Osman Bulamacı ...
Şef Selma Atabey
Mısır ve darının farklı iki bitki olduğunu biliyor muydunuz? Ülke genelinde birçok yerde olduğu gibi Muğla’da da mısır’a darı deniyor halk dilinde. Neden böyle söylendiği ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşamadım. Ama etimolojik olarak eski Türkçe’de “tarı-“ "ekin ekmek, tohum saçmak" anlamlarında kullanılıyor. Dolayısıyla isminin buradan geldiği düşünülebilir.
Mısırın anavatanı Amerika kıtası ve yapılan arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre mısır bitkisi 8.000 ile 10.000 yıllık bir geçmişe sahip. Yani ilk üretimi yapılan bitkilerden biri.
Şu an Meksika olarak bilinen bölgede eskiden yaşayan Aztek’ler mısır tanrılarına taparmış. Amerika kızıl derilileri için ise mısır tanrının bir armağanıymış yani kutsalmış. Mısır’ın ülkemize girişi Kuzey Afrika üzerinden olduğu ve Mısır üzerinden geldiği için isminin bizde mısır olduğu düşünülür.
Türkiye İstatistik Kurumu 2019 yılı Bitkisel Üretim İstatistiklerine göre; taze börülce ve taze barbunya, mısır ve darı üretiminde Muğla Türkiye'de ilk sırada yer aldı.
Darı; buğdaygiller familyasına ait bir tahıl türüdür. Mısır ile aynı alt familya içerisinde yer alır ancak mısırdan farklı bir türdür. Mısır taneleri darıya oranla daha büyüktür.
Kıtlık yiyeceğidir kendileri. Tarihte bununla ilgili birçok örneği vardır. Ülke genelinde özellikle Karadeniz bölgesinde olmak üzere Akdeniz’de de yatişen ve kullanılan bir bitkidir. Muğla mutfağında da birçok darı yemeği mevcuttur. İşte onlardan biri de darı unundan yapılan, tam bir fakirhane yemeği ve hatta slow food olabilecek bir yemek olan “Osman bulamacı”.
Basit ama lezzetli, basit ama besleyici oluşu oldukça önemli bence. Damakta bıraktığı katışıksız, natürel tat masumiyeti çağrıştırıyor bende. İçerisinde arada ağza gelen soğan taneleri ise piyango gibi, armağan gibi, sürpriz gibi. Şenlendiriyor damağı. Ben çok az toz biber yakarak hem renklendirdim hem tatlandırdım. Ama normalinde toz biber kullanılmadan da yapılıyor.
Geleneksel
Anadolu mutfağında En Eski Yemeklerden Osman Bulamacı Nasıl Yapılır?
Osmanlı
Mutfak Tarihimizde En İyi Lezzetlerden Osman Bulamacı İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 1 Kuru Soğan
* 1 Kaşık Tereyağı (Zeytinyağı Ve Tereyağı Karışık Da Yapılabilir)
* 1 Çay Bardağı Darı Unu
* Tuz
* 2 Litre Su
Muğla Mutfak Kültüründe En Sevilen
Muğla Yemeklerinden Osman Bulamacı Hazırlanış Tarifi:
Soğan tereyağı ile kavrulur. Suyu ilave edilir ve kaynatılır. Darı unu (mısır unu) bir bardak soğuk su ile açılır. Topaklanmaması için azar azar ve karıştırarak ilave edilir. Kaynama hareketi görülene kadar karıştırarak pişirilir. Tuz ile tatlandırılır.
Kaynayınca ocaktan alınır. Biraz ılınması beklenirse çorba daha bir oturmaktadır. Sıcak olarak servis edilir. Servisi sırasında isteğe bağlı ekşi kullanılabilir.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.