Peygamber Efendimizin Tavsiye Ettiği Çorba "Telbine Çorbası"
Telbine Çorbası nedir? Telbine Çorbasının tarihini biliyorsunuz? Telbine Çorbası ilk defa nerede yapıldı? Telbine Çorbasının faydaları nelerdir? Telbine Çorbası nasıl yapılır? Evde Telbine Çorbası yapabilmek için kullanılan malzemeler nelerdir? Telbine Çorbasının bağışıklık sistemine faydası varmı dır? İftar ve sahur menülerinin baş tacı telbine çorbasını evinizde denemek istermisiniz?
Telbine Çorbası....
Size Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu ve Selam'ın unutulmuş bir sünneti olan Telbine çorbası'ndan bahsedeceğiz...
Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Telbineye önem veriniz, hastaya onu yediriniz” buyurmuşlardır.
Yine Aişe (radıyallahu anha) validemizden rivayetle ;
“Bu çorba üzüntü ve kederli olan kimsenin gönlünü kuvvetlendirir. Sizden birinin yüzündeki kiri su ile yıkayıp temizlediği gibi bu çorba da hastanın gönlünden elem ve kederi giderir”.
Başka bir hadisi şerifte "Karnı yıkar." buyruluyor.
Dikkat ederseniz ilk hadiste emir var ..
"Telbineye önem veriniz!"
"Hastalarınıza ondan yediriniz!".
Görüldüğü üzere hastalık da belirtilmemiş. Hastalık ne olursa olsun Efendimiz Aleyhisselatu ve Selam'ın emri
sahur çorbalarından telbine çorbası.
Telbine çorbası çözünür ve çözünmez lif barındırdığı için hem sindirimi kolay hemde boşaltımı kolaydır. B vitaminini kompleks olarak barındırır.
Ayrıca selenyum magnezyum fosfor çinko bakır demir kalsiyum ve birçok elementi bol miktarda barındırır.
Şöyle dersem içeriğini özetlemiş olurum:
Dünyada içeriği en zengin gıda arpadır.
Bağışıklık Sistemini kuvvetlendirir. Mutluluk hormonunun salgılamasını sağladığı için hastaların moralini yükseltir.. Kalbindeki elem ve kederi atar.
Hastaların güçlerini toparlamalarına sebep olur. Sevilen
İftar çorbalarından Telbine Çorbası Sağlıklı olanları da düz duvara tırmandırır.
İddia ediyorum üç gün üst üste yiyin ne demek istediğimi anlarsınız. İnsanlar size "ARPASI FAZLA GELMİŞ" der. O derece yani.
Fahri Kâinat Efendimiz Seyyidimiz Serverimiz Alemlerin Sultanı Hazreti Resulullah Efendimiz Aleyhisselatu ve Selam tavsiye edecek de faydası olmayacak bu mümkün mü? Maddi Manevi Faydasını saymakla bitiremeyiz.
En Eski Ve Şifalı Çorbalardan Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?
Mutfakların
En İyi Çorbalardan Telbine Çorbası İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* Arpa Unu (1 Su Bardağı)
* Süt (6 Su Bardağı)
* Zeytinyağı (Yarım Su Bardağı)
* Bal (Az Miktarda)
En Sevilen Çorbalardan Ve Ramazan Çorbalarından Telbine Çorbası Yapılış Tarifi:
1 Bardak kepekli arpa unu 6 bardak süt yarım bardak zeytinyağı. Bunları bir tencerede iyice çırpın. Ocağa koyun kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın. İyice pişince bal ekleyin ,bal yoksa pekmez o da yoksa şeker ilave edin. Telbine çorbanız servise hazır.
Şeker hastaları baharatlısını yapabilir...
Bir de tüm Müslüman kardeşlerimden ricam; Bu paylaşımı yayın, unutulmuş bir Sünneti Seniyedir. Canlandıralım inşallah.
Bulamaç Telbine;
Resûlullah (s.a.v.)’in ev halkından biri sıtma hastalığına yakalandığında bulamaç-hasa (çorba-et sulu çorba) yapılmasını emrederdi. Bulamaç yapılınca da ondan içmelerini emrederdi ve bu bulamaç yemeği hakkında şöyle buyururdu: “Kederli kimsenin kalbini güçlendirir, hastanın kalbinden ağrıyı giderir, sizden birinizin yüzünden kiri su ile giderdiği gibi…” (İbn Mâce, C.9. H.no:3445)
Ayşe, hasta için ve ölmüş kimse üzerine hüzünlü olan insan için daima telbine bulamacı yapmasını emrederdi. Çünkü ben Resûlullah (s.a.v)'dan: "Şüphesiz telbine bulamacı hastanın gönlüne rahatlık verir. Bir kısım hüzün ve kederi de giderir.” buyururken işittim. (Buhari, Tıb, C.12. H.no:12)
Tirit yapılır, telbine onun üzerine dökülüp ve yenilirdi.
Tirit: Yağ, peynir, hurma ve un karışımı. Ekmeğin küçük parçalar halinde doğranıp çorba suyuyla ıslatılması, et suyuyla ıslatılmış.
”Yararlı olup hoşlanılmayan telbîne'ye devam ediniz” buyurmuştur. Resûlullah (s.a.v), ev halkından birisi hasta olduğu zaman, iki tarafından biri bitinceye, yani iyileşinceye veya ölünceye kadar telbine çömleği devamlı ateş üstünde olurdu, demiştir. (İbn-i Mâce, C.9. H.no:3446)
Telbine, Un, yağ ve sudan mamul pişirilen bir nevî bulamaçtır. Çoğu zaman buna bir miktar bal da karıştırılır. Süt gibi beyaz olduğu için 'Telbîne' adını almıştır. Mekke halkı buna 'Harîre' derler. Bu bulamaç muhallebiye benzer. Bilindiği gibi Telbîne, leben kökünden alınmadır. Leben ise süt demektir. Bu bulamaç beyaz olduğu için süte benzetilerek Telbine ismi verilmiştir.
“Telbine aşı, her derde devadır.”