Mugla mutfağında Üfelemeç nedir?
Çilemeç çorbası hangi mutfağımıza aittir? Üfelemeç (Çilemeç) Çorbası nasıl yapılır? Muğla Yemek Kültüründe Üfelemeç Çorbası İçin hangi malzemeler kullanılır? Çilemeç Çorbası ne zaman yapılır? Üfelemeç Çorbası hakkında tüm bu Sorularınızın cevabı şef Selma Atabey’in kaleminden kendi yorumu ile işte bu haberimizde….
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e mutfağımıza olan katkıları ve ilgili çalışması için teşekkür eder profesyonel kariyerinde başarılar dileriz.
Mugla Mutfağında Üfelemeç "Çilemeç" Çorbası Nasıl Yapılır?
Seviyorum memleketimi, seviyorum Türk mutfağını, kültürümüzü. Kıtlık dönemlerinde yoku lezzete çeviren annelerimizi. Bu kadar az malzeme ile bereketli koca bir tencere yemekle çocuklarının karınlarını doyuruyor ama bunu o kadar lezzetli yapıyor ki.
Üfelemeç veya bazı yerlerde çilemeç olarak bilinen Muğla mutfağına ait çorbamız diyeceğim ama başka yerlerde de yapılabilen bir çorba. Buranın karakteristiği var elbette her yerin yemeği kendi malzemeleriyle ve kendi damak tadına göre. Muğla'da hoşmerüm, kızıl ekşi, nardeng, toz biber farklılaştırmaktadır. Ayrıca hamurdan küçük küçük kesilerek yapılan şeklide vardır ve ona dutmeç çorbası denmektedir.
Muğla Mutfak Kültüründe Üfelemeç (Çilemeç) Çorbası Tarifi;
Muğla Yemek Kültüründe Üfelemeç (Çilemeç) Çorbası Kullanılan Malzemeler;
* 1 Su Bardağı Un
* 1/2Çay Bardağı Zeytinyağı
* 1 Kuru Soğan
* 1 Tepeleme Kaşık Hoşmerüm
* 1 Adet Turunç (Veya 1 Kaşık Nardeng Yoksa Limon)
* 1 Kaşık Toz Renk
* Tuz
En İyi Çorba Tariflerinden Üfelemeç (Çilemeç) Çorbası Yapılış Tarifi;
Un bir geniş kaseye veya tepsiye dökülür. Bir elle üzerine su serpiştirilir. Su çilettirdikçe diğer el ile karıştırılarak toprakların unla kaplanması sağlanır. Suya değen el sadece su serpmeli, diğer el sadece karıştırmalıdır. Akdi takdirde un hamurlaşır. Toprakların unla kaplanması da yapışmasını ve hamurlaşmasını sağlar.
Bir tencereye yemeklik doğranmış soğan zeytinyağında kavrulur.
Renk değiştiğinde hoşmerüm ilave edilip soğanla kavrulur. Toz biber koyularak rengi verilir. Sıcak su ilave edilip kaynayana kadar beklenir. Su kaynadıktan sonra üfelemeçler elenerek azar azar ve karıştırarak çorbaya ilave edilir. Tek seferde ilave edilirse yapışıp topak hamur olması mümkündür. Bu nedenle bir kaç seferde azar azar ilave edilmeli ve hemen karıştırmalıdır.
Üfelemeçler piştiğinde çorba hazır olur. Kızıl ekşi veya limon suyu sıkılarak yenir. Nardeng kullanılacak ise çorba ocaktan alındıktan sonra ilave edilip kapağı kapatılır ve dinlendirilir.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Mutfak araştırmacısı ve Şef Selma Atabey'in yemek arşivindeki hamur işi tariflerinden Yöresel mutfaklardaki Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli Muğla yemek kültüründe en iyi çorba tariflerinden "Üfelemeç Çorbası & Çilemeç Çorbası" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.