Muğla Güvecini Denedinizmi?

Muğla Güvecini Denedinizmi?

Muğla mutfak kültüründe en iyi güveç tariflerinden ve yöresel güveç tarifleri ile en meşhur güveç tariflerinden muğla güveci hazırlanışında iki farklı yöntemi var pişirilirken kullanılan...

Muğla Güvecini Denedinizmi?Muğla Güvecini Denedinizmi?
"Şef Selma Atabey"
 
Toprak kaplar insanlık tarihinin ve mutfak tarihinin ilk pişirme kaplarındandır. Tarihi bir çok kentte bu kapların örneklerini görmek mümkün. Nitekim 2017 yılında Milas'taki Hayıtlı mahallesinde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji bölümünün destekleriyle yapılan kazılarda çömlek üretim fırınları bulunmuş ve buradan çıkartılan kalıntılar arkeoloji müzesinde korumaya alınmıştır.
 
Toprak kaplar sırlı ve sırsız olmak üzere iki şekilde olabilmektedir. Sırlı olanlar daha çok sıvı malzemeler için tercih edilmekle birlikte sır olarak kullanılan malzeme nedeniyle kimyasal içermektedir. 
 
Muğla Güvecini Denedinizmi?Diğer sırsız olan ise doğal bir materyal olan toprak ve su haricinde bir şey içermediği için en sağlıklı pişirme teknikleri araçlarından sayılır. Toprak kaplar kalın ve ağırdır. Bu nedenle günümüzde sık kullanılmasa da bazı yemekler özellikle toprak kaplarda yapılır. Güveç gibi.
 
Muğla Mutfak Kültüründe Muğla Güveci;
Toprak kaplarda pişirme yapılırken önce toprağın ısınması gerekir. Sonra ısınan toprak, ısıyı içerisine dengeli bir şekilde dağıtır. Bu nedenle de pişirme işlemi en az iki saattir. 
 
Örneğin süt kuzu 2 saatte pişebilir ancak kuzu, koyun gibi küçük baş etleri 3-4 saat aralığında büyük başlar ise 6 saat civarında pişer. Bir anda ani hızlı pişirme yerine ağır ağır pişirmeyi sağladığı için yemekleri çok lezzetli kılar. Hatta ateşten alındıktan sonra bile pişirmeye devam eder. 
 
Muğla Güvecini Denedinizmi?Muğla yemek kültüründe Direk ocak üstünde, odun ateşinde kullanılabildiği gibi fırınlarda da kullanılabilmektedir. Hepsi ayrı lezzettir. Ama bahçede ocaklıkta yakılmış odun ateşi üstünde ayrı güzeldir.
 
En İyi Güveç Tariflerinden Muğla Güveci Nasıl Yapılır?
 
Yöresel Güveç Tariflerinden Muğla Güvecinde Kullanılan Malzemeler
 
*     2-3 Adet Kuru Soğan (Dörde Bölünmüş) (Ben Küçük Soğan Kulandım)
*     8-10 Adet Yeşil Biber
*     5-6 Adet İri Domates (2 İri Domates, 10 Kadar Kokteyl Domates Kullandım)
*     1 Kg Parça Oğlak Eti (İrice Doğranmış)
*     6-7 Diş Sarımsak
*     2-3 Kaşık Zeytinyağı
*     Tuz
 
En Farklı Güveç Tariflerinden Muğla Güveci Üstü İçin;
*     1 Bardak Un
 
En Meşhur Güveç Tariflerinden Muğla Güveci Hazırlanış Tarifi;
 
Muğla Güvecini Denedinizmi?
İki farklı yöntemi var pişirilirken kullanılan. Tüm malzemeler çiğden güvece konulabildiği gibi çok az kendi yağında çevrildikten sonrada güvece alınabiliyor. Et oldukça yağlı bir et ve ilk anda 3-4 kaşık zeytinyağı bu nedenle yeterli oluyor.
 
İlk yöntem için dörde bölünmüş soğan, doğranmış domates, irice doğranmış oğlak eti, doğranmış yeşil biber ve sarımsak zeytinyağı ve tuz ile iyice harmanlanıp toprak güvece doldurulur. 1 çay bardağı kadar su ilave edilir. Un, su ile yoğrularak hamur haline getirilir. 
 
Güvecin üstü bu hamur ile kapatılarak hava almaması sağlanır. Odun ateşinde pişirilir.
 
Muğla Güvecini Denedinizmi?
Diğer yöntemde ise zeytinyağı iyice ısındıktan sonra etin rengi dönene kadar tavada çevrilir. içine soğan ve biberler ilave edilip 2-3 dakika birlikte pişirilir. İki iri domates rendelenir içerisine karabiber ve toz biber ilave edilerek karıştırılarak sos hazır hale getirilir. 
 
Muğla Güvecini Denedinizmi?Hafif rengi döndürülüp mühürlenen karışıma kabuğu soyulmuş küçük domatesler de ilave edilerek güvece doldurulur.
 
Üzerine domates sos ilave edilir. (Defne yaprağı çok yakışıyor). Aynı şekilde üzerine kapağı örtülüp kenarları hamurla kapatılır. Odun ateşinde 3-4 saat pişmeye alınır.
 
Evinizin bereketi, damağınızın tadı, elinizin lezzeti hiç eksilmesin. Sağlıkla kalın.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler