Gök Domat Aşı (Çakır Domat Bulgurlusu)
Domates yeni dünya bitkilerinden biri olarak çıkıyor karşımıza tarihte. Amerika kökenli bir bitki olup Kristof Kolomb tarafından tanıtılmış dünyaya. Domates dilimizdeki bir çok kelimenin Fransızcadan gelmesi gibi yine Fransızcadan gelmiştir. İtalyanlar "pomodoro", Fransızlar "tomate", çoğul olarak da "tomates" demişler.
Ülkemizde Domates olarak yaygınlaşmasının sebebi Fransadan gelen eğitimcilerin ya da Fransada eğitim gören Türklerin, Levantenlerin dilimize sokmaları sebebi ile olmuştur.
Osmanlıya Domates ne zaman geldi?
Osmanlıya gelişi ile ilgili 1690 lı yıllar söyleniyor. Ancak Türk mutfak kültürüne ait değil kısaca. Sonradan mutfağımıza dahil olmuş ama çok benimsenmiş olan ürünlerden biri.
Kuru fasulye gibi, Türk kahvesi gibi. İlk zamanlar kırmızı hali yani domatesin kızarması bozulduğu şeklinde değerlendirildiği için yeşil olarak kullanılırmış. Hatta Osmanlı döneminde Kavala ismiyle pazarlarda satılırmış.
Mutfağımıza sonradan girmesi gibi Muğla mutfağına da sonradan dahil olanlardan belki. Ama öyle benimsenmiş, öyle artmışki üretimi bu tüketimine de yansımış. Salça kullanımı eski dönemlerde yokmuş ve toz biber ile renklendirme yapılırmış önceden. Artık salça kullanımından bahsedilmeye başlanmış domates ile birlikte Muğla mutfağında. Muğla
Organik Mutfak ve Organik tarım ve tarımsal üretimine bakıldığında domates özel bir yerde.
Tarlasıyla, serasıyla, yaylasıyla bir çok çeşit üretimi yapılıyor. Hatta neredeyse yılın tüm zamanlarında domates var Muğla'da. Dolayısıyla mutfağında da domatesin çok çeşidi mevcut. Kurutulmuş domatesten, taze domates, yeşili domatesine kadar...
Yöresel Mutfaklarımızdan Muğla Mutfağında Gök Domat Aşı İçin Kullanılan Malzemeler;
* 4-5 Adet Yeşil Domates
* 1 Kuru Soğan,
* 2 Adet Kuru Biber,
* 1 Avuç Bulgur,
* 1 Kaşık Toz Biber
* 1 Çay Bardağı Zeytinyağı
* Tuz
* Limon Suyu
Soğanlar yemeklik doğranarak, kuru biberlerle birlikte zeytinyağı içerisinde kavrulur.
Toz biber ve tuz ilave edilip iyice karıştırılır.
Yıkanıp doğranmış yeşil domatesler ve bulgur ile birlikte 1 bardak sıcak su ilave edilir.
Bu aşamada suyla birlikte karıştırıldıktan sonra mecbur kalınmadıkça karıştırma yapılmaz.
Çünkü karıştırdıkça yumuşayıp şekli bozulacak, eriyecektir.
En son tercihe bağlı limon ilave edilir.
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti eksilmesin.
Sağlıkla kalın.