Seki Oğlak Kebabı (Tandır Kebabı)...
"Selma ATABEY"
Muğla yemek kültürü, Geleneksel Türk mutfağı ve yöresel mutfaklarımızda araştırmaları ile gizli kalmış unutulan lezzetlerimizi gün yüzüne çıkararak mutfak kültürümüze yeni lezzetler kazandıran Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim üyesi ve Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey"e teşekkür eder çalışmalarında ve kariyerinde Türk aşçı haberleri olarak başarılar dileriz.
Mutfak araştırmacısı şef "Selma Atabey'in yorumu ile Seki Oğlak Kebabı...
Muğla deniz kenarında olunca özellikle deniz ürünleri ve balık tüketilir diye tahmin edilir. Deniz ürünlerine de düşkündür yerel halk. Üstelik çokda şanslıdır bu konuda. Tatlı su, tuzlu su her türlü balığı, deniz ürünleri var ve en önemlisi taze taze yeni tutulmuş. Evet vardır deniz kültürü ama oğlak ayrıdır Muğla'da.
Yöresel kebablardan Muğla kebabı diye bilinen ve coğrafi işaret yolunda başvurusunu yapmış olan oğlak kebabı.
Daha önce tarifi şef Timur Kocabıçak Ula Aşığı tarafından verilen sulu hazırlanmış kebap. Bugün bahsedeceğim ise yine oğlak kebabı ama farklı Seki'ye Karabel'e yolunuz düşerse Erol'un yerinde tadına bakın bence. Unutamayacaksınız. Kiloyla alabiliyor, doyana kadar yiyebiliyorsunuz.
Seki oğlak kebabı için tandır'da deniyor. Ama tandır farklı bir fırın. Yine odun ateşi, yine kuru harlı ısı ama farklı. Tandır yere kuyu gibi kazılmış ve içi taş ile döşenmiş bir çeşit ısınma aracı ve fırın. İçinde yakılan odunun ısısıyla üzeri kapatılarak pişirme sağlıyor.
Kapalı olması nedeniyle de içinde oluşan buharın etkisiyle et kurumuyor. Kapağı açık bir şekil de iyice ısınan fırının yan duvarlarına yapıştırılan ekmekler yapıştığı yerin ve kuyuda her tarafı saran sıcağın etkisiyle ayni anda çift taraflı pişebiliyor.
Elde edilen ekmeğe tandır ekmeği, pişirilen ete ise tandır kebabı deniyor. Tandır ilk pişirme tekniklerinden biri olarak kayıtlara geçmiş. Ateşin içinde ısıtılan taş üzerine hamur yapıştırılarak pişirme yapıldığı literatürde, kayıtlarda mevcut.
Evet de biz tandır mı yapıyoruz?
İşte bende ona getirmeye çalışıyorum sözü. Oğlak kebabı veya tandır kebabı dedikleri Seki'de yiyebileceğiniz kebap için oğlak parçalara bölünüyor. Çok az (1 bardak kadar) su ve tuz ilave edilip, ağzı sıkıca kapatılan tencereler taş fırına sürülüyor. Akşamdan fırına sürülen oğlak gece boyunca fırında kalıyor, öğlene doğru servise çıkartılabiliyor.
Su ilave edilmesinin nedeni ilk anda etin yapışıp yanmaması...
Çünkü daha sonra ısının ve kapalı olması nedeniyle buharın etkisiyle yağı ve suyunu salıyor. Kendi yağı ve suyu içerisinde ağır ağır pişiyor, helmeleniyor. Şimdi size sorayım. Bu pişirme şekli tandır mı? Yoksa tandıra yakın ama farklı bir teknik mi? Karar sizin?
İsmi ister tandır, ister oğlak kebabı, ister Seki oğlak kebabı olsun çok lezzeti ve yenilesi olduğunu biliyoruz.
Çünkü güzel Muğla'ya özel olarak , Seki yayla olması nedeniyle serin bir yer. Doğal otlarla beslenen oğlaklar yağlanıyor ve otların Aromatik lezzeti etine yansıyor. Kebabı farklı kılan ise işte bu.
Türk Aşçı Haberleri Olarak;
Şef Selma Atabey'in yemek arşivinden Yöresel yemeklerden zengin yemek menülerinizde de kullanabileceğiniz sizler için derlediğimiz Türk Mutfağında bu nefis ve lezzetli "Seki Oğlak Kebabı (Tandır Kebabı)" tarifini denediğinizde yorumlar bölümünde sizlere daha iyi hizmet edebilmek amacı ile düşüncelerinizi bizimle ve vesilesi ile takipçilerimiz ile paylaşırsanız seviniriz.