Ramazan Tatlılarından Güllacın Tarihçesi Nedir?
Güllaç hangi şehrimize özgüdür? Ramazan ayının en onemli tatlısı güllaç sofralarımızı süsleyen osmanlı ve Türk tatlılarından biridir. Güllaç ramazan ayında neden meşhurdur?
Peki güllacın tarihçesi nedir? İftar sofralarımızın baş tacı güllaç tatlısının 1 porsiyonunda kaç kalori vardır?
II. Murad devrine yani 1400'lü yıllara ait kayıtlarda güllacın Osmanlı mutfağına girdiği ve kitaplarda yer aldığı görülmektedir.
Bu tarihe kadar uzanan güllaç tarifleri arasında güllaç, yumurtalı güllaç ve tava güllacı şeklinde üç tarife rastlanmaktadır. Halk arasında da 15. yüzyıl ortalarına kadar mısır nişastasından yufka açıp stoklar ve havayla temas halinde olduğu için kuruyan bu yufkaları süt ve şekerle ıslatıp yerdi.
Zamanla içine gül suyunun da eklenmesiyle ortaya “güllü aş” ismi verilen tatlı çıktı ve tıpkı “sütlü aş”ın “sütlaç”a dönüşmesi gibi bu tatlının ismi “güllaç” olarak anılageldi. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere göre, güllaç ilk kez saraya 1489 yılında alındı.
Osmanlı sultanlarının sofralarından eksik etmediği güllacın 200 gramında yaklaşık 300 kalori bulunuyor ve büyük çoğunluğu Ramazan ayında olmak üzere günümüzde Türkiye’de yılda ortalama 250 ton üretilip tüketiliyor. Güllaç, Ramazan deyince akla gelen ilk tatlılardan biridir.
Güllaç, sütlü olduğundan iftardan sonra rahatlıkla yenebilecek, hazmı kolay ve hafif bir tatlıdır. Sarayda da bu özelliğiyle çokça tercih edilmiştir. Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabındaki bilgilere göre, güllaç ilk kez saraya 1489 yılında alındı.
Güllaç Neden Ramazan Ayında Meşhurdur?
Beslenme uzmanları ve diyetistenler, güllacın içerisinde bolca bulunan protein, B ve E vitaminleri sebebiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini, bu vitaminlerin sakinleştirici ve stresi azaltıcı etkileri olduğunu belirtiyor. Ayrıca oruçtan ötürü aç kalan vücutta düşen kan şekerinin normal seviyesine gelmesine yardımcı olduğu da biliniyor.
Güllaç Hangi Şehrimize Özgüdür?
Güllaç 1400'lü yıllardan beri Türk mutfağının geleneksel tatlılarından biri.
Arif Bilgin’in Osmanlı Saray Mutfağı kitabında güllaçın Osmanlı sarayına girişinin 1489 yılında gerçekleştiği söylenir. İlk olarak Kastamonulu Ali Usta tarafından sarayda yapıldığı söylenen güllaç, Kastamonu'da güllaç baklavası olarak da sunulur.
Osmanlı Ve Türk Tatlılarından Güllaç Kullanılan Malzemeleri:
* 10 Güllaç Yaprağı
* 1,5 Litre Süt
* 2 Bardak Şeker
* Parça Ceviz Gül Suyu (İsteğe Göre)
* Vanilya
Osmanlı Ve Türk Mutfağında Güllaç Üzeri İçin Malzemeler
* File Fıstık
* Ceviz
* Nar
* Antep Fıstığı (Toz Halinde)Güllaç
Osmanlı Saray Mutfağında Güllaç Yapılışı Tarifi;
Derin bir tencerenin içine süt ve şeker konulur ve şeker eriyinceye kadar ısıtın. Üzerine vanilyayı ekleyin. Süt el yakmayacak bir kıvamdayken altını kapatın.Güllaç yaprakları ortadan ikiye kırın.
Derin bir tepsiye 2 kepçe süt alıp üzerine güllaç yaprağını parlak kısmı üste gelecek şekilde sütün üzerine koyun.
Üzerine tekrar süt dökün. Beşinci sıradan sonra üzerine ceviz dökün. Kalan süt ve güllacı da aynı şekilde cevizlerin üzerine sırayla koyun.
Dilerseniz son bir bardak sütün içine gül suyu koyup bu şekilde dökebilirsiniz. Daha sonra tatlıyı 2 saat buzdolabında dinlendirin.
Üzerine nar, fıstık ve fıstık veya vişne dökerek servis edebilirsiniz.
Türk Aşçı Haberleri Olarak Bir Tavsiyemiz Olan
İftar Ve Sahur Menülerinden
En Sağlıklı Sahur Menüleri Nelerdir? İşte En Pratik Ve Tok Tutan Sahur Menüsü haberlerimizi'de İnceleyebilirsiniz...