Sıkma Patlıcan Borana

Sıkma Patlıcan Borana

Patlıcan borani de pirinç veya bulgur kullanılması da bir çok borana veya yoğurtlama da bu teknik kullanılmakta Muğla mutfağında. Örneğin daldırma veya pişirme sosu olarak...

Sıkma Patlıcan BoranaSıkma Patlıcan Borana
Şef Selma Atabey‎ 
 
Borana veya borani ile ilgili etimolojik olarak incelediğimizde bir çok anlam ile karşılaşabiliyoruz. Kasırga fırtına gibi anlamlarıyla birlikte grup, takım, kafile gibi anlamları da çıkıyor karşımıza. Mutfak içerikli olarak ise bulgurlu veya pirinçli hazırlanan yemeklerin yoğurt ile karışımı anlamını görmek mümkün. 
 
Kökende İran mutfağına ait olduğu görülüyor. Hatta İran ve mizrahi mutfağında yoğurtlu bir aperatif olarak biliniyor. Mizrahi ise yahudi seferadları demek oluyor. Mizrahi yahudilerin mutfağı daha çok ırak mutfağı, Suriye mutfağı, Lübnan mutfağı, Yemen mutfağı, İran mutfağı, Afganistan mutfağı, Özbekistan mutfağı, Mısır mutfağı gibi yerlerde kendini gösteriyor. 
 
Akdeniz kıyı kesiminde kendini hissettirmeye de devam etmektedir. Örneğin daldırma veya pişirme sosu olarak kullandığımız limon, sarımsak sosu mizrahi mutfağa ait. Benzer şekilde borana da aynı mutfağa ait kökene sahip. Patlıcan borani de pirinç veya bulgur kullanılması da bir çok borana veya yoğurtlama da bu teknik kullanılmakta Muğla mutfağında. 
 
Sıkma Patlıcan Borana
Bunun kaynağının 1400 lü yıllardaki sefaraf yahudi göçleri olduğu söylenebilir. Bugün iklimsel olarak da uygun olan, keyifle tüketilen patlıcan yemeklerinden biri olan ve özellikle çok kısa sürede hazırlanan yemek olan SIKMA PATLICAN BORANA tarifi ile devam edelim.
 
En İyi Patlıcan Yemeklerinden Sıkma Patlıcan Borana Nasıl Yapılır?
Şeflerin Özel Yemek Tariflerinden Sıkma Patlıcan Borana Yemeğinde Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kg Etli Veya Topan Patlıcan
*     1/2 Kg Süzme Yoğurt
*     4 Diş Sarımsak
*     1 Çay Bardağı Zeytinyağı (İsteğe Bağlı Tereyağı Da Kullanılabilir)
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Biber (Renk)
*     Tuz
 
Muğla Mutfağında Sıkma Patlıcan Borana Yapılış Tarifi;
 
Sıkma Patlıcan Borana
Patlıcanların kabukları tam olarak soyularak irice doğranır ve tuzlu su içerisinde bekletilir. 2 litre kadar su kaynatılıp kara suyu sıkılan patlıcanlar kaynayan suya koyulur. 
 
Yaklaşık 10 dakika kaynatılıp süzdürülür. Tavaya zeytinyağının yarısı ve istenirse tereyağı ilave edilerek ısıtılıp. Sıkılıp fazla suyu çıkartılan patlıcanlar bu yağ ile ezilerek kavrulur ve tuz ile tatlandırılır. Ayrı bir yerde sarımsaklar ezilerek yoğurt ile çırpılır. Patlıcanlar soğuduğunda yoğurt ile karıştırılır. 
 
Sıkma Patlıcan Borana
Üzerine kalan zeytinyağı içerisinde toz biber yakılarak dökülür. İstenirse kuru biber çıtlatılarak da üzerine koyulabilir.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı ve elinizin lezzeti eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler