Muğla'da Kışlık Un Tarhanası Nasıl Hazırlanır?

Muğla'da Kışlık Un Tarhanası Nasıl Hazırlanır?

Tarhananın hikâyesi Nedir? Rivayet bu ya, Ramazan ayında dönemin hükümdarı tanınma -mak için sivil kıyafetlerini (tebdil-i kıyafet) giyer, yanına..

Muğla'da Kışlık Un Tarhanası Nasıl Hazırlanır?Muğla'da Kışlık Un Tarhanası Nasıl Hazırlanır?
Şef Timur Kocabıçak Ula Aşığı
 
Muğla Mutfak kültüründe Un Tarhanası
Tarhananın isminin de böylesine içinizi ısıtacak, biraz hüzünlü bir Tarhana hikâyesi var.
 
Tarhananın hikâyesi Nedir?
Rivayet bu ya, Ramazan ayında dönemin hükümdarı tanınmamak için sivil kıyafetlerini (tebdil-i kıyafet) giyer, yanına baş vezirini alır. Sokaklarda gezmeye, halkının nasıl yaşadığını gözlemlemeye başlar. Ezan vakti yaklaştığında da ''Ezan okunduğu vakit hangi evin kapısının önünde olursak kapılarını çalıp iftar edelim''der.
 
Ezan vakti yaklaşmış, gün yavaş yavaş batmaya başlamıştır. O sırada hükümdar ve baş vezir, yoksul ailelerin yaşadığı bir bölgeden geçmektedir. Tam o sırada ezan okunur, iftar vakti gelir. Önünde oldukları evin kapısını çalarlar. İftar vakti kapı çalındığında dönemin geleneklerindendir, misafir içeriye buyur edilir. Yine öyle yapmış ev sahipleri.
 
Fakat evde ikram edecek pek bir şey olmadığından evin hanımı bir telaş mutfağa girer. Malzemelerden hızlıca bir çorba yapar ve misafirlerin önüne koyar. Bu sırada konuğunun hükümdar olduğu anlaşılır. Çorbayı beğenerek içen hükümdar; "Nedir bu çorbanın adı? Pek bir beğendim" der.
 
Derin bir oh çeken ev sahibesi "Darhane çorbası" der. Darda olan, yoksul olan ev anlamına gelen "Darhane" zaman içerisinde tarhana adını alır. Tarhana çorbasının ismi de böylece günümüze taşınır.
 
Muğla'da Un Tarhanası Kışlık Olarak Yazdan Hazırlanır?
Aşağıdaki Tarif Un Tarhanasının Kışlık Olarak Nasıl Hazırlandığını Anlatmaktadır.
Un Tarhanası Kullanılan Malzemeler;
 
*     3 Kg Kırmızı Kapya Biber
*     1 Kg Kuru Soğan
*     3 Kg Domates
*     1 Kg Süzme Yoğurt
*     1 Demet Tarhana Otu
*     2 Kg Un
*     1 Demet Taze Nane
*     2 Yemek Kaşığı Pul Biber
*     2 Yemek Kaşığı Tatlı Toz Biber (Renk Biberi)
*     Tuz 
 
Muğla Yemek kültüründe Kışlık Un Tarhanası Yapılış Tarifi;
Kırmızı kapya biberin çekirdeklerini çıkarın.
 
Kırmızı kapya biber, domates, soğan, tarhana otu ve taze naneyi doğrayıp büyük bir tencerenin içinde kaynatmaya başlayın. 2 bardak su ekleyin
Tuz ve baharatları ilave edin.
 
Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirme işlemine devam edin. İşlem bitince tarhana otu dağıtılmadan tencereden alıp atın. Tencere içerisindeki su süzülerek sebzeleri ve suyu ayrı kaplara alın.
 
Yumuşamış sebzeleri bir doğrama robotunda iyice parçalayın. Sebzeler püre haline gelince süzülen suyu ekleyin. Soğutun.
 
Son adımda da püreye süzme yoğurdu ilave ederek güzelce yoğurun. Yoğurma işlemi sırasında içerisine bir miktar buğday unu katılarak kıvam alması sağlayın.
 
Direk güneşe maruz bırakmayın. Gölgede ve havadar yerde kurutun. Kuruma esnasında her gün bir elek yardımıyla ufalayıp toz haline getirin.
 
Tamamen kurumuş ve toz haline gelmiş olan un tarhanasını kavanozlara koyarak saklayın.
 
Muğla Yemek kültüründe Kışlık Un Tarhanası Not:
Kışlık un tarhanasının daha kokulu ve ekşi olması için hamur haldeyken  2-3 gün bekletebilirsiniz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler