Anadolu'da acıgıcı, "acıgünek", "güneyik", "çıtlık", "cırtlık" ve "arslandişi" olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı "radika"dır. Muğla ilinin hemen her ilçesinde tarlalarda...
Radika Nedir?
Radika (Karahindiba)
Bilimsel adı : Taraxacum officinale
Familya : Asteraceae
Anadolu'da acıgıcı, "acıgünek", "güneyik", "çıtlık", "cırtlık" ve "arslandişi" olarak bilinse de en yaygın olarak kullanılan adı "radika"dır. Muğla ilinin hemen her ilçesinde tarlalarda ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişir.
Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kenarlarında, yol kenarlarında, kırlarda yetişen çok yıllık sarıçiçekli otsu bir bitkidir. Papatyagiller familyasından olan bu bitki, tüm Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde görülen yaklaşık 100 çeşidiyle evrensel bir türdür.
İçi “kengel” denilen acı bir sütle doludur. Uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar.
Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgârda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır.
Besleyici değeri oldukça yüksek olan Karahindiba, % 5'e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir.
A vitamini, C vitamini ve nikotinik asit ile kalsiyum ve türlü mineraller yönünden de zengindir. Ayrıca, torexacin, retinol, levulin, inulin gibi bileşikler içerir. Bu nedenle yaprakları salatalara katılıp yenir. Kökü de, yaşken doğranıp salatalara katılır.