Muğla'da Kellepaça...

Muğla'da Kellepaça...

Kelle ve dil haşlanıp doğrandık 'tan sonra, kavrulmuş un, yumurta ve yoğurt kullanılarak soslanmış Rumeli çorbası ve balkan çorbası olan kelle paçadan bahsetmiyorum...

Muğla'da KellepaçaMuğla'da Kellepaça
Şef Timur Kocabıçak "Ula Aşığı"
 
Kelle paça, küçük ve büyükbaş hayvanların kesilmiş baş ve ayaklarıyla yapılan, yapıldığında yüksek oranda kolajen içeren bir Mezopotamya yemeğidir. Kolajen vücut için çok önemli bir proteindir. Hücre yenilenmesini sağlayarak genç ve sağlıklı kalmamızı sağlar. 
 
Eklem sağlığı ve uzun ömürlü bir hayat için önemlidir. Vücudumuz kolajeni doğal olarak kendisi üretiyor olsa da yaşlandıkça kolajen üretimi yavaşladığı için dışarıdan takviye olarak almamız gerekiyor. Kelle paça çorbasını bolca tüketmeliyiz.
 
Kelle ve dil haşlanıp doğrandıktan sonra, kavrulmuş un, yumurta ve yoğurt kullanılarak soslanmış Rumeli çorbası ve balkan çorbası olan kelle paçadan bahsetmiyorum. Anlatmaya çalıştığım Mezopotamya mutfağından günümüze ulaşan, paça ve kemiklerin saatlerce kaynatılarak elde edilen kolajenli et sulu kelle paçadır. 
 
Ula usulü kelle paça soslu yapılmaz. 
 
Paça kemiklerinin suyu ile hazırlanan jelâtin ve kolajenli şifa dolu bir çorba çıkar ortaya. Kelle paça çorbası dünyanın her yerinde tencerede haşlanarak yapılsa da, Ula kellepaçası, büyük baş kelle veya küçükbaş kelle ile fırında en az 8 saat pişirilerek hazırlanır. Büyükbaş kelle etinin pişme süresi küçükbaşa oranla daha uzundur. Mevsiminde oğlak kellesi ile yapılanı daha makbuldür.
 
Bu şifa dolu çorba Muğla mutfağında özellikle Ula’da itinayla yapılır. Çarşıdaki lokantalarda satılır.
 
Şimdi Gelelim “Kellepaça” Çorbasının Tarifine;
Muğla’da En İyi Çorbalardan Kellepaca’da Kullanılan Malzemeler;
 
*     2 Kg Kelle Eti
*     1 Tane Kırılmış Kıkırdaklı Ayak Kemiği (Paça)
*     Tuz
*     Karabiber
 
Muğla Çorbalarından Kelle Paça Yapılış Tarifi:
Büyükçe bir tencereye “kırılmış kıkırdaklı ayak kemiği” konup üzerini geçecek kadar su ilave edilerek kapağı açık vaziyette fırına sürülür. Amaç, paça kemiğinin toplamda en az 7 saat fırınlanmasıdır. Bu kadar süre fırınlanan paça kemiği ideal miktarda jelatin ve kolajen proteini oluşturur. (yeterli miktarda kolajen içeren kemik suyu soğuduğunda pelte gibi kıvamlı olur)
 
Kemiğin fırına sürülüşünün 2. Saatinde aynı tencereye kelle eti ve tuz ilave edilir. Kapağı kapatılarak fırının en köşesinde yavaşça pişmesi için bırakılır. Küçükbaş hayvan kellesi kullanıyorsanız pişme süresi kısalacağı için 4. Saatte ilave edilir.
 
Pişme sonunda fırından çıkarılan kellepaça tabağa alınıp üzerine iri çekilmiş karabiber serpilir. Kellepaça çorbası ula’da çorba kâselerinde değil, geniş yemek tabağında limon ile servis edilir. Normal ekmek yerine “tırnaklı” dediğimiz pide ile yenmesi uygun olur.
Afiyet olsun.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler