Tafed'in Türk Mutfağına Yön Veren Şefleri Sizcede Ne Kadar Doğru?

Tafed'in Türk Mutfağına Yön Veren Şefleri Sizcede Ne Kadar Doğru?

Bir medya kuruluşundaki Türk mutfağına yön veren şefler ; başlıklı haber için web sitemize çok sayıda uyarı tepki...

Tafed'in Türk Mutfağına Yön Veren Şefleri Sizcede Ne Kadar Doğru?
Sn. Talip Bayram'ın Kaleme Aldığı İlgili Yazı Haber Yorumumuzun Altındadır...
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak Edindiğimiz bilgiye göre Bir medya kuruluşundaki Türk mutfağına yön veren şefler ; başlıklı haber için Türk aşçı haberleri sitesine çok sayıda uyarı tepki ve araştırılıp yanıt verilmesi yönünde bildirimler oldu. 
 
Bu haber metninde sadece 5 şef ve bir federasyonun isminin olması dikkat çekici...
 
Sadece "Tafed" bünyesini dikkate alsak bile:
Nereye gitti yüzlerce başarılı Türk mutfağı şefleri? Yada Türkiye Aşçılar Federasyonu Tafed başkanı Zeki Açıköz en başarılı olanlarını 'mı ön plana çıkarmak istedi acaba?
 
Bizim konumuz bunlar değil elbette. Bu şefler ve adı geçen federasyon hepsi değerli insanlar önemli kurumlar. 
 
Esas verilen bilgilerin somut belge ve haber kaynaklarının belli olmaması. 
 
Örneğin
Geleneksel Türk Mutfağı için çok önemli yeri olan YERLİYSE YERİZ projesi bunun İçin TAFED ve değerli başkanına ve Ekibine teşekkür ederiz. 
 
Haberde 
Bu proje sayesinde, dünyaca ünlü aşçıların menülerine Türk Mutfağı girmiş, otellerin dev mutfaklarına gıda ve ekipman satın alımında öncelik yerli ürünlere tanınmış ve konu birçok medya organında yeterince yer almıştır.
 
Burada 
Bunlar hangi ünlü şefler 
Bu proje yerli üretimi tanıtmak teşvik amaçlı bir proje. Temel amacı Türk mutfak ve kültürü nü tanıtmak değil. 
 
Öyleyse bu yorum yanlış. 
 
Eğer doğruysa somut şef Restorant isimleri ve Türk mutfağının girmiş olduğu menü görselleri ve web sitesi adresi belirtilmeliydi.
 
Ayn şekilde yurtdışında hangi DEV OTELLERE ekipman ihracatı yapılmış kaynak belirtilmesi gerekmezmiydi. 
 
Tarafsız ve doğru habercilik ilkeleri bunu gerektirmekte. 
 
Diğer yandan 
Bir dönem Türkiye aşçılık camiasının da ciddi tepkisini çekmiş olan (haricimizde yapılmış olan) haber 'de Türk mutfağını omuzlayan sadece "40 pişirici şefiz" diyenlerin sayısı şimdi sadece 5'e mi düştü yoksa?
 
Düşündürücü...
 
Bir kez daha ifade etmekte yarar görüyorum. Adı geçen isimler ve kurumlar çok değerli ve çalışmalarına saygı duyuyoruz. 
 
İlimde ve bilimde herşey kanıta belgeye dayalı işletildiği bilinen bir şey. 
 
Türk Mutfağı için emeği olan herkese Şükran duyuyoruz. 
 
Adı geçen şeflerden sayın TAFED başkanını bu noktada ayırmak gerekiyor zira uzun yıllardır Türk Mutfağı için hizmetleri aşikar. 
 
Diğer kıymetli şeflerimizin medyatik isimler olması dikkat çekici. Kendilerinin sadece başarılı CV leri tanıtılmış. 
 
Fakat global olarak Türk mutfağının nerde kullanılmasını ve penetre olmasını sağlamışlar , nasıl bir davranış değişikliği sağlamışlar somut bir bilgi verilmemiş. 
 
İkinci önemli konu
Türk Mutfağına sadece  bu isimlermi yön veriyor?
 
Eğer öyleyse bu diğer kurumlara ve şeflere haksızlık olmazmı ?
 
Biz burada bu isimlerden bahsetmeyeceğiz. İsimi yazılmayan şefler incinebilir. 
Malumunuzdur. 
 
Birçok üstad var. Somut sonuçlarla Türk mutfağını tanıtan sevdiren çok değerli akademisyen şefler var. 
 
Özellikle bir federasyon başkanı tarafından bu sadece 5 ismin verilmesi Türk mutfağına emek veren diğer şeflere biraz haksızlık değil mi sizce de? 
 
Emin olun medyadan uzak duran dünyanın önemli gastronomi kurumlarında Görev yapan kıymetli o kada cok isimler varki... 
 
En azından
Bu haber bu şekliyle yayınlanacaksa 
Başlığı bu olmamalıydı. Gastronomi camiasından gelen eleştiri ve görüşler bu yönde
 
Sn. Talip Bayram'ın Kaleme Aldığı İlgili Yazı 
"Türk mutfağına yön veren şefler"
 
Konuya geçmeden önce şeflerin en büyük teşkilatı olan Türkiye Aşçılar Federasyonu’ndan (TAFED) ve o müthiş projesinden bahsetmek istiyorum. Tafed başkanı Zeki Açıköz’ün başlattığı “Yerliyse yeriz, 869 ise yeriz” kampanyasının çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Bu proje sayesinde, dünyaca ünlü aşçıların menülerine Türk Mutfağı girmiş, otellerin dev mutfaklarına gıda ve ekipman satın alımında öncelik yerli ürünlere tanınmış ve konu birçok medya organında yeterince yer almıştır.
 
Peki, 869 nedir?
“Türkiye’nin uluslararası barkod kodu olan ‘869’ sadece bir numara değildir aynı zamanda vefa anlamı da taşıyor” diyen Zeki Açıköz “Atalarımız ülkemiz için, bizler için savaştı, can verdi. Peki, biz ne yapabiliriz? Biz de bu ülkenin değerlerine, ürünlerine, ürettiklerine, üretenlerine sahip çıkmamız, korumamız, kollamamız gerek. Yerli üreticilere sektör ayrımı yapmadan sahip çıkmalıyız.” sözleriyle Türk ürününe ve mutfağına sahip çıkmaktadır.
 
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED)
TAFED, 2006 yılında Türkiye’nin seçkin aşçıları tarafından 8 derneğin birleşimiyle İstanbul’da kurulmuş, 2008 yılında da “Türkiye” adını kullanmaya hak kazanmış ilk federasyondur. Bünyesinde 20’nin üzerinde dernekle birlikte Türkiye’nin 7 bölgesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Kuruluş amacı, Türkiye’deki tüm gastronomi derneklerini aynı çatı altında toplamak, aşçılık mesleğinin ülkemizde ve dünyadaki gelişimine katkıda bulunmak, mesleği hem hukuksal hem de sosyal yönde daha iyi konumlandırmak, mutfak sanatkârlarının mesleki eğitimini destekleyerek daha üst seviyelere getirmek, gençleri, kadınları destekleyerek onları bu mesleğe kazandırmaktır. Faaliyetleri, yurtiçi ve yurtdışında aşçılık mesleğini tanıtmak, festivaller, yarışmalar düzenlemek, meslekle ilgili organizasyonlara katılmaktır. Hedefi, Türk kültürünün önemli parçası olan zengin Türk mutfağını dünya çapında hak ettiği yere getirmek için mesleki çalışmalar yapmaktır. TAFED, Dünya Aşçılar Birliği’ne (World Association of Chefs Societies) üyedir.
 
Şef Zeki Açıköz
Zeki Açıköz, 1966 yılında Bolu Mengen’de dünyaya gelmiştir. Çalışma hayatına ilk olarak 19 Mayıs 1979 tarihinde Bodrum’daki bir restoranda başlamış ve çok sayıda otel ve restoranda çalışmıştır. Kariyerinin en önemli zirvesini 1991 yılında çalıştığı Ankara Sheraton&Lugal Hotel and Convention Center ile yaşamıştır. Başarıları ile 2000 yılında ‘Executive Chef’ olan Açıköz, o yıldan bu yana pek çok organizasyona da ev sahipliği yapmıştır. Dünyaca ünlü isimler için özel mönüler hazırlayan tecrübeli aşçı, TAFED’in 5. dönemdir başkanlığını yürütmektedir. Hem yurtiçi hem de yurtdışında Türk mutfağı ve yemek kültürünü tanıtmak adına çok sayıda çalışmaya imza atan Açıköz, aynı zamanda Uluslararası Gastronomi Derneği’ne de üyedir. 2009 yılında tecrübelerini paylaşmak ve öğretebilmek adına Atılım Üniversitesi Turizm Bölümü’nde mutfak dersleri veren başarılı ünlü Şef, ‘World Association of Chefs Societies’nin de Türkiye’deki tek resmi jürisidir. Halen Sheraton Hotel Ankara’da Cooperate Executive Chef görevini yürütmektedir.
 
