Melki mantarı, Çam mantarı ve Tillice mantarı isimleriyle de bilinmektedir. Sadece kışın yediğimiz bu mantar çeşidini yaz mevsiminde de yemek mümkündür. Muğla mutfak..
Çıntar Mantarı Nedir?
Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
Ege bölgesi ve yurdumuzun batı Karadeniz bölgesinde yetişen çıntar diye bildiğimiz mantar son derece lezzetli ve özellikle bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir mantar çeşididir.
Çıntar Mantarı Çok özeldir. Yılın sadece 2-3 ayında hasat edilir.
Hasat zamanı yağmurlardan sonra ilk güneş açtığı zamanın ertesidir. Doğada kendiliğinden çıkar. Çıkması için mevsimsel etkilerin devam etmesi gerekir. Biz Muğla’da “çıntar” diyoruz ama batı Karadeniz bölgesinde “Kanlıca mantarı” ismiyle bilinir.
“Melki mantarı”, “Çam mantarı” ve “Tillice mantarı” isimleriyle de bilinmektedir. Sadece kışın yediğimiz bu mantar çeşidini yaz mevsiminde de yemek mümkündür. Şoklayarak derin dondurucuda saklamak mümkün olduğu gibi, konservesini ve turşusunu da yapmak mümkündür.
Muğla mutfak kültüründe
Çıntar turşusu bilimsel adı lactorius deliciosus ve lactorius salmonicolar cinsi çıntarların küçükleri ile yapılır. Lactorius deterrimus cinsi çıntar ile de yapılabilir. Ben pek tavsiye etmiyorum. Bu cins çıntar çabuk yeşillenen bir çeşittir.
Türk Aşçı Haberleri Olarak sizler için hazırladığımız;