• Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?

    Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?

  • Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?

    Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?


Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?

Ekşisi boldur Muğla'nın. Nar ekşisi (kara ekşi), turunç ekşisi (kızıl ekşi), deli erik ekşisi, koruk ekşisi, limon olmadı limon tuzu... Yemeklerinde de olmazmı..

Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?
Ekşisi boldur Muğla'nın. Nar ekşisi (kara ekşi), turunç ekşisi (kızıl ekşi), deli erik ekşisi, koruk ekşisi, limon olmadı limon tuzu...
 
Yemeklerinde de olmaz mı? Olur tabi bol bol tüketilir el yapımı ekşiler. Ekşilemede, teltörde, ekşili tavukda, balıklende, ekşili balıkta. 
 
Hepsinden birer örnek yaptık ama balığın ekşilisini yapmadık daha. Deniz kenarında yaşıyoruz. Bir çok deniz ürününü ve balığı da kendi sularımızdan kendi ellerimizle tutuyoruz.
 
Çipurası, levreği, kefali, lapası, mırmırı ve daha nicesi. Gelin ekşiyi birde balıkta görelim. İddia ediyorum çoook lezzetli.
 
Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?
Ekşili Balık "Selma Atabey";
Nefis Balık yemeklerinden Ekşili Balık Kullanılan Malzemeler;
 
*     1 Adet Levrek
 
Ekşili Balık Balığı Unlamak İçin ;
*     1 Su Bardağı Un
 
*     1 Kaşık Tepeleme Un
*     3-4 Diş Sarımsak
*     1 Adet Turunç
*     Toz Biber (Renk)
*     2 Kaşık Zeytinyağı
*     Tuz
 
Ekşili Balık Kızartmak İçin ;
*     1 Bardak Zeytinyağı
 
Ekşili Balık Üzeri İçin;
*     Roka,
*     Nar (İsteğe Bağlı)
*     Maydanoz
*     Mor Soğan
 
Mugla Yemek Kültüründe Ekşili Balık Yapılış Tarifi;
Levrek ayıklanır, yıkanır ve filetosu çıkarılır. Tuzlanarak süzülmesi için bekletilir. Unlanarak yağda kızartılır. 
 
Ekşili Balık İçin Ayrı bir tavada ;
1 kaşık un 
2 kaşık yağ ile 
 
kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavrulur. Renk, tuz ve yarım bardaktan biraz fazla su ilave edilir. 
 
Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?
Sürekli karıştırılarak yoğunlaştırılır. İçine ezilmiş sarımsak, tuz, turunç suyu ilave edilir ve sos içerisine balıklar ilave edilerek ateşten alınır. Bir kaç dakika sos içinde bekletildikten sonra tabağa alınarak yanına roka, maydanoz, soğan gibi balığın tamamlayıcı garnitürleri ile soframızda yerini alır.
 
Selma Atabey; Tabak hazırlığı için Zehra Erbil hanımefendiye teşekkür ederim.
Muğla Yemeklerinden Ekşili Balık Nasıl Yapılır?
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli en iyi balık yemeklerinden "Ekşili Balık" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

Benzer Haberler