Şef Ayvaz Akbacak
1979 Zile Tokat doğumlu Ayvaz Akbacak meslek hayatına 1993 yılında başlamıştır. Birçok otel restaurant mutfaklarının çeşitli bölümlerinde görev alan ve dönemin ünlü yabancı şefleri ile çalışma fırsatı yakalayan Akbacak Şef, genç yaşta sektörde yöneticilik yapmaya başlaması ile birçok yurt içi yurt dışı yarışmalarda ülkemize madalya kazandırmıştır. 2012 yılında dünyanın en prestijli yarışması olan “İKA” olimpiyatlarında dünya ikincisi, dünya üçüncülüğü olan Ayvaz Şef, 2000 yılından buyana TV şovları ve yemek programları da yapmaktadır. Aynı zamanda dersler, konferanslar vererek genç nesillere bu mesleğin inceliklerini ve detaylarını aşılayan Ayvaz şef, birçok dergi ve gazetede Türk mutfağı ve modern Türk mutfağı üzerine birçok inovatif çalışmalara imza atmıştır. 2016 yılında yılın en iyi şefi seçilmiştir. Bir röportajında “Bazen otururken gözüme takılan bir şeyi önce kafamda yemek yapar sonra denerim, birkaç arkadaşa tattırır, herkesin damak zevkine ve yorumuna bakıp, doğru orantıyı yakalamışsam ancak menüde değerlendiririm” demektedir.
 
Şef Rüzgar Sünbül
1980 yılında İstanbul’da doğan Rüzgâr Sünbül, şefliğe 1997 yılında Küçükyalı Tan Clup’de başlamıştır. Akabinde Magic Life Imperial, Ankara Hilton, Sarıgerme Magic Life, Ayşegül Tecimer Yalısı, Sibel Can Beykoz Konakları, Soyyiğit Group Kent Boringer, Kahve Diyarı, Kumburgaz Jandarma Kampı, Kardemir Karabükspor, Humay Restaurant, Rubix Restaurant, Gizli Bahçem, Fusa Restaurant adlı mekânlarda mesleki bazı görevlerde bulunmuştur. Yurtdışında da bazı çalışmalar yapan Sünbül Şef, Show TV Yemekteyiz, TRT1 Hayatın Renkleri, Rumeli TV Bizim Soframız, atv Yetiş Zahide programlarında görev almış ve Kanal D “4 Kadın Zamanı” programının da mutfak şefliğini yapmıştır. Çok sayıda ödül, teşekkür belgesi ve sertifikaya sahip olan Şef, Show TV Nursel’in Mutfağı, 360 TV Açelya ile Gülümse Hayata, 1An TV Sektör Programı (En Başarılı Şef)programına konuk olarak katılmıştır. Restaurant Owner, Executive Chef, Food Stylist, Cake Designer, Consultant, Kitchen Designer, Private Chef, TV Presenter, Instructor Chef gibi vasıflara haiz ve meslek hayatında 25. yılını dolduran Sünbül şef, halen Nalia Karadeniz Mutfakları Genel Koordinatörlüğü görevini yürütmektedir.
 
Şef Mehmet Fatih Kalaycıoğlu (Mehmet Butcher)
“Mehmet Butcher” lakabıyla ünlü Mehmet Şef 1977 yılı Malatya doğumludur. 1980 yılında İstanbul’a gelen ve 7 yaşında İstanbul Mısır Çarşısı’nın en popüler kasaplarından birinde çalışmaya başlayan Mehmet Şef, 17 yaşında çalışmak için Rusya’ya gitmiştir. Yaklaşık 20 ülkede uzun süre çeşitli Restaurantlar’da çalışma fırsatı bulan ve daha sonra Türkiye’ye dönüş yapan Şef, Türkiye’de özellikle Et Restoranların ‘da çalışmaya başlamıştır. Üniversitelerde mesleğiyle ilgili konferanslar veren ve yurtdışında çeşitli fuar etkinliklerine katıdan Mehmet Şef, şu an birçok uluslararası ünlü firmaya danışmanlık yapmaktadır. Bu yabancı firmalara Türk şeflerini de yerleştirmeyi ihmal etmeyen Mehmet Şef, normalde kendini bir kaç kuşaktır aile ’den gelen bir kasap olarak tanımlamakta mesleğini çok severek icra etmektedir. Ayrıca kuruluşunu yaptığı bazı mekânların kendi ismiyle anılması da onu çok mutlu etmektedir.
 
