Muğla Mutfak Kültüründe Düğlek Reçeli Nasıl Yapılır?
Şef Selma Atabey
Kavunun kökeninde Afrika olduğunu biliyor muydunuz? Evet gen merkezi Afrika ve Hindistan olarak geçiyor yazılı kayıtlarda. İlk kültüre alınış tarihi olarak da M.Ö. 3000 tarihi gösteriliyor. Çünkü daha önceki tarihlerde her hangi bir iz bulunmuyor kavun ile ilgili.
Ancak M.Ö. 2400’ lü yıllara ait yapılan kazılarda bulunan eski eserler üzerinde kavuna benzer meyve figürleri bulunuyor mesela. Ayrıca Çin’ de Ch’ ian Shan Yang yöresinde yapılan kazılarda tarihi tam belirlenememiş olması ile birlikte bazı kavun tohumları görülmüş.
Anadolu’ya gelişi ise Romalı misyonerlerce 15. Yy da olduğu düşünülüyor. Sıcak iklimleri seviyor. Özellikle toprağın ısınması ile toprakla buluşması isteniyor bu nedenle.
Düğlek olmamış kavun demek Muğla yerelinde. Manisa ve Denizli’de ise kavunun kendisine Düğlek deniyor. Muğla’da kavun ve karpuz çok yetiştirilen meyvelerdir. Yerli üretim kavun ve karpuzlar yaz boyunca sofralarımızın buz gibi misafiri oluyor. Ama olmamış hali de farklı şekillerde değerlendiriliyor.
Reçeli yapılır mesela veya turşusu. Bugün reçelini ve turşusunu yapalım istedim sizinle birlikte.
Düğlek reçeli kirece yatırarak veya doğal haliyle yapılabiliyor. Bugün kirece yatırarak kehribar gibi bir reçel yapalım istedim. Bunun için;
Yöresel Reçel Çeşitlerinden ve
En İyi Lezzetlerden Düğlek Reçeli İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
* 4 Adet Mandalina Ve Portakal Boyutlarında Olmamış Kavun (Düğlek)
* 1 Kg Toz Şeker
* 4 Su Bardağı Su
* 3-4 Topak Limon Tuzu Veya 1 Limon Suyu
* (İsteğe Bağlı Karanfil Veya Çubuk Tarçın)
Muğla Mutfak Kültüründe Kış Hazırlıkların Düğlek Reçeli Yapılış Tarifi;
Düğlek önce güzel yıkanır, çekirdeklerinden ayıklanır. Doğranarak kireç kaymağına yatırılır. (Bu miktara yetecek kireç kaymağı için 1 çay bardağı sönmemiş kirece 3 litre su koyularak ve 1 ya da 2 gün bekleterek hazırlanır.
Kirecin dibe çökmesi suyun durulması ve yüzeyinde ince bir kaymak tabakası oluşması gerekir). 1 gece veya 1 gün bekletilerek (bekledikçe çıtırlığı artmakta) bir kaç defa bol akan su ile yıkanır.
Tencereye düğlekler alınıp üzerine toz şekeri ilave edilir ve bu şekilde sulanana kadar yaklaşık 2-3 saat bekletilir. Üzerine suyu ilave edilip şurubu kıvamlanıp yoğunlaşana kadar pişirilir. Su kaynamaya başladıktan sonra limon tuzu ve aroma için karanfil yada tarçın ilave edilir. Ocaktan alındıktan sonra ilk sıcağı geçince kavanozlanır.
(Bu ölçülerle 2 adet 1 kgluk kavanoz doldu)
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin.
Sağlıkla kalın.