Kuyu Kebab & Büryan Kebab
Biryan nasıl yapılır? Büryan yani kuyu kebabı Türk mutfağının en tanınmış yemekleri arasında yer alıyor. Eti özel kuyularda pişirilen gerek tadı gerekse görüşünü ile ilgi gören bu geleneksel lezzeti sofralarında farklılık arayanların mutlaka denemesi gerekiyor.
Dünyada da girerek yayılan büryan kebabını misafir sofralarınız için sizler de hazırlayabilirsiniz. İşte, Türk mutfağının en tanınmış lezzeti olan biryan kebabı tarifi ve malzeme listesini bir araya getirdik.
Et yemekleri arasında yer alan ve Türkiye’nin dört bir yanında bilinen Biryan, kuyu kebabı olarak da adlandırılıyor. Zehmetli ve meşaketli yemeklerden olan biryan et yemeğinin en sevilen tatlarından. Özel yapılan kuyularda ateşte yaklaşık 1 buçuk 2 saatte pişirilen büryan kebabı kuzu eti ile pişiriliyor. İşte, Büryan tarifi ve yapılışı.
En İyi Kebab Tariflerinden Büryan Kebab Nasıl Yapılır?
Yöresel Mutfaklarımızda En Eski Kebab Tariflerinden Büryan Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Kişi sayısına göre birkaç adet bütün kuzu
Biryan (Kuyu) kebabı tarifi Nasıl yapılır?
Biryan kebabı için tuğladan örülmüş 1-1,5 metre derinliğinde ve 3-5 kuzunun sığabileceği genişlikte bir kuyuya ihtiyaç var.
Kuyunun tabanına odunları döşeyip is çıkmayacak şekilde yakın.
Kuyunun duvarlarına çengelleri takın.
Köz haline gelen ateşin üzerine boş bir tava ya da tepsi yerleştirin.
Kuzuları tamamen temizleyip parçalamadan çengellere takın.
Kuyunun ağzını tahta bir kapakla kapatıp kapağın etrafını çamurla hava almayacak şekilde sıvayın.
Bu şekilde iki saat pişen kuzuları parçalayıp servis edin.
Kuzuların altına yerleştirdiğiniz tepside biriken yağlı et suyuyla pilav yapıp etinizin yanında servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…
Kebab Nedir? Kebabın Tarihini Biliyormusunuz?
Orta Doğu'da Homininilerin ateşle et pişirmelerinin tarihi 790.000 yıl öncesine, tarih öncesi ocakların, toprak fırınların ve yanmış hayvan kemiklerinin Orta Doğu ve Avrupa'daki geçmişi ise 250.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Girit uygarlığının Akrotiri şehrinde bulunan demir altlıklar (fırın için) ise en az MÖ 17. yüzyıla tarihlenmektedir.
Homeros, İlyada adlı eserinde şişe geçirilmiş kavrulmuş et parçalarından bahsetmektedir.] Antik Hindistan'da yazılmış Mahabharatada ise şişe geçirilmiş kavrulmuş büyük et parçalarından bahsedilmektedir.
10. yüzyılda İbn Sayyar al-Warraq tarafından yazılmış, Mezopotamya, Fars ve Arap mutfağındaki çoğu yemekten kısaca bahseden Kitab al-Tabikh adlı yemek kitabında tavada kızartılmış veya ateşin üstünde ızgara yapılmış kebap tarifleri yer almaktadır. Ayrıca şişe geçirilmiş küçük et parçalarının Orta Doğu'da köklü bir tarihi vardır.
Avrupa'da ise daha fazla ormanlık alan olmasından dolayı ete ulaşım daha kolaydı ve etler daha büyük parçalar halinde kesiliyordu. Bu bölgelere ek olarak Güney Amerika'da da Asya ve Avrupa etkileşimi olmadan uzun zaman önce bile şişe geçirilmiş et yemekleri yenmekteydi. Anticucho bu yemeklerden biridir.
Kebab kelimesi İngilizcede şiş üzerinde pişirilen her türlü küçük et parçasını tanımlamak için kullanılsa da, kebep kelimesi günümüzde en çok İran ve Türkiye'nin bulunduğu bölgelerde Orta Çağ'da ortaya çıkan çeşitli et yemekleri ile ilişkilendirilir. Kebabın Orta Doğu gibi yerlerde çok eski bir tarihi olsa bile, Türkler tarafından yaygın hale getirilmiştir. Türk usulü kebep şiş üzerinde yapılabildiği gibi, güveç, köfte ve diğer formlarda da olabilir.
Kebap mutfağı dünyaya Müslümanlık etkisiyle paralel olarak yayılmıştır. Faslı gezgin İbn Battuta'ya göre, Delhi Sultanlığı'nın kraliyet evlerinde kebap tüketilmekteydi. Hatta ülke halkı kebabı kahvaltıda naan ekmeği ile beraber tüketmekteydi.[13] Günümüzde Güney Asya'da yapılan kebaplar bölgenin yöresel mutfağıyla harmanlamıştır.
Geleneksel Türk Mutfağında kebap çeşitleri Nelerdir?
Abugannuş Kebabı, Adana kebabı, Ahirdağı kebabı, Alanya kebabı, Altı Ezmeli Tike Kebabı, Bahçıvan Kebabı, Beyti Kebabı, Beğendili Patlıcan Kebabı, Biber Kebabı, Bolu Orman Kebabı, Bomonti Kebap, Buğu Kebabı, Bıldırcın Kebap, Cağ Kebabı, Cağırtlak Kebabı, Çeltik Kebabı, Ciğer kebabı...
Çardak Kebabı, Çeltik Kebabı, Çiftlik Kebabı, Çökertme Kebabı, Çömlek Kebabı, Çöp Kebabı, Çöp Şiş Kebabı, Dizme Patlıcan Kebabı, Domatesli Kebap, Döner Kebabı, Emet Kababı, Enginarlı Yuva Kebabı, Eyvan Kebap, Fener Çöp Şiş, Fırında Patlıcan Kebabı, Fırın Kebabı, Fıstıklı Kebap...
Gelin Kebabı, Halil İbrahim Sofrası Kebabı, Havan Kebabı, İncik Kebabı, İskender Kebabı, İskenderun Kebabı-Döneri, İstim Kebabı, İçli Adana Kebabı, Kabaklı Kebap, Kaburga Kebap, Kazan Kebabı, Kağıt kebabı, Kemalzade Kebabı, Kemeli Kıyma Kebabı, Kilis kebabı, Kremalı Tas Kebap, Kuyu kebabı, Kuzu Şiş Kebabı, Köfteli Kebap Kıyma Kebabı, Lavaş Ekmekli...
Yayla Kebabı, Manisa kebabı, Maydanozlu Kebap, Nohutlu Püre Kebabı, Orman Kebabı, Örtülü Kebap, Pastırmalı Tarak Kebabı, Patates Kebabı, Patates Püreli Kebap, Patlıcan Kebabı, Patlıcanlı Kuzu Kebabı, Patlıcanlı Paşa Kebabı, Patlıcanlı Saksı Kebabı, Patlıcanlı Tencere Kebabı, Piliç Avcı Kebabı, Piliç Kebabı, Piliçli Patlıcan Saltanat Kebabı, Piti Kebabı...
Pür Lezzet, Püreli Beykoz Kebabı, Sahan kebabı, Sarımsak Kebabı, Sebzeli Kebab, Simit kebabı, Soğan Kebabı, Sırık Kebabı, Şam Kebabı, Şeftali Kebabı, Şiş Kebabı, Şiş Köfte, Talaş Kebabı, Tandır Kebabı, Tas Kebabı, Tavuk Şiş Kebabı, Tavuklu kebap, Tencere Kebabı, Tepsi kebabı, Tepside Çubuk Kebabı, Testi kebabı, Tike Kebabı, Tokat Kebabı, Topkapı Kebabı, Topuz Kebabı, Urfa Kebabı, Yalancı İskender, Yanardağ Kebabı, Yayla Kebabı, Yenidünya Kebabı, Yoğurtlu Kebap, Yufkalı Saç Kebab, Yörük Kebabı...