Şef Rıdvan Aslan
Türkiye dört bir tarafı denizlerle çevrili olmasından dolayı balık açısından oldukça şanslı bir ülkedir. Dolaysıyla ülkenin turizmi balık alanında uzman şeflere ihtiyaç duyulmaktadır. İşte kebabın memleketi Şanlıurfa doğumlu olan Şef Rıdvan, balık alanında iyi bir şeftir. Memleketinde okul döneminde kebapçılarda çalışmış olmasına rağmen bir vesile ile 2005 yılında İstanbul’a gelmiş ve işin çekirdeğinden başlayarak balık konusunda çok yükselmiştir. Bulaşıkçılıktan başlayan ve kademe kademe kendini ilerleten Aslan Şef, bu dönemde okula başvurmuş, ilk kalfalık belgesinden sonra ustalık belgesini ve ardından, Aydın Üniversitesinden gastronomi ustalık belgesini almıştır. Şef Aslan, balık restoranları alanında şöhretli Papalina, Nossa Costa gibi balık mekânlarında çalışmış ve halen de Usturmaça Balık’ta şeflik görevine devam etmektedir.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Yorumlar

  • Yorumlayan: Mustafa SUMBUL
    11/28/2020

    Mustafa Erol diyor ki “biz bir federasyonuz kimse bizim haberimiz olmadan bizim haberimizi yapamaz, bizim fikrimizi niye almadınız? Biz bir dosyayı federasyonumuzun sorumluları ile yorumlayarak başkanımızın onayını alır ve haberi göndeririz…. Peki zaman Talip Bayram’a bu haberi kim gönderdi… yoksa kendiniz ile mi çelişiyorsunuz? YADA Talip Bayram’a dava açıtınız mı? Talip Bayramdan haberi kaldırmasını istediniz mi? Hadi buyur !!! uydur uydur salla sosyal ağlarda:(

  • Yorumlayan: Emin POLAT
    11/28/2020

    Haberi yapan Talip Bayram bey in yazısının yorumu ne kadar yanlış ise ! Sizinde Türk aşçı haberleri.com olarak yaklaşımınız bir o kadar yanlış olduğunu düşünüyorum,sizin yaklaşımınız ve haberinizin içerik yorumlama biçiminiz,kısaca özetlemek gerekirse Meyve Veren Ağaç Taşlanır Atasözü akla geliyor.

  • Yorumlayan: Mustafa SUMBUL
    11/27/2020

    Bir insanın “kendi zekâsını dikkate alarak” karşısındaki bir camiayı aldatmaya çalışması iste tam olarak yukarıdaki Mustafa EROL'un yorumunda örneklenmiştir. Niye bu talip bayramı sizden izinsiz yazı yazdığı için mahkemeye vermiyorsunuz o zaman? Yada neden düzeltme yapmasını istemiyorsunuz tafed olarak? İstediniz de camia mı bilmiyor yoksa? Sen yaz bi yazı tutarsa bizim tutmazsa yalanlarız… yok yaaa!!!!

  • Yorumlayan: Mustafa EROL
    11/27/2020

    Türk Aşçı haberleri yöneticilerinin duyurulu ya da başkanımıza ait bir yazı değildirr; Ayrıca Zeki Açıöz başkanımız haricinde ki diğer arkadaşların federasyonumuza alakalı üyelikleri ya da yaptırımları yoktur.. Geçen aylarda yine başka bir haberiniz de ilgili teyit alınması adına bizlere sorulmasını rica ettiğimiz bir konu daha vardı, Bu konularda bizlere danışırsınız yanlış haber yapmak gibi bir durumubuz da olmaz.. Federasyonumuz bu ve bunun gibi haberlerde yer almaktan kaçınmak ta,herhangi bir şekilde de polemik konusu olmaktan rahatsızlık duymaktadır... Bir daha tekrarlamak istiyorum Bu yazı federasyonumuza ait bir yazı değildir federasyonumuzun dışında ve herhangi bir şekilde onayı alınmadan yazılan bir yazı olması münasebeti ile kurumumu ile ilişkilendirilmemesi ni rica ediyoruz... Yazıyı yazan kişi sorunuzun cevabını da verecek kişidir... Soruyu kendisine yönetmenizi rica ediyoruz... Mustafa EROL Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkan Vekil

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler