Fasulye (Çorbası)

Fasulye (Çorbası)

Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabile 'ceğiniz sizler için derlediğimiz Muğla yemek kültüründe en iyi Çorba tariflerinden...

Fasulye (Çorbası)
Kuru fasulyemi Fethiye'den, yerli üretimden tercih ediyorum ben. Hem çok lezzetli, hem de ne yediğimi, ne yedirdiğimi biliyorum. Tarımsal üretimin neredeyse yapılmaz olduğu ülkemizde çok şanslı bir coğrafyadayız. 
 
Üretiliyor, işleniyor ve sağlıkla tüketiliyor Muğla'da. Eski ismiyle Nif yenisiyle Arpacık köyünde yetişen kuru fasulye ile yaptım bugün Fasulye (Çorbası)yemeğimi. Yine Fethiye'nin tarifiyle. Burada yemeğine ya fasulye diyorlar ya da fasulye çorbası. Halbuki yemek kıvamında ve tek başına ana yemek. Ama yine de böyle ifade ediliyor.
 
Nif demişken çok bereketli ve çok doğal bir köy, bir dağ köyü olduğunu söyleyebilirim (rakım 980 m). Fethiye'ye bağlı. Yakıcı olmayan, kavurmayan havası nedeniyle tarımsal ürünler çok lezzetli ve kaliteli. Köyün geçim kaynağı da tarım zaten. Neredeyse her şey üretiliyor. 
 
Armut, arpa, badem, Buğday, elma, çavdar, marul, kıvırcık, roka vb., yulaf, zeytin, kurufasulye, mısır, sebzeler, domates, ceviz, fındık, kiraz. Ama illa kiraz. Hatta kiraz festivali yapılıyor. Koca koca iri, tatlı kirazlarıyla fazlasıyla hakkediyor tanınmayı, çok daha öncesinde yapılmalıydı bu festivaller. 
 
Hatta coğrafi işaretlenmeli bu doğal üretim kirazlar.
Fasulye (Çorbası)
Nif'e ilk düğün için gitmiştim tüm hocalarımla birlikte. Delbek kültürüyle de ilk karşılaştığım yerdir Nif. O da ayrı unutulmaması, yaşatılması gereken bir kültür. Bizim kimliğimiz, geçmişimiz, bu günümüz. Lütfen yarınımız da olsun olmaz mı? Delbeklerin türküleri bitene kadar gözlerimi ayıramamıştım. 
 
Delbek sadece bu yöre, teke yöresinde çalınan def benzeri bir çalgı. Manilerle birlikte çalınıp söyleniyor. Tam bir Yörük kültürü. Geçenlerde bir haberde görmüştüm Fethiyeli delbekçiler yaşadığımız şu sıkıntılı süreci renklendirmek için yaşadıkları mahallede çalmış, söylemişler ve mahalle de onlara eşlik etmişti. 
 
Fasulye (Çorbası)
Daha sonraki Nif'e gidişimde öyle güzel ağırladılarki beni börekler le, yemeklerle. Çok teşekkür ederim tekrar Işık ailesine.
 
İşte bu güzel köyde yetişen, alıştığımız, bildiğimizden küçük boyutundan hiç beklenmeyecek bir lezzetle geliyor sofralarımızda fasulye. Bugünki fasulye de bir farklılık var. Şöyleki fasulye de bugün sıra da var. 
 
Bu arapsaçı konan fasulye çok sık yapılmasa da buranın kültüründe bir farklılık, ayrıcalık. Girit kültüründen geldiğini düşünüyorum. Çünkü bir zamanlar Fethiye çok sayıda Giritli ağırlamış. 
 
Onların yemeklerine baktığımda salçasız yapıyorlar aynı yemeği. Bizim kültürümüzdeyse salça ve yağ bol kullanılır, lezzetlendirmek adına. Sanırım bu da uyumlaştırılmış hali.
 
Bu tarifi aldığım Nefise teyzem ve diğer Fethiye'li hanımlar bu tarif için şöyle demişlerdi.
 
Fasulye (Çorbası)
"Fasulye iyi pişirilmez, gazı alınmazsa rahatsız eder. Bunun için hem suyunu bir taşım kaynatıp değiştirmek gerekir. Birde ısıralı yaparsan gazını alır. Çünkü fasulye gaz yapar, sıra gaz söktürür. Dengeler yani, yemesi rahat olur." Emin olun lezzeti de fark ediyor.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e mutfağımıza olan katkıları ve ilgili çalışması için teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz.
 
Muğla yemek kültüründe Fasulye (Çorbası) Tarifi;
Muğla çorbalarından Fasulye (Çorbası) Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Kase Kuru Fasulye
*     1 Adet Kuru Soğan
*     1 Kaşık Biber, 
*     Domates Karışık Salça
*     1/2 Çay bardağı Zeytinyağı
*     1 Kaşık Tereyağı
*     1 Tatlı Kaşığı Toz Kırmızı Biber
*     2-3 Adet Kuru Biber
*     7-8 Dal Isıra (Arapsaçı)
*     Tuz
 
Muğla Mutfa kültüründe Fasulye (Çorbası) Yapılış Tarifi;
Önce fasulyeyi haşlayarak başlayalım ön hazırlık olarak. 
Fasulyeyi önceden suya koymaya gerek bile yok. 
Çok çabuk pişiyor çünkü. Ocağa alınıp soğuk su ile bir taşım kaynatılır. 
 
Fasulye (Çorbası)
Köpüğü birikince suyunu döküp tekrar su, ama sıcak su ilave ederek biraz yumuşayana kadar pişirilir ve süzülerek bekletilir. 
Kuru soğan yemeklik doğranır zeytinyağı ile rengi dönene kadar kavrulur. 
Tereyağı isteğe bağlı ilave edilir. 
 
Biber ve domates salçası, kokusu çıkana kadar çevrilip rengini ve lezzetini coştursun diye toz renk ilave edilir. 
Haşlanmış kuru fasulyelerle birlikte bir daha karıştırıldıktan sonra üzerine gelecek kadar sıcak suyu verilir. 
Bir taşım kaynatıp ince doğranmış sıralarda koyularak bir taşım daha kaynatılır.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki Çorba tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi Çorba tariflerinden "Fasulye (Çorbası)" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle  takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler