Muğla Yemek Kültüründe Pelte Ve Mis Çiçeği

Muğla Yemek Kültüründe Pelte Ve Mis Çiçeği

“Muğla Peltesi” nedir? Muğla mutfak kültüründe “Muğla Peltesi” nasıl yapılır? Nefis Muğla tatlılarından “Muğla Peltesi” yapabilmek için...

Muğla Yemek Kültüründe Pelte Ve Mis ÇiçeğiMuğla Yemek Kültüründe Pelte Ve Mis Çiçeği "Selma Atabey"
 
“Muğla Peltesi” nedir? Muğla mutfak kültüründe “Muğla Peltesi” nasıl yapılır? Nefis Muğla tatlılarından “Muğla Peltesi” yapabilmek için hangi malzemeler gereklidir?
 
Evinizde yöresel mutfaklarımızdan Muğla mutfağına ait “Muğla Peltesi” yapmak istermisiniz?
 
İşte sizlere yorumu ile Muğla tatlılarından Selma Atabey'in yorumu ile “Muğla Peltesi” tarifi…
 
Muğla Peltesi Tarifi
Muğla Peltesi kullanılan Malzemeler;
 
*     3,5 bardak su
*     1 çay bardağı mısır nişastası;
*     1 su bardağı şeker
 
Muğla Peltesi Süslemek İçin;
İstediğiniz türde süsleme malzemesi;
*     Kuru yemiş
*     Bir tutam mis çiçeği
 
Muğla Peltesi yapılış tarifi ve Muğla Peltesinin hikayesi...
Tüm malzemeleri derin bir tencerede kaynayıp koyulaşana kadar pişirin.
Büyük bir kâsenin içine döküyoruz ve istediğimiz şekilde süsleyip ılıkken afiyetle yiyoruz.
Hatta çocuklar için de güzel bir ara besin olabilir.
 
Muğla Yemek Kültüründe Pelte Ve Mis Çiçeği
Çocukken, üstünde mis çiçeğinden koparılan birkaç yaprak ile birlikte sofraya gelen pelteye doyamazdık. Su, şeker ve nişasta ile yapılan bu yemek fakir, fukara tatlısıydı. Çocukluğumuzun, seyyar satıcı tezgâhlarında da pelteyi görürdük. 
 
Simit, elma şekeri, kâğıt helva, pamuk şekeri ile pelte de satılırdı. Çocuklar koşarak gelirdi. Anneler  ne kadar: "Sokaktan bir şey almayın. Hasta olursunuz diye uyarsa da bir kulaktan diğerine geçene kadar unutulurdu. 
 
Peltenin rengi Muğla’da saydam, renksizdi... 
Pelteyi ne güzel kaşıklardık. Büyüyünce gittiğimiz başka şehirlerde pembe, kırmızı, sarı, hatta kahverengi pelte bile tatma imkânım oldu. İtiraf etmeliyim ki hiç biri bizim saydam renksiz peltemizin lezzetinde değildi.
Hayat ne garip! Bazı şeyler hiç değişmiyor. Muğla Peltesini bu gün de yesem, yine çocukluk yıllarıma döner, dalar giderim.
 
Maria Pia Pedani’nin “Osmanlının büyük mutfağı” isimli kitabında İkinci Beyazid döneminde yapılan pelte tarifinde malzeme listesi dikkat çekicidir.
 
*     Üzüm suyu
*     Nişasta
*     Bal
*     Safran
*     Badem parçacıkları
 
Malzeme listesinden de anlaşılacağı gibi o dönemde yapılan pelteler renkliymiş. Önemli bilgilerden birisi de, Anadolu'da lohusa dönemi kadınların sütü bollaşıp anne enerjik olsun diye üstünü lohusa şekeriyle süsleyip yeni anneye pelte gönderilirmiş.
 
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Pelte Ve Mis Çiçeği" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.
 


Türk Aşçı Haberleri Ve Güncel Mutfak Haberleri Not::
Eğer sizde mesleki haberinizin yada tarifinizin web sitemizde yayınlanmasını istiyorsanız; "Haberini Yada Tarifini Paylaş" sayfamızdaki kriterlere uygun bir şekilde uygun içeriklerinizi bize gönderebilirsiniz. Türk Aşçı Haberleri internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü şair içeriklerle ilgili telif hakları www.turkascihaberleri.com 'a aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İlgili haber kopyalanarak başka bir site tarafından yayınlanmaya ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak gösterilerek ve web sitemize link verilerek kullanıması mümkündür.


  • Facebook'ta paylaş

Bu Habere Yorum Yap

   
 
 

Benzer Haberler