Gök Domat Aşı Nasıl Yapılır?

Gök Domat Aşı Nasıl Yapılır? "Çakır Domat Bulgurlusu"

Türk mutfak kültüründe Yılın tüm zamanlarında domates var Muğla'da. Dolayısıyla mutfağı 'nda da domatesin çok çeşidi mevcut. Kurutulmuş doma...

Gök Domat Aşı Nasıl Yapılır? "Çakır Domat Bulgurlusu"Gök Domat Aşı (Çakır Domat Bulgurlusu)
Şef Selma Atabey
 
Domates yeni dünya bitkilerinden biri olarak çıkıyor karşımıza tarihte. Amerika kökenli bir bitki olup Kristof Kolomb tarafından tanıtılmış dünyaya. Domates dilimizdeki bir çok kelimenin Fransızcadan gelmesi gibi yine Fransızcadan gelmiştir. İtalyanlar "pomodoro", Fransızlar "tomate", çoğul olarak da "tomates" demişler.
 
Ülkemizde Domates olarak yaygınlaşmasının sebebi Fransadan gelen eğitimcilerin ya da Fransada eğitim gören Türklerin, Levantenlerin dilimize sokmaları sebebi ile olmuştur.
 
Osmanlıya Domates ne zaman geldi?
Osmanlıya gelişi ile ilgili 1690 lı yıllar söyleniyor. Ancak Türk mutfak kültürüne ait değil kısaca. Sonradan mutfağımıza dahil olmuş ama çok benimsenmiş olan ürünlerden biri.
 
Kuru fasulye gibi, Türk kahvesi gibi. İlk zamanlar kırmızı hali yani domatesin kızarması bozulduğu şeklinde değerlendirildiği için yeşil olarak kullanılırmış. Hatta Osmanlı döneminde Kavala ismiyle pazarlarda satılırmış. 
 
Gök Domat Aşı Nasıl Yapılır? "Çakır Domat Bulgurlusu"Mutfağımıza sonradan girmesi gibi Muğla mutfağına da sonradan dahil olanlardan belki. Ama öyle benimsenmiş, öyle artmışki üretimi bu tüketimine de yansımış. Salça kullanımı eski dönemlerde yokmuş ve toz biber ile renklendirme yapılırmış önceden. Artık salça kullanımından bahsedilmeye başlanmış domates ile birlikte Muğla mutfağında. Muğla Organik Mutfak ve Organik  tarım ve tarımsal üretimine bakıldığında domates özel bir yerde. 
 
Tarlasıyla, serasıyla, yaylasıyla bir çok çeşit üretimi yapılıyor. Hatta neredeyse yılın tüm zamanlarında domates var Muğla'da. Dolayısıyla mutfağında da domatesin çok çeşidi mevcut. Kurutulmuş domatesten, taze domates, yeşili domatesine kadar...
 
En İyi Muğla Yemeklerinden Gök Domat Aşı Nasıl Yapılır?
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Gök Domat Aşı İçin Kullanılan Malzemeler;
 
*     4-5 Adet Yeşil Domates
*     1 Kuru Soğan,
*     2 Adet Kuru Biber,
*     1 Avuç Bulgur,
*     1 Kaşık Toz Biber
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı
*     Tuz
*     Limon Suyu
 
Geleneksel Türk Mutfağı Yemek Arşivinde En Eski Yemeklerden Gök Domat Aşı Yapılış Tarifi;
 
Gök Domat Aşı Nasıl Yapılır? "Çakır Domat Bulgurlusu"
Soğanlar yemeklik doğranarak, kuru biberlerle birlikte zeytinyağı içerisinde kavrulur.
Toz biber ve tuz ilave edilip iyice karıştırılır.
Yıkanıp doğranmış yeşil domatesler ve bulgur ile birlikte 1 bardak sıcak su ilave edilir.
 
Bu aşamada suyla birlikte karıştırıldıktan sonra mecbur kalınmadıkça karıştırma yapılmaz.
Çünkü karıştırdıkça yumuşayıp şekli bozulacak, eriyecektir.
En son tercihe bağlı limon ilave edilir.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin.
Sağlıkla kalın.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler