiyor! Buna rağmen özellikle bazı testlerde hayvanların ölmesi isteniyor. İnsancıl olmayan hayvan deneyleri, M.Ö. 500 yılından bu yana uygulanıyor.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Bu test sırasında hayvan ölene kadar aynı madde defalarca traşlanmış cildine uygulanır. Bu testin haftalarca sürdüğü vakalar bulunmaktadır.
 
Yapılan hayvan testlerinin çok büyük kısmı canice olduğu kadar kullanışsızdır.
 
Bu testlerde belli bir maddenin toksisitesinin yalnızca o hayvan üzerindeki etkisi ölçülür ve elde edilen sonuçların büyük kısmı insanlar için kullanılamaz bilgilerden ibarettir.
 
Kozmetik ürünlerin hamile kadın ve bebeklerde etkisinin ölçülebilmesi için hamile tavşanlar özellikle öldürülür.
 
Bu hayvanların karınlarındaki yavrular çıkarılarak ürünün insan fatus’una yapacağı etki ölçülmeye çalışılır.
 
Kozmetik ürünlerin yutulması halinde sağlığa zarar verip vermeyeceğinin anlaşılması için deneylerde kullanılan hayvanlara zorla besleme testleri yapılmaktadır.
 
Hayvan deneylerinde hangi canlılar kullanılır?
 
Dünya genelinde hayvan deneyleri için çoğunlukla omurgalı hayvanlar tercih ediliyor. Omurgalı hayvanların yanı sıra bazı omurgasız hayvanlar da bu testler de kullanılabiliyor. Hayvan testleri neredeyse milyonlarca hayvana uygulanıyor. Laboratuvarlarda çoğaltılan hayvanlar, gözlerini açtıkları yerlerde yaşamlarını yitiriyor. Belirlenen yasalar dahilinde hayvan testleri, uygulanacak ülkeye göre değişkenlik gösterebiliyor.
 
Bu teste maruz kalan hayvanlara aynı madde gün içinde defalarca zorla yedirilir. Hayvana yutturulan madde kendi ağırlığının yarısına kadar artırılır. Test süresi birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişebilir. Böylece bir hayvanın belli bir maddeden ne kadar tükettiğinde öldüğü hesaplanır.
 
Yılda en az 115 milyon hayvan, testlerde kullanılmaktadır.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Bu hayvanların bir kısmı testler sırasında ölmekte diğerleri acı içinde laboratuar kafeslerinde bir sonraki deneyi beklemekte ve ağır psikolojik şartlar altında hayatta kalmaya çalışmaktadır. İstatistikler deneye maruz kalan hayvanların yarısının ortalama 2-3 hafta sonra öldüğünü göstermektedir.
 
Hayvan deneylerinin çoğunda körlük, deride parçalanma, ağır yaralanma gibi hasarlar alan hayvanlar iyileşmezlerse öldürülürler.
 
İyileşmeyi başaranlarsa yeni deneylere tabii tutulurlar.
 
Deneylere maruz kalan hayvanlar tüm yaşamlarını küçük, karanlık kafeslerde çoğunlukla aç bırakılarak geçirirler.
 
Kafesten çıktıkları yegane zaman üzerlerinde deney uygulandığı süredir.
 
Hayvan testi yapan markaların ürünlerini almayarak, bu ürünleri kullanan arkadaşlarınızı bilgilendirerek bu vahşetin sonlanmasına katkıda bulunabilirsiniz.
 
Günümüz teknolojisinde bilgisayar sistemleri ve yapay hücre gibi birçok yöntem kullanılarak hayvan testleri tamamen bitirilebilir. Kozmetik firmalarının hayvanlar üzerinde test yapmaya devam etmesinin tek nedeni maliyetin daha düşük olması ya da canlarının böyle yapmayı istemesidir.
 
Hayvanlar üzerinde deney yapan kozmetik firmaları:
 
Air Wick, Axe, Avon, Biotherm, Braun, Cacharel, Calgon, Carefree, Clear, Comfort, Dolce & Gabbana, Donna Karan, Dove, Durex, Estee Lauder, Febreze, Finish, Garnier, Gillette, Giorgio Armani, Glade, Head & Shoulders, Helena Rubinstein, Hugo Boss, Ivory, Johnson & Johnson, Kerastase, L’Oreal, L’Occitane, Lacoste, Lancome, Listerine, Lux, M.A.C., Max Factor, Maybelline, Mr. Clean, Neutrogena, Nivea, Olay, Old Spice, Organix, Pampers, Pantene, Procter & Gamble, Purex, Ralph Lauren, Reckitt Benckiser, Schwarzkopf, Signal, Tommy Hilfiger, Vaseline, Vichy, Vicks, Victoria’s Secret, Yves Rocher.
 
Hayvan Deneyi Yapmayan Markalar & Hayvan Testi Yapan Firmalar Hangileridir?
Hayvanlar üzerinde deney YAPMAYAN kozmetik firmaları:
Africa Organics, Almawin, Aubrey, Avalon, Body Essence, Burt’s Bees, Ciel D’Azur, Dalan, Dalin Organik, Dermalogica, Dermalush, Dr. Hauschka, Ecem Kozmetik, Ecover, Erbaviva, Evora, Giovanni, Lush, Salon Natural, The Body Shop, Trukid.
 
Yukarıda adı geçen firmaların büyük çoğunluğu PETA’nın ‘Cruelty Free Cosmetics’ listesinden alınmıştır. Avon gibi ürünlerinin çok büyük kısmında hayvan deneyleri yapmayı çoktan bırakmışi olan bazı firmalar, tüm ürünleri kriterlere uymadığı için bu listede yer almıyor olabilir. Satın aldığınız ürünün hayvan üzerinde test edilip edilmediğini anlamanın en sağlıklı yolu ürün ambalajında ‘hayvanlar üzerinde test edilmemiştir’ ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol etmektir.
 
Hayvanlar üzerinde neden test yapılır?
Hayvan deneyleri ilaç geliştirmede ve kozmetik ürünlerinde güvenilirliği ölçme adı altında gerçekleştirilen bilimsel testlerdir. Yaygın olarak kullanılan hayvan testleri birçok cana acı çektiriyor ve sağlıklarını temelden etkiliyor. Günümüzde bilimin ve teknolojinin bu kadar ilerlemesinden sonra hala hayvan testleri bu kadar önemli mi? İnsanlara hizmet için yaratılmayan canlıları, böyle bir zulümle acı çektirmek ne kadar ahlaki?


